Wat hebben we dit jaar bereikt
Ambitie: We zijn en blijven een stad die veilig bereikbaar en leefbaar is voor bewoners, bedrijven en bezoekers
Doel: We hebben een optimale bereikbare stad door een goede balans tussen de vervoersmodaliteiten (vracht)-auto, OV, fiets, vaartuig en voetgangers
- We zijn opdrachtgever van projecten waarbij de infrastructuur wordt aangepast. We doen dit in overleg met andere belanghebbenden, zoals de regio, provincie en het Rijk .
In 2024 is gewerkt aan diverse infrastructurele projecten waarbij afstemming is geweest met hogere overheden. Voorbeelden hiervan zijn de Vijfknoop-Tunnelweg (onderdeel NOVEX-locatie Stationsdistrict, rijkssubsidie), Neerbosscheweg-Mandelaplein-Jonkerbosplein (onderdeel NOVEX-locatie Kanaalzone, rijkssubsidie), fietsroute Krayenhofflaan (provinciale subsidie) en busbaan Weurtseweg (provinciale subsidie). In regionaal verband c.q. met buurgemeenten zijn we gestart met het ontwikkelen van een aantal regionale fietsroutes, zoals het Veluwewaalpad, fietsroute Nijmegen – Beek en fietsroute Oostkanaaldijk-Heumen. Verder is regionaal afgestemd over de planning en impact van wegwerkzaamheden en evenementen.
- We zorgen voor een verblijfsvriendelijke binnenstad, waarin we meer ruimte creëren voor verblijven, fietsen, lopen en groen. Dit doen we door verkeersstromen te scheiden en parkeren grotendeels niet meer op straat plaats te laten vinden. In 2024 starten we met de uitvoering van de verblijfsvriendelijke binnenstad.
In 2024 hebben we een start gemaakt met de realisatie van een verblijfsvriendelijkere binnenstad. In maart is de ‘Koers voor de Binnenstad’ vastgesteld, met daarin een concretisering van de maatregelen voor een binnenstad waarin niet meer alle bewoners en ondernemers op straat parkeren. Het uitvoeringsplan hiervoor is in de zomer door het college vastgesteld. Naar aanleiding van onrust bij bewoners is dit uitvoeringsplan opnieuw onder de loep genomen.
- We realiseren hoogwaardige stadrandhubs in alle windrichtingen met Hoogwaardig OV en deelmobiliteit, om parkeren op afstand voor bezoeker beter te faciliteren. In 2024 waarderen we P+R Noord op.
In 2024 zijn we gestart met het project om de P+R in Noord op te waarderen. De provincie stelt hiervoor € 0,5 mln subsidie beschikbaar. We zijn daarnaast diverse andere locaties aan het verkennen voor nieuwe stadrandhubs. Ook hebben we met de provincie gesprekken gevoerd over een hoogwaardige busverbinding tussen de P+R West en het stadscentrum.
- We houden nauw contact met de provincie en de busmaatschappij om te zorgen voor een goed busnetwerk.
Ook dit jaar zijn we uitgebreid in gesprek geweest met provincie en vervoerder over het OV in onze stad. Zo nemen we deel aan reguliere overleggen met provincie en vervoerder, hebben we gereageerd op het nieuwe vervoersplan 2025 en hebben we, samen met de regio, meegedacht met en gereageerd op het programma van eisen voor de nieuwe concessie, die in 2026 zal starten. In dat kader neemt de gemeente Nijmegen ook deel aan het ontwikkelteam, waarin we samen met provincie, vervoerder en andere gemeenten werken aan het verbeteren van het OV.
- We benutten kansen om de bereikbaarheid van en in de stad te verbeteren. Dit doen we in samenwerkingen met diverse partijen en maken we slim gebruik van mogelijkheden om werk-met-werk te maken.
We werken in regionaal verband samen aan de regionale bereikbaarheid van Nijmegen. Bijvoorbeeld via het regionale programma Slim en Schoon onderweg, waar we dit jaar weer hebben ingezet op de werkgeversaanpak. Ook werken we aan betere doorstroming op onze eigen wegen, bijvoorbeeld door de maatregelen aan de S100, zoals fietstunnels en aanpassingen aan de autoweg, voor de ontwikkeling van Winkelsteeg. De herontwikkeling van S100 is in 2024 zijn gestart.
- We stimuleren de komst en het gebruik van deelmobiliteit op een manier die bijdraagt aan de duurzame bereikbaarheid van Nijmegen en hinder in de openbare ruimte voorkomt.
Dit jaar hebben we een nieuwe agenda voor deelmobiliteit vastgesteld. Hierin geeft het college richting voor de groei van deelmobiliteit in onze stad. Ook hebben we diverse hubs voor deeltweewielers gerealiseerd, om overlast tegen te gaan. In 2024 is ook de nieuwe vergunningsuitvraag voor deelfietsen en scooters op de markt gezet, waarin we sturen op meer deelfietsen en scooters.
- We adviseren bij de ontwikkeling van nieuwe woon- en werklocaties.
Nijmegen groeit volop. We adviseerden ook in 2024 over mobiliteit binnen grote en kleinschaligere gebiedsontwikkelingen, maar ook bij ontwikkelingen van werklocaties, zoals de Grift.
We nemen daarvoor ook deel aan de omgevingstafel, waar veel kleinere plannen worden beoordeeld.
- We reguleren (fiets)parkeren en verkeersstromen (VMC), ook in afstemming met andere wegbeheerders in de regio.
Vanuit verkeersmanagement is het algemene doel reizigers/forenzen op basis van het actuele verkeersbeeld te informeren of te sturen over het netwerk. We richten ons daarbij op het optimale gebruik van het verkeerssysteem voor het (auto)verkeer, waarbij de beschikbare capaciteit met beleid wordt verdeeld, rekening houdend met de benodigde ruimte voor andere vervoerswijzen en met de leefbaarheid in de stad. De wijze van sturen en de keuzes die daarbij gemaakt worden moeten passen bij de beleidsdoelen. Er wordt, bijvoorbeeld bepaald waar meer verkeer wel/niet gewenst is of welke weggebruiker prioriteit krijgt, waarna maatregelen in werking treden om de routekeuze of de verkeerssituatie te beïnvloeden.
We trekken hierin samen op met onze regionale wegbeheerders, zoals de Provincie en Rijkswaterstaat om de verkeersdoorstroming op de Rijks-, Provinciale en Gemeentelijke wegen te verbeteren.
- We stellen een loopagenda op, waarmee we inventariseren waar we voetgangers ruim baan geven en mensen gaan verleiden meer te gaan lopen.
In 2024 hebben we een start gemaakt met onze nieuwe loopagenda. In de eerste helft van 2025 verwacht het college deze loopagenda af te ronden. Daarnaast was Nijmegen gaststad voor het Nationale Voetgangerscongres in 2024 en hebben we het Nationaal Masterplan Lopen ondertekend.
- We zorgen voor looproutes in de openbare ruimte die ook toegankelijk zijn voor ouderen en mensen met een beperking.
In 2024 heeft het college het onderzoek naar toegankelijkheid van de openbare ruimte afgerond en met de raad gedeeld. Acties die hier uit voortkomen worden uitgewerkt, zoals de herziening van het handboek voor toegankelijkheid. Daarnaast hebben we dit jaar knelpunten in toegankelijkheid opgelost, bijvoorbeeld door het aanjagen van het terugbrengen van de geleide lijnen voor mensen met verminderd zicht in Winkelcentrum Hatert, het aanpassen van de geleide lijnen bij oversteek naar de fietsenstalling Bisschop Hamerstraat, het fietsvrij maken van de oversteek naar nieuwe supermarkt op Plein 1944 en de plaatsing van een waarschuwingslicht bij de busoversteek bij het station.
- We stellen een nieuw programma laadinfrastructuur op.
Het huidige programma Laden was toe aan vernieuwing. Daarom hebben we in 2024 een start gemaakt met een nieuwe ‘agenda Laden’, waarin we inspelen op nieuwe ontwikkelingen zoals netcongestie en we nieuwe doelgroepen met laadbehoeften meenemen.
Doel: We hebben goed bereikbare (economische) kerngebieden, zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau
- We ontwikkelen en geven uitvoering aan gebiedsgerichte projecten om de bereikbaarheid van het (economisch) kerngebied te borgen. Onder andere rond Knoop 38 en Campus Heijendaal.
In januari 2024 heeft de provincie besloten om te stoppen met het project Railterminal Gelderland. Provincie, gemeente Nijmegen en gemeente Overbetuwe zijn met elkaar in gesprek gegaan over ‘hoe nu verder’. We hebben in 2024 opnieuw gesproken over de projectscope, de afhankelijkheid van de voortgang A15 in relatie tot de Raad van State procedure, de organisatievorm en de financiën (kosten en dekking). Bestuurders van provincie en beide gemeenten hebben in december 2024 een opdracht geformuleerd om verder richting te geven aan een nieuw afsprakenkader zonder rekening te houden met het RTG.
Het Radboudumc en de onderwijsinstellingen op de campus hebben in 2024 nieuw mobiliteitsbeleid opgesteld of werken daar nog aan.
De campuspartners en de gemeente hebben in 2023/2024 gezamenlijk een gebiedsvisie opgesteld voor de periode tot 2040. Voor het thema mobiliteit is hierin vastgelegd dat de Campus Heijendaal de komende jaren verder wordt ontwikkeld volgens het STOMP-principe: eerst Stappen, dan Trappen, dan OV en MaaS en als sluitstuk de personen auto. Deze gebiedsvisie ligt in februari 2025 voor in de raad.
Het samenwerkingsverband Duurzaam Bereikbaar Heijendaal werkt een uitvoeringsprogramma uit voor de uitvoering van de beleidsmaatregelen en de infra-aanpassingen op en rondom de campus. Daarin wordt ook de relatie gelegd met de maatregelen die de gemeente neemt in het kader van de mobiliteitstransitie en die noodzakelijk zijn voor het bereikbaar houden van de campus.
- We werken met de provincie en rijksoverheid aan het verbeteren van ons spoornetwerk en onze stationsgebieden. Onder andere door aansluiting op hoog frequent spoor, realisatie van een ingang aan de westzijde van centraal station en herinrichting van station Heijendaal (start 2024).
De herinrichting van het station Nijmegen is gestart. De werkzaamheden ter voorbereiding op de realisatie van de Westentree zijn begonnen. Voor de Centrumzijde is samen met de partners in het project een verkenningenrapport opgeleverd. Ook is de gebiedsvisie voor het Stationsdistrict vastgesteld.
We hebben met name in regionaal verband contact met het Rijk over de doorontwikkeling van het Programma Hoogfrequent Spoor en het toekomstbeeld OV, waarin we streven naar een hoogwaardiger ov-netwerk.
Sinds medio 2024 wordt gewerkt aan de aanpassing van station Nijmegen Heyendaal. Doel is de vele reizigers en de verwachte reizigersstroom beter te faciliteren. Maar ook om de herkenbaarheid en kwaliteit van het station te verbeteren, onder andere door de zichtbaarheid vanaf de Heijendaalse weg te vergroten en het stationsgebeid te vergroenen. In 2024 is ongeveer de helft van de werkzaamheden uitgevoerd en afgerekend.
- We werken met de provincie en de Rijksoverheid aan het verbeteren van de doorstroming op de Rijks- en provinciale wegen.
We overleggen met de regionale partners over verkeerssnelpunten in het regionale netwerk, bijvoorbeeld de A325, de A50 en de A73. We zorgden dat Nijmegen goed bereikbaar blijft tijdens wegwerkzaamheden en evenementen.
- We werken met de regio aan een systeem waarin deelmobiliteit, MaaS en openbaar vervoer goed op elkaar zijn afgestemd.
Ook in 2024 werkten we in de GMR samen aan mobiliteitsthema’s. Met name deelmobiliteit, OV en de gedragsaanpak hebben onze bijzondere aandacht gehad.
- We ontwikkelen en realiseren stadrand-hubs in diverse windrichtingen om Nijmegen. Vanaf deze hubs kunnen bezoekers en werknemers snel en schoon reizen naar hun bestemming in de stad.
In 2024 zijn we gestart met het project om de P+R in Noord op te waarderen. Vanaf deze P+R rijden overdag nu al (zeer) frequent bussen naar de stad en het station (4 tot 8 keer per uur, afhankelijk van het moment van reizen). We zijn daarnaast diverse andere locaties aan het verkennen voor nieuwe stadrandhubs. Ook hebben we met de provincie gesprekken gevoerd over een directe busverbinding tussen de P+R West en het stadscentrum.
- We werken met vastgoedeigenaren, provincie, NS en ProRail aan een integrale gebiedsaanpak voor de OV-knoop én winkelcentrum Dukenburg.
In december 2024 heeft het college een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente, de Coöperatieve vereniging van eigenaren en BPD/Giesbers vastgesteld. Hierin zijn afspraken gemaakt over de vervolgstappen die moeten leiden tot een anterieure overeenkomst in 2025. In opdracht van de provincie heeft RHDHV een schetsontwerp voor de OV-knoop gemaakt, in afstemming met de gemeente, NS en Prorail. De bij de OV-knoop betrokken partijen hebben afspraken gemaakt over het schetsontwerp, de kosten en dekking van de kosten. Deze afspraken worden in het eerste kwartaal van 2025 met een brief aan elkaar bevestigd.
Doel: We hebben een toekomstbestendige binnenhaven die toegankelijk is en optimaal wordt gebruikt
- We gaan verder met baggeren in de kanaalhavens en onderzoeken of de andere havens ook meegenomen kunnen worden. Dit doen we samen met de provincie en de Rijksoverheid.
In oktober is er ruim drie weken gebaggerd in de Waalhaven. Uitvoering is vlot en bijna probleemloos verlopen.
- We stimuleren de vestiging van water gerelateerde bedrijvigheid in de Oostkanaalhaven.
Dit heeft continu onze aandacht. In het bijzonder is door een openbare inschrijvingsprocedure een erfpachter gevonden die een perceel aan de Energieweg gaat gebruiken voor een watergebonden bedrijvigheid.
- We gaan intensiever samenwerken met de havendienst Arnhem op het gebied van personeel.
De samenwerking op operationeel vlak tussen de havendiensten van Arnhem en Nijmegen is geïntensiveerd. Vanuit Stadsbeheer is een coördinator voor een halve FTE gedetacheerd in Arnhem om de samenwerking, professionalisering en digitalisering vanuit beide gemeentes te begeleiden.
Het afgelopen jaar is ook onderzocht of samenwerking op strategisch niveau van toegevoegde waarde is. Bij die samenwerking zijn ook de provincie en gemeente Tiel nauw betrokken.
- We werken aan het professionaliseren en digitaliseren van onze havenprocessen.
Hierin werken we nauw samen met de gemeente Arnhem. Een voorbeeld hiervan is dat we hetzelfde havenmanagementsysteem aan het implementeren zijn, Daarnaast is er een start gemaakt met het digitaliseren van het vergunningen proces.
Doel: We bieden een passend aanbod van parkeer- en stallingsfaciliteiten aan, zowel voor de auto als de fiets
- We wijzigen de Beleidsregels Parkeren en de Spelregels betaald parkeren, conform vastgesteld in de agenda versnelling mobiliteitstransitie.
Afgelopen april heeft uw raad de nieuwe spelregels invoering betaald parkeren vastgesteld. Dankzij deze nieuwe regels kunnen we overlast door een hoge parkeerdruk door vreemdparkeren beter aanpakken.
De Beleidsregels Parkeren zijn in november herzien. Sindsdien hebben we op twee plekken betaald parkeren ingevoerd. Het meest recent in Nijmegen Oost, waar bewoners zelf vroegen om de introductie van betaald parkeren. Wanneer betaald parkeren is ingevoerd neemt de parkeerdruk af.
- We maken de binnenstad verblijfsvriendelijk.
Dit voorjaar is de koers voor de binnenstad vastgesteld door uw raad. Hierna is het college gestart met maatregelen om de binnenstad verblijfsvriendelijker te maken, waaronder de uitvoering van het verplaatsen van het straatparkeren door bewoners binnen het roadbarriergebied naar de parkeergarages.
- We waarderen de hub in Noord (transferium Noord) op.
In 2024 is het project voor de opwaardering gestart. In 2025 worden de maatregelen uitgevoerd.
- We maken vergunningen en ontheffingen en geven deze uit.
Parkeerbeheer heeft ook in 2024 vergunningen en ontheffingen verleend. Denk onder andere aan ontheffingen voor automobilisten die door de avondafsluiting Van Welderenstraat en Tweede Walstraat moeten blijven kunnen rijden of vergunningen voor bewoners in de Schildersbuurt, waar dit jaar betaald parkeren in ingevoerd.
- We realiseren en exploiteren (fiets)parkeervoorzieningen.
We beheren diverse fietsenstallingen en parkeergarages in de stad. Dit jaar hebben we een nieuwe beheerde fietsenstalling geopend: de stalling in de Kelfkensbosgarage.
- We ondersteunen parkeervoorzieningen van derden, bijvoorbeeld de parkeergarage Berg en Dal.
Ook dit jaar hebben we de parkeervoorzieningen van derden ondersteund.
- We stimuleren een langjarige toepassing van deelmobiliteit bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Bij het opstellen van de nieuwe beleidsregels parkeren 2024 hebben we de mogelijkheden voor het vervangen van autoparkeren door het aanbieden van deelmobiliteit uitgebreid bij nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast zijn we gestart met een proces voor het ontwikkelen van een bureau mobiliteitsbeheer waarmee we het aanbieden van deelmobiliteit als alternatief voor parkeren bij grote gebiedsontwikkeling vorm willen geven.
- We zorgen middels fysieke ingrepen op diverse plekken dat deelmobiliteit goed gefaciliteerd wordt op plekken waar voertuigen clusteren (zowel bij P+R’s als bijv. rondom stations, binnenstad en campus).
Afgelopen jaar hebben we op 11 plekken deelmobiliteitshubs gerealiseerd. Hierdoor staan de deelscooters en deelfietsen op deze plekken bij elkaar. Zo zorgen we voor minder verrommeling en overlast door deelmobiliteit.
- We houden toezicht en handhaven op fout geparkeerde fietsen en voertuigen. Verwaarloosd achtergelaten fietsen en fietswrakken verwijderen we.
In 2024 hebben we deze taak uitgevoerd.
- We plaatsen, onderhouden en verwijderen fietsklemmen.
In 2024 hebben we deze taak uitgevoerd.
- We faciliteren de plaatsing van laadpalen in de openbare ruimte door deelname aan de concessie van de GO-RAL. Bij semi-publieke parkeervoorzieningen met een slagboom op de gemeentegrond voorzien wij in de laadinfrastructuur.
Binnen de concessie van de GO-RAL wordt samengewerkt met Vattenfall. De looptijd van de concessie is tot en met 2027. Er is in 2024 een plaatsingsleidraad reguliere laadpalen in de openbare ruimte opgesteld. Dit geeft de gemeente het kader bij aanvraag van het plaatsen van laadpalen.
Voor de semi-publieke parkeervoorzieningen met een slagboom op gemeentegrond gelden ook de richtlijnen uit de plaatsingsleidraad.
Doel: We brengen en houden de kwaliteit van de infrastructuur, weginrichting, straatmeubilair, brandkranen en civiele kunstwerken op orde
- We beheren en onderhouden de infrastructuur op basis van meerjarige programma’s. We geven hiervoor ook opdrachten aan derden: aannemers, Dar, etc.
In 2024 is er groot onderhoud gepleegd aan de volgende (hoofd)infrastructuur: Waalbrug, Groenewoudseweg, Heydenrijckstraat, Turennesingel/Laauwikstraat, Fleminghstraat, Groesbeeksedwarsweg, Zwanenveld ringweg, O.C. Huismanstraat/Nocturnestraat, Burgemeester Daleslaan fase 1 en Aldenhof ringweg. Van genoemde wegen is de asfaltdeklaag vervangen. Bij de Burgemeester Daleslaan is zelfs de gehele constructie vervangen i.v.m. teerhoudend asfalt. Op het stalen dek van de Snelbinder is de slijtlaag vervangen.
In 2024 is het gehele wegareaal opnieuw geïnspecteerd, zodat deze gegevens weer up-to-date zijn.
- We inspecteren de kwaliteit van de infrastructuur, civiele kunstwerken en bijzondere (kunst-)objecten.
We verwerken wijzigingen in het areaal (bijvoorbeeld nieuwe straten toevoegen).
In 2023 is een nieuw wegbeheersysteem aangeschaft (Greenpoint) en in 2024 is een grote slag geslagen met het op orde brengen van de areaalgegevens. Een data-analyserapport vanuit de data-analisten volgt in Q1 van 2025.
- We implementeren nieuwe generatie verkeerslichten (iVRI).
Intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) kunnen onder andere de doorstroming verbeteren als verkeersdata automatisch omgezet worden in een optimale afstelling van de verkeerslichten. De gemiddelde technische levensduur van een VRI is 15 jaar. Wanneer zij deze leeftijd hebben bereikt wordt in Nijmegen de VRi vervangen en wordt dit automatisch een iVRI.
Ten opzichte van de traditionele VRI heeft de iVRI 3 extra gebruikstoepassingen heeft de iVRI’s 3 gebruikstoepassingen:
-Ze informeren het verkeer, waardoor het wachten voorspelbaar wordt en de weggebruiker door het volgen van het snelheidsadvies van de wegbeheerder maximaal groen licht krijgt. In de adviezen neemt de iVRI de categorieën weggebruikers, de hoeveelheid verkeer en de verkeersrichting mee.
-Ze verbeteren de netwerkprestatie door het reguleren van de bereikbaarheid en doorstroming en bijvoorbeeld de hoeveelheid emissie in het complete stedelijk netwerk, of real time per kruispunt.
-Ze prioriteren verkeerscategorieën. Zo kunnen zwaailichtvoertuigen sneller en met minder gevaar voor ongevallen door het verkeer worden geloodst, maar ook vertraagde bussen, fietscolonnes en zwaar vrachtverkeer kunnen zo nodig voorrang of juist geen prioriteit krijgen.
- We gaan steeds meer ‘datagestuurd’ beheren.
Data biedt een waardevolle ondersteuning, maar we erkennen ook het belang van menselijke expertise en inzicht. Niet alle aspecten van beheer kunnen volledig door data worden gevangen. Daarom blijft de combinatie van data-analyse en de ervaring van onze medewerkers cruciaal om tot de best mogelijke resultaten te komen. Dit jaar hebben we geïnvesteerd in het verbeteren van onze datakwaliteit, zodat we data en menselijke inzichten nog beter kunnen samenbrengen in ons beheerproces.
- We beheren en onderhouden verkeersregelinstallaties, verkeersborden en (ANWB) bewegwijzering; ABRI’s, DRIS en het busstation; civiele kunstwerken, openbare verlichting en bijzondere (kunst-)objecten.
Dit voeren we uit conform beheerplan. Zo hebben we onder andere in 2024 8 VRI vervangen.
- We zorgen met de tools Nijmegen.mijnwijkplan.nl en de Meld- en herstel-App dat bewoners en ondernemers hun positieve en negatieve aandachtspunten over de openbare ruimte onder de aandacht kunnen brengen, zodat we samen met hen kunnen werken aan oplossingen.
We ontvingen regelmatig vragen van onze bewoners. Snelle aanpassingen lossen we op. Waar nodig gaan we in gesprek met de melder.
- We faciliteren participatieprojecten samen met bewoners.
In 2024 hebben we over diverse plannen en vraagstukken in de openbare ruimte gesprekken gevoerd met bewoners. Hierin werken stadsontwikkeling en de collega’s van wijkregie samen.
Doel: We hebben zo min mogelijk zwerfafval op straat om Nijmegen bereikbaar te houden
- We verlenen opdracht aan Dar voor het schoon houden van straten.
Reiniging van de openbare ruimte(waaronder wegen), maakte in 2024 deel uit van onze DVO( Dienstverleningsovereenkomst) met Dar. Deze reiniging geschiedde op de afgesproken beeldkwaliteit.
Aanvullende reinigingsactiviteiten met betrekking tot straatmeubilair, (ondergrondse) afvalcontainers, afval- en hondenpoepbakken, stadscentrum en kernwinkelgebied maakten eveneens deel uit van het contract met Dar.
- We verlenen opdracht aan Dar voor het inzamelen van bladafval in de herfst.
Om gladheid en verstopte putten te voorkomen, heeft Dar in het najaar van 2024 ongeveer 600 bladkorven in de wijken geplaatst. Met deze voorziening werd inwoners ook de gelegenheid geboden om zich te ontdoen van het bladafval van gemeentelijke bomen uit hun tuin of straat. Met Dar zijn afspraken gemaakt over de plaatsing, beheer en communicatie. Om vandalisme tegen te gaan zijn deze bladkorven voor de jaarwisseling uit de stad verwijderd.
Daarnaast is het verwijderen van bladafval onderdeel geweest van onze opdracht aan Dar voor de reguliere reiniging van de openbare ruimte (op beeldkwaliteit).
- We verlenen opdracht aan Dar om (een deel van) het zwerfafval op te ruimen door de inzet van assistent wijkvegers en Stichting Dagloon en het organiseren van participatie door Wijkhelden.
Wederom hebben we assistent wijkvegers ingezet voor het opruimen van zwerfafval. In het centrum was het afgelopen jaar 1 assistent wijkveger actief, evenals in stadsdeel West, Zuid en Lindenholt. In Dukenburg waren 3 assistent wijkvegers actief. Deze inzet heeft een bijdrage geleverd aan een zichtbare reiniging en het behalen van de gewenste beeldkwaliteit.
Daarnaast hebben we via de Stichting Dagloon Nijmegen de (dreigend) dak- en thuislozen in kunnen zetten voor het verzamelen(prikken) van afval in de openbare ruimte. Daarmee hebben zij, onder aansturing en coördinatie van Dar, een bijdrage geleverd aan het schoonhouden van onze stad, is hen een gelegenheid geboden tot participatie in de samenleving en hebben zij een zakcent kunnen verdienen.
Ook onze Nijmeegse wijkhelden zijn in 2024 actief geweest en hebben geholpen hun eigen buurt schoon te houden. Er waren het afgelopen jaar ruim 7000 Wijkhelden in Nijmegen actief. Zij werden op de jaarlijkse, feestelijke “wijkheldendag” extra in het zonnetje gezet. Via de site “wijkhelden.nl” en dar.nl worden nog steeds wijkhelden geworven. In 2024 is ook de Wijkhelden-app geïntroduceerd, is “wijkhelden” als les opgenomen in het educatieprogramma voor groep 3-4 in combinatie met zwerfafval opruimen. Sinds 2024 kunnen ook scholen en organisaties zich aanmelden als Wijkheld.
- We verlenen opdracht aan Dar voor het inzetten van afvalcoaches, waarmee we bewustzijn over correct aanbieden van afval bij bewoners willen vergroten. Waar nodig zetten we in op handhaving.
In de aanpak van zwerf-afvaloverlast hebben we alle beschikbare middelen(waar onder afvalcoaches) ingezet om deze te voorkomen en tegen te gaan. De aanpak kenmerkte zich door een glijdende schaal, die begon met het op orde brengen van de basis(openbare ruimte & voorzieningen). Dikwijls bleek foutief “afvalgedrag” van inwoners, ondernemers en bezoekers echter de oorzaak. Om dit gedrag te veranderen en het bewustzijn te vergroten, werd doorgaans als eerste ingezet op voorlichting & communicatie, gevolgd door uiteindelijk de inzet van de meer repressieve middelen als handhaving. Deze middelen zijn op diverse overlastlocaties ingezet. Foutief “afvalgedrag” bleek echter zeer hardnekkig. Vandaar dat de inzet van deze middelen op sommige locaties herhaald werden. Naast deze locatie-aanpak is er ook aandacht geweest voor stadsbrede communicatie over dit onderwerp middels campagnes en publicaties in/op diverse media.
Middels het project Kwaliteit van Grondstoffen hebben we op de meest vervuilde inzamelroutes extra voorlichting gegeven & controles gehouden op het aanbieden van GF(T) en PMD(plastic, metaal en drankkartons). Deze acties hebben eveneens bijgedragen aan een verbetering van het aanbied- en scheidingsgedrag en vergroting van het bewustzijn. We hebben onze aanpak(voorlichting) ook gericht op specifieke doelgroepen, zoals de bezoekers van de Waalstranden& Veur-Lent en de studenten van de Radboud Universiteit & de HAN. We hebben de contacten met de WBC’s geïntensiveerd, om de afvalproblematiek rondom hun complexen gezamenlijk aan te pakken. We zijn in 2024 gestart met het project Bronaanpak Plasticvrije Rivieren, waarmee we in samenwerking met RWS, gedragsbureau D&B en Dar een aanpak ontwikkelen voor het tegengaan van (plastic)afval langs de Waal(kade). Vergroten bewustwording onder inwoners, bezoekers en ondernemers is één van de beoogde doelen van dit project.
- We faciliteren deelmobiliteit op een manier dat het verrommeling van de stad voorkomt.
In 2024 zijn er 11 hubs ontwikkeld op overlastlocaties. Ook heeft het college besloten dat in de toekomst alle deeltweewielers in hubs op plekken verspreid over de stad komen te staan.
Doel: We maken het verkeer veiliger
- We voeren ons risico gestuurde uitvoeringsprogramma verkeersveiligheid uit.
In 2024 hebben we een start gemaakt met een aantal projecten binnen dit uitvoeringsprogramma, waaronder ‘Spoor tot Stier’ en de Voorstadslaan. Ook hebben we de D’Almarasweg veiliger ingericht met drempels en aanpassingen aan de kruisingen.
- Ter vervolg op de in 2023 vernieuwde netwerkvisie op onze wegen stellen we een uitvoeringsprogramma op voor zowel de wegen die van 50 naar 30 km/uur gaan als ook voor een veilige inrichting van de wegen die 50 km/uur blijven.
We boden in 2024 de nieuwe netwerkvisie ‘30 km/uur als norm’ op onze wegen ter besluitvorming aan onze raad aan. Deze netwerkvisie is een nadere uitwerking van de Agenda Mobiliteitstransitie. In deze netwerkvisie tonen we de noodzaak aan uit veiligheidsoogpunt om de maximum toegestane snelheid op ongeveer de helft van onze huidige 50 km/uur wegen te verlagen naar 30 km/uur. In deze netwerkvisie geven we aan welke wegen daarvoor in aanmerking komen en hoe we de inrichting van de nieuwe wegcategorie ‘Stadsstraat 30’ realiseren.
- We richten onze wegen zo in dat weggebruikers onze wegen veilig kunnen gebruiken.
Bij aanleg van nieuwe wegen en bij herinrichting van bestaande wegen ontwerpen we onze wegen volgens de landelijke richtlijnen van het CROW. Onderhoud aan wegen grijpen we aan om kleinschalige verbeteringen door te voeren die onze wegen veiliger maken. Met de Groene Metropoolregio hebben we afgesproken om in de periode tot 2030 tien grote verkeersveiligheidsknelpunten op te lossen. In 2025 bepalen we na vaststelling van de netwerkvisie ‘30 km/uur als norm’ welke knelpunten dat gaan zijn.
- We leren de weggebruikers veilig deel te nemen aan het verkeer, door onder andere het voeren van de landelijke veiligheidscampagnes binnen de gemeente Nijmegen.
We voeren de landelijke veiligheidscampagnes binnen de gemeente Nijmegen, zoals de campagen ‘aan in het donker’. We stelden een strippenkaart op met (via ons) af te nemen gedragscampagnes en –interventies . We geven fietslessen op scholen, zorgen dat alle kinderen verkeersexamen doen en doen projecten waardoor kinderen meer met de fiets of lopend naar school komen.
- We strooien bij gladheid zout op belangrijke wegen, OV-routes, fietspaden en looproutes. In geval van zware sneeuwval, wordt deze op de belangrijkste wegen geruimd ten behoeve van de bereikbaarheid.
We hebben de gladheidsbestrijding uitgevoerd volgens de uitgangspunten van ons beleid “Grip op Gladheid”. Daarmee hebben we voldaan aan onze inspanningsverplichting om de gladheid op onze belangrijkste wegen en plekken te bestrijden. Jaarlijks wordt een uitvoeringsprogramma en evaluatie gemaakt. In dit programma is opgenomen hoe we OV-routes, fietspaden en looproutes strooien. Net als het sneeuwruimen bij zware sneeuwval.
- We geven opdracht aan Dar voor verstrekken van zoutkisten voor bewoners.
Met het jaarlijkse uitvoeringsprogramma en de jaarlijkse evaluatie verstrekken we de opdracht aan Dar. Daarin is ook het verstrekken van zoutkisten voor bewoners opgenomen.
Ambitie: We hebben een stad die duurzaam bereikbaar is
Doel: We stimuleren duurzame vervoerswijzen (lopen, fietsen en openbaar vervoer)
- We ondersteunen en geven uitvoering aan het programma Slim & Schoon Onderweg van de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen, gericht op duurzame mobiliteit en gedragsverandering. Dit betekent onder meer een aanpak via de werkgevers en de campussen en het aanbieden van mobiliteitshubs en mobiliteit als een service (MaaS).
In 2024 hebben we samen met de regio uitvoering gegeven aan het programma Slim en Schoon onderweg. Er is een bewonersaanpak opgeleverd die komend jaar wordt uitgevoerd in onder andere Nijmegen, de werkgeversaanpak is uitgevoerd en we werken intensief samen op de campus via ‘Duurzaam Bereikbaar Heijendaal’.
- We brengen onze belangen in bij de provincie Gelderland voor de aanbesteding van de nieuwe concessie van het openbaar vervoer.
In 2024 is het programma van eisen voor de nieuwe concessie opgesteld en gepubliceerd. Nijmegen heeft hier, onder andere samen met de regio, aan de voorkant over meegedacht en op gereageerd. De gemeente Nijmegen nam daarnaast deel aan het ontwikkelteam voor de nieuwe concessie.
- We zorgen dat het aanbod van deelauto’s in de stad groeit, waarbij bewoners uit verschillende systemen kunnen kiezen afhankelijk van hun behoefte (vaste standplaats, buurtzone, free floating).
We hebben in 2024 gewerkt aan de nadere regels deelauto's waarmee we het aanbod van deelauto's in de openbare ruimte vormgeven. Deze nadere regels zullen in het eerste kwartaal van 2025 worden vastgesteld.
- We kijken kritisch naar de ontwikkeling van het aanbod van deelscooters en deelfietsen om te zorgen voor een systeem dat een volwaardig alternatief biedt voor korte autoritten en dat overlast voorkomt.
In 2024 hebben we nadere regels deeltweewielers vastgesteld. Hiermee hebben we kaders opgesteld waarbinnen deeltweewielers op een verantwoorde wijze kunnen worden aangeboden.
- We voeren diverse fietsinfra-projecten uit om zo het fietsnetwerk verder uit te breiden, op orde te houden en de veiligheid te waarborgen.
In 2024 hebben we mooie fietsprojecten gerealiseerd. De Thijmstraat en de Krayenhofflaan zijn ingericht als fietsstraat en de werkzaamheden aan de nieuwe Weurtseweg zijn zo goed als gereed. Daarnaast is de vijfknoop Krayenhofflaan, Koninginnenlaan, Tweede Oudeheselaan, Tunnelweg en Marialaan aangepast, waardoor de oversteekbaarheid voor de fietser is verbeterd.
- We blijven investeren in de kwaliteit van ons fiets- en voetgangersnetwerk.
We beheren onze fiets- en voetinfrastructuur en voeren verbeteringen door.
Doel: We stimuleren verdere verschoning van het gemotoriseerd verkeer
- We streven samen met de provincie naar een goede aanbesteding (duurzaam, bereikbare wijken, toegankelijk, etc.) van de concessie voor het openbaar vervoer.
In 2026 start de nieuwe concessie. Door netcongestie hebben we ambities voor een schone nieuwe busconcessie moeten bijstellen. Het lijkt niet haalbaar om vanaf 2030 volledig elektrisch busvervoer aan te bieden. Wel wordt schoner busvervoer in de nieuwe aanbesteding gestimuleerd.
- We stellen plaatsingsbeleid en plankaarten op voor uitbreiding van laadpalen, snelladers en ander vormen van laadinfra gebaseerd op het programma Laadinfrastructuur.
In 2024 is er een plaatsingsleidraad reguliere laadinfrastructuur in de openbare ruimte opgesteld. Hieronder vallen dus alleen reguliere openbare laadpalen, en geen snelladers. Het programma laadinfrastructuur dat wordt opgesteld geeft ambities en doelstellingen aan over de overige vormen en manieren van laadinfrastructuur.
- We gaan meer elektrische laadpalen plaatsen en gaan hierbij creatief om met de ruimte, zoals het combineren van lantarenpalen met laadpalen. Als de vraag blijft doorzetten verwachten we dat er in 2025 zo’n 1.000 laadpalen staan.
Rondom de plaatsing van laadpalen wordt efficiënt omgegaan met de ruimte, zowel fysiek als op het net. Er wordt in de toekomst bijvoorbeeld ingezet op laadpleinen voor zowel logistiek als personenvervoer. Ook Clean Energy Hubs worden gestimuleerd door de gemeente. Met de groeiende vraag blijft ook de plaatsing van het aantal laadpalen groeien, zodat er een dekkend netwerk is voor de gebruikers. In 2025 staan er naar verwachting zo'n 1000 laadpalen. Er is in 2024 ook een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het combineren van lantaarnpalen met laadpalen. Uit dit onderzoek is gebleken dat er veel risico's kleven aan deze combinatie. Hier wordt dan ook niet op ingezet.
- We nemen deel aan de concessie van veel gemeenten in de Gelderse-Overijsselse samenwerking voor de aanpak van laadinfrastructuur, de GO-RAL. De concessie is gericht op het plaatsen van openbare laadinfrastructuur van 2022 t/m 2025.
We nemen deel aan de concessie van de GO-RAL. Deze loopt tot en met 2027 en richt zich op de openbare laadinfrastructuur in Nijmegen. We werken binnen deze concessie samen met Vattenfall. Eind 2024 stond de teller op 548 reguliere laadpalen. Waaronder 294 gerealiseerd door Vattenfall.
- We bereiden de invoering voor van drie milieuzones voor brom- en snorfietsen met een eerste toelating van voor 2011 die per 1 januari 2025 gaan gelden in de gebieden binnenstad, Hof van Holland en campus Heijendaal, inclusief een intensieve communicatiecampagne onder de doelgroep.
De milieuzone is per 1 januari ingevoerd. Hierover is op verschillende momenten en manier gecommuniceerd met de doelgroep.
- We nemen maatregelen die voortkomen uit het beleidskader deelmobiliteit om schoner gemotoriseerd deelverkeer te stimuleren, te versnellen en het gebruik ervan te vergemakkelijken.
In 2024 is de agenda Deelmobiliteit vastgesteld. Hierin is benoemd dat we het aanbod van deelmobiliteit willen laten groeien en de verschoning van deelauto’s willen faciliteren.
Doel: We stimuleren slimmere en schonere logistiek
- We maken de zero emissie zones voor stadslogistiek kenbaar
Per 1 januari 2025 zijn de zero-emissiezones voor stadslogistiek ingevoerd door een verkeersbesluit. In aanloop naar de invoering hebben we wederom veel gecommuniceerd over de zero emissie zones voor stadslogistiek. We hebben lokale campagnes gevoerd en brieven gestuurd. Ook zijn ondernemers via landelijke kanalen op ZES gewezen, bijvoorbeeld via spots op de radio.
- Wij zetten logistiek makelaars actief in voor minder en schonere kilometers.
Ondernemers met vragen over het organiseren van logistiek in de zero-emissiezones kunnen terecht bij onze zero-emissie adviseur voor Nijmegen. Bij complexe logistieke vraagstukken verwijst de zero-emissie adviseur door naar de logistiek makelaars die in de regio actief zijn. Hier wordt goed gebruik van gemaakt, ook voor vragen rondom netcongestie en slim laden.
- We onderzoeken de mogelijkheden van een bouwlogistieke hub
Voor de ontwikkeling van het stationsgebied is en wordt ongezocht of een bouwlogisitieke hub aan de rand van de stad zinvol is.
- We stellen vast waar ruimte nodig is voor toekomstige behoefte aan logistieke ruimte.
In de ‘Beleidsaanpak Stadslogistiek Nijmegen’ is opgenomen welke toekomstige behoefte er is aan logistieke ruimte in Nijmegen en hoe hiermee wordt omgegaan.