Inleiding
In de Stadsrekening 2024 laat de gemeente Nijmegen zien wat in het afgelopen jaar is bereikt. Het college van burgemeester en wethouders legt op deze manier inhoudelijk en financieel verantwoording af aan de gemeenteraad over het gevoerde beleid zoals dat is vastgelegd in de Stadsbegroting van 2024.
In de tweede helft
Dit is het derde jaar van onze bestuursperiode. We stellen vast dat we weer flinke stappen hebben gezet om onze plannen voor Nijmegen uit te voeren, bijvoorbeeld als het gaat om de binnenstad. Het Actieplan binnenstad is vastgesteld en we gaan aan de slag met de uitvoering, zoals meer groen in de binnenstad. Een voorproefje in de vorm van een verplaatsbaar parkje was op veel plekken te zien. Ook zijn we druk met het herinrichten en verkeersveiliger maken van de binnenstad en zijn de verbouwing van de Stadsschouwburg en museum het Valkhof gestart.
Metterswane is gesloopt en op deze plek is het eerste zichtbare nieuwbouwproject in het Stationsdistrict gestart. 2024 was een succesvol jaar voor de woningbouw. Er zijn 1.500 woningen opgeleverd op veel plekken in de stad. Het aantal sociale huurwoningen is uitgebreid. Ook zijn er 150 nieuwe studentenwoningen bij gekomen en hebben we stappen gezet om 32 nieuwe woonwagenstandplaatsen toe te voegen. Aan de Nieuwe Dukenburgseweg zijn 500 tijdelijke woningen gebouwd en de nieuwbouw van De Hulsen is af. Ook voor het nieuwe sportcentrum in Winkelsteeg is de opdracht verstrekt.
In het sociaal domein bouwen we aan een sterke sociale basis in alle stadsdelen. We zijn gestart met stadsdeelbudgetten voor bewonersinitiatieven en we zetten steeds vaker de doorbraakaanpak in om inwoners een op maat gesneden en effectieve oplossing voor hun problemen te bieden. We deden voor het eerst een zogenaamde Ethos light-telling, die ons veel meer inzicht heeft gegeven in hoeveel mensen in Nijmegen geen dak boven hun hoofd hebben. Die groep bleek groter dan we wisten en we zijn intussen aan de slag met meer opvang- en woonvoorzieningen.
Andere mijlpalen zijn onder meer de installatie van de eerste gemeentelijke ombudsman, de opening van de nieuwe locatie Via-T, waar leerlingen en omscholers kennismaken met duurzame techniek, het nieuwe woonzorgcomplex Living Inn (een plek waar ouderen en starters samenwonen) en de Nachtvisie Nijmegen. We kenden de Karel de Grote Oeuvreprijs toe aan artiest Sven Ratzke en de Cultuurstimuleringsprijs van Nijmegen 2024 aan schrijver Marjolein Visser. We wonnen de BNG Erfgoedprijs voor beste erfgoedgemeente. 2024 was ook het jaar van 80 jaar vrijheid, dat vierden we met een groot herdenkingsprogramma.
Wereldproblemen raken ook Nijmegen
De toestand in de wereld had ook zijn weerslag op onze stad. Zo waren er ruim 90 demonstraties dit jaar, die we gefaciliteerd hebben en we hebben intensief ingezet op een veilige jaarwisseling. Met 1.500 vrijwilligers hebben we het stemmen voor de Europese verkiezingen voorbereid. In Winkelsteeg en Koudenhoek hadden we een tijdelijke noodopvanglocatie voor asielzoekers en ook de opvang van en onderwijs aan Oekraïense ontheemden bleef een forse opgave in 2024.
Oog voor de lange termijn
Ondertussen gaan we gestaag door met grote opgaven die een lange adem vragen, zoals de verduurzaming van de stad. Inmiddels staan er 1.000 laadpalen. We hebben zero-emissiezones voor brom- en snorfietsen in de binnenstad, Hof van Holland en op campus Heijendaal en voor stadslogistiek voorbereid, die per 1 januari 2025 zijn ingegaan. Er zijn 1.050 bomen geplant. In onze ruimtelijke ontwikkeling hebben we vooruitgang geboekt in langlopende projecten als het warmtenet en de herontwikkeling van het winkelcentrum in Dukenburg. Op sociaal gebied hebben we de buurtteams en preventieve jeugdzorg verder uitgebouwd en in drie stadsdelen het gebiedsgericht werken ter versterking van de sociale basis voorbereid. Om de economische ontwikkeling van Nijmegen te bevorderen, organiseerden we meer dan 50 projecten en bijeenkomsten voor ondernemers.
Financieel rekeningresultaat
De Stadsrekening 2024 laat een voordelig financieel resultaat zien van 27,8 miljoen euro. Het gaat hierbij voornamelijk om a-structurele voor- en nadelen. We ontvingen gelden van de rijksoverheid en een forfaitaire vergoeding van het COA voor de opvang van vluchtelingen en ontheemden. Voor de planexploitaties hebben we de verliesvoorziening met 10,9 miljoen euro aangepast. Naast de vooral a-structurele voordelen, zien we een fors tekort op de jeugdzorg. Dit tekort is door de genomen maatregelen teruggebracht van 10 miljoen naar 7 miljoen. De verschillen bij de inkomsten uit het gemeentefonds ontstaan door bijstellingen gedurende de mei-, september- en decembercirculaire van een jaar.
Tot slot
We gaan met enthousiasme en volharding door in het laatste jaar van deze bestuursperiode. Vanuit het coalitieakkoord willen we Nijmegen nog aantrekkelijker, duurzamer, socialer, veerkrachtiger en leefbaarder maken. Ook over een jaar willen we daarvan mooie mijlpalen kunnen laten zien.