Openbare ruimte

Wat hebben we dit jaar bereikt

Wat hebben we dit jaar bereikt

Ambitie: We zijn een klimaatbestendige stad waar de overlast van hitte, droogte en water tot een minimum wordt beperkt en de biodiversiteit wordt bevorderd

Doel: We analyseren, voorkomen en nemen maatregelen zodat we de negatieve effecten van klimaatverandering in de stad kunnen opvangen

  • We maken een meerjarenplan en jagen de eerste klimaatmaatregelen aan.

We zijn in 2024 gestart met investeringen in de openbare ruimte. We hebben financieel bijgedragen aan bewonersinitiatieven zoals de Groene Corridor, Prof de langen Wendelstraat, Castellastraat, Dorpsplein Lent en aan de Vernieuwingsgolf (Voorbereiding Kannunikenbuurt en Spoorbuurt), Bomenplan, Stationsdistrict en Winkelsteeg.
De Opgave voor de prioritaire gebieden is in beeld gebracht, waarmee een de motie Stevig Inzetten voor een klimaatbestendig Nijmegen is beantwoord.
Er is input opgehaald en er heeft afstemming plaatsgevonden om watergerelateerde vraagstukken onderdeel te laten zijn van het nieuwe Water- en RioleringsPlan (WRP).  
Wateroverlast in Nijmegen-West: bewonersavond, onderzoek laten uitvoeren onder begeleiding van klankbordgroep. Gesprek met Waterschap, Rijkswaterstaat, provincie en Vitens gestart.

  • We maken een strategie en uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie, waarin we prioriteit geven aan gebieden met wateroverlast en aan stenige plekken.

In 2024 is geïnvesteerd in intern en extern draagvlak voor de  Klimaatadaptatiestrategie. In de strategie zijn 10 prioritaire gebieden aangewezen.

  • We geven uitvoering aan het Regionaal Uitvoeringsprogramma.

Vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA), hebben we met regiogemeenten een Regionaal Uitvoeringsprogramma, Samenwerkingsovereenkomst en een jaarplan voor 2025 opgesteld en ter vaststelling vrijgegeven. Met de Werkregio en Groene Metropoolregio hebben we gewerkt aan de regionale projecten Blauwe Motor en Groene Mantel: beslisdocument en intentieovereenkomst zijn opgesteld, inclusief voorstel voor governance (wie hierover meepraat en meebeslist).

  • We motiveren bewoners, woningcorporaties, scholen, instellingen en ondernemers om hun private ruimtes te vergroenen en klimaatadaptief in te richten, onder andere via de campagne “Operatie Steenbreek”.

In 2024 is een werkgroep Woningcorporaties Portaal, Talis, SSHN en Woonwaarts met medewerkers van de gemeente actief geweest om samen klimaatmaatregelen uit te werken en acties uit te voeren in de wijken. Quick wins zijn gestart net als de voorbereiding van prestatieafspraken.
Noviotech Campus heeft de landelijke status als ambassadeursterrein behaald, waarmee een budget van 1,5 miljoen euro voor de komende vier jaar beschikbaar is gekomen om te investeren in een gezond, biodivers en klimaatbestendig Werklandschap van de Toekomst. Met TPN-West is een samenwerking gestart en zijn quick wins voorbereid.
Ook is in 2024 opnieuw uitvoering gegeven aan de campagne Operatie Steenbreek door de Bastei.  Verderop worden precieze cijfers gegeven over de campagne Steenbreek.

  • We maken bewoners bewust van de effecten van klimaatverandering en het belang van duurzaamheid door bij te dragen aan de programmering van de Bastei en het aanbod van Natuur- en Milieueducatie.

Op de website van de gemeente is een doorverwijzing gemaakt naar de praktische tips op de Website www.veranderjijmee.nl. De communicatiestrategie is verder vormgegeven, een bureau heeft opdracht gekregen om bijbehorende communicatiemiddelen te ontwikkelen.

Doel: We verbeteren de water- en groenstructuur en zorgen voor meer biodiversiteit

  • We stellen een nieuw uitvoeringsprogramma 2024 op voor de beleidsvelden Groen,  biodiversiteit en stadslandbouw  op basis van de nieuwe Biodiversiteitsagenda.

We hebben dit uitvoeringsprogramma opgesteld. Er staan directe en meer lange termijn stappen in  De directe stappen worden (deels) komend jaar uitgevoerd. De andere stappen (zoals “laat dood hout liggen") worden verweven in de werkprocessen.

  • We geven uitvoering aan de Uitvoeringsagenda Bomen 2022-2026, onder andere door het planten van 1000 extra bomen per jaar en het verbeteren van groeiplaatsen van bijzondere bomen. Daarnaast actualiseren we het boombeheerplan.

In 2024 zijn de bomen aangeplant in de stadsdelen Centrum en Oost. We planten in het plantseizoen 1050 bomen aan. Daarmee voldoen we al aan de gestelde 1000 bomen in heel Nijmegen.  Voor 350 (bijzondere) bomen in de verharding zijn de groeiplaatsen verbeterd, veelal met het vergroten van boomspiegels en het toevoegen van beplanting. Om ons bomenbestand verder te laten groeien en aan de afspraken uit het klimaatakkoord te voldoen, is de inzet het boomareaal netto 1% te laten toenemen (ten opzichte van 2021). In 2024 hebben we een groei van 6% gerealiseerd, waarmee we nog steeds ruim op koers liggen. Tijdens de twee boomweggeefdagen zijn 161 bomen uitgedeeld aan Nijmegenaren met een tuin in een wijk met veel hittestress (Neerbosch Oost, Bottendaal, Benedenstad en Nije Veld). Het Boombeheerplan is geactualiseerd waarin, naast alle verplichte onderdelen, als nieuw speerpunt het ecologisch en toekomstbestendig beheer is uitgewerkt.

  • We implementeren een toolbox natuurinclusief bouwen voor de hele stad.

We hebben planregels opgesteld om het natuurinclusief bouwen in het omgevingsplan te laten landen en er zijn twee adviseurs (adviseur natuurinclusief) aangesteld ter toetsing en advisering. Aanvullend hebben we een webpagina gepubliceerd, een burgerpanelonderzoek uitgevoerd, en treffen we op diverse locaties (eigen gebouw/grond) natuurinclusieve maatregelen.

  • We werken aan een hoofdgroenstructuurkaart, die vastgesteld wordt bij de actualisatie van de Omgevingsvisie en in de bijbehorende atlas van de Omgevingsvisie wordt opgenomen.

We hebben de ecologische groenstructuur meer in detail ingetekend en op hoofdlijnen uitgewerkt in de actualisatie van de omgevingsvisie, inclusief bijbehorende teksten toegevoegd.

  • We realiseren toekomstbestendige parken (Park Brakkenstein, Distelpark, Dorpspark Hees), kloostertuinen en landgoederen.

De uitvoering van het parkgedeelte van het project Park Brakkenstein is in het najaar van start gegaan. De uitvoering van het Distelpark is ook in het najaar van start gegaan. Door een gebrek aan uitvoeringscapaciteit is het Dorpspark Hees in 2024 niet uitgevoerd.

  • We verbeteren de openbare en private groene leefomgeving samen met bewoners, bedrijven en betrokken organisaties. We ondersteunen hen bij groene initiatieven en handelen meldingen en klachten af.

Actieve groengroepen (onder andere Lindenholt, Limos, Heesch, Bloemendal (IVN) en het Patersbos) hebben actief bijgedragen aan de vergroening van de stad. Enkele voorbeelden van participatie en vergroeningsprojecten zijn: Dorpsplein Lent, winkelcentrum Hatert, Voorstadslaan, Bandoengstraat, Weijbroekweg en Edisonstraat.

  • We versterken kennis/bewustwording omtrent de biodiversiteit en enthousiasmeren inwoners om te participeren in het behoud en versterking van de stadsnatuur.

We zijn via diverse wegen meer gaan communiceren over biodiversiteit. Hierbij valt te denken aan de communicatiecampagne ‘groen bezig’, de totstandkoming van 3 animatievideo's in relatie tot bomen, natuurinclusief bouwen en maaibeheer, fysieke uitingen, en diverse presentaties en media-uitingen. Ook bevorderen we de zichtbaarheid/bewustwording van de stadsnatuur, onder andere door het project ‘symbioCity 2100: stad als natuurgebied’ (samen met LUX), participatieproject met Lentekracht, veelvoud aan excursies, ‘self-guided’ stadsnatuurtour, bosspeurtocht voor kinderen, en plaatsing van livestream camera's om de natuur zichtbaarder te maken.

  • We helpen bewoners om hun eigen terrein te vergroenen en klimaatbestendig in te richten, bijvoorbeeld door de succesvolle campagnes van Operatie Steenbreek door te zetten en regenpijpen af te koppelen.
  • Er zijn 75.770 stenen vervangen door groen. Hiervan lagen 70.371 stenen in de Openbare Ruimte en 5.399 stenen in 52 tuinen van particulieren. De stenen in de tuinen van particulieren zijn opgehaald tijdens 4 tegelophaaldagen.
  • In totaal zijn er sinds de start van de campagne Operatie Steenbreek in 2018 maar liefst 712.886 stenen vervangen door groen.
  • In samenwerking met Lentekracht en Rainbeer hebben bewoners met de actie ‘Pijpenkappuh’ dit jaar 53 regenpijpen afgekoppeld. De teller staat op 400 sinds 2018.
  • De Steenbreek-tuinadviseurs gaven 31 tuinworkshops aan particulieren.   
  • Er kwamen 52 deelnemers naar een filmvertoning van Groenkijkers met nagesprek met de stadsecoloog. De centrale vraag in het nagesprek was ‘met welke kleine handelingen kun je een verschil maken voor de natuur in je eigen omgeving?’.
  • In samenwerking met Urban Rewilding NYMA werd er een inspiratiewandeling ‘Rewilding in Eigen Tuin’ georganiseerd. Er deden 32 mensen mee.
  • In samenwerking met Hortus leerden bewoners hoe je je tuin op duurzame wijze klaarmaakt voor de winter tijdens de rondleiding: Je tuin (niet) winterklaar maken.
  • Tijdens de nationale actie ‘Voer de Bij Bij’ van The Pollinators was De Bastei een voedselbank voor bijen en werden er  70 bijenvoedselpakketjes uitgedeeld.
  • In 2024 vond de eindbijeenkomst plaats van een initiatief dat in 2023 is gestart in Nijmegen-Oost om de biodiversiteit te versterken. Een mooie samenwerking tussen bewoners, de stadsecoloog, Lentekracht en Mijn Wijk Soorten Rijk.
  • Er werden maar liefst 422 boompjes uitgedeeld tijdens Boompjes voor de buurt, in Nijmegen-Noord, Nijmegen-West en Lindenholt.
  • Steenbreek Nijmegen is betrokken bij het pilotproject Groene Golf van Portaal, waarbij versteende tuinen van woningen die wachten op een nieuwe huurder, vergroend worden aangeboden aan nieuwe huurders.
  • Steenbreek Nijmegen was kraamhouder op de infomarkt tijdens een bewonersbijeenkomst in de Kannunikenbuurt, één van de twee eerste vernieuwingsgolfwijken.
  • We voeren de subsidieregeling voor groendaken uit

In 2024 hebben we 109 subsidie aanvragen gehonoreerd.

  • We doen een voorstel voor regels in het omgevingsplan om afdekken met verharding als standaard saneringsaanpak op specifieke plekken te beperken.

In 2024 zijn deze regels nog niet aangepast omdat de eerste aanpassing van de regels het omgevingsplan beleidsneutraal (dat wil zeggen zonder wijzigingen in het beleid) zijn gedaan.

  • We monitoren diverse soortgroepen als vogels en zoogdieren om goed onderbouwde uitspraken te kunnen doen over de biodiversiteit van Nijmegen i.r.t. ons beheer en beleid. Zo krijgen we een beter beeld van de effectiviteit van ons beleid en kunnen we sneller ingrijpen waar nodig.

In 2024 hebben we een start gemaakt met het monitoren van vegetatie, vleermuizen, insecten (incl. bijen, zweefvliegen en vlinders), vogels, en paddenstoelen. Ook werkt Natuurplaza aan een plan van aanpak voor het monitoren van diverse soortgroepen met inzet van vrijwilligers.

Doel: We verbeteren het ecologisch beheer van het groen, de bossen en de natuurgebieden

  • We beschermen de natuur in onze stad zo goed mogelijk en betrekken daarbij de adviezen van onze natuurpartners.

Eind 2023 is de nota beplantingen vastgesteld. In 2024 is een start gemaakt met de uitvoering daarvan.  Daarnaast is het ecologisch beheer van onze stadsbosjes, groenstroken, en aanleg/beheer van diverse landschapselementen zoals takkenrillen en poelen gecontinueerd. Aanvullend zijn er op meerdere locaties broedstoven aangelegd ten behoeve van het vliegend hert.  

  • We onderhouden onze bomen en ons openbaar groen en voeren periodiek boomveiligheidscontroles uit om aan onze zorgplicht te voldoen.

We onderhouden de circa 64.750 individuele bomen in de openbare ruimte van de stad. Er zijn vanuit het boombeheer in 2024 436 bomen gekapt en 486 bomen geplant. Daarbij ging het voornamelijk om bomen die geen toekomstverwachting hebben in verband met ziekte of schade en bomen die dood of onveilig zijn.

  • We beheren ons groenareaal digitaal en verwerken wijzigingen hierin, zodat we efficiënt en doelmatig ons beheer kunnen uitvoeren.

Met het beheersysteem Greenpoint is ons groenareaal digitaal up-to-dat gehouden .

  • We onderhouden oevers van openbaar water, siervijvers, poelen en sloten op doelmatige en sobere wijze in samenwerking met het waterschap.

Dit betreft werk dat in 2024 volgens de normen is uitgevoerd.

  • We ontwikkelen een plan waarin we uitwerken hoe we de faunavoorzieningen in onze stad beheren.

Het is in 2024 door gebrek aan capaciteit niet gelukt om dit uit te voeren.

  • We onderhouden de gazons, plantsoenen, parken, bossen en natuur in onze stad op een zo ecologisch mogelijk verantwoorde manier.  We werken hierbij zoveel mogelijk met inheems en gifvrij plantgoed.

We hebben een start gemaakt met een nieuwe Bosbeheervisie voor de grotere bossen van Nijmegen. De afronding hiervan vindt plaats in het 1e kwartaal van 2025.

  • We bestrijden invasieve exoten, waar mogelijk samen met bewoners en instanties en ontwikkelen tegelijkertijd een plan voor de langere termijn.

Dit betreft regulier werk. In 2024 is de vrijwilligersgroep uitgebreid.

  • We willen bij bodemsaneringen rekening houden met de biodiversiteit .

In 2024 zijn er geen gemeentelijke bodemsaneringen uitgevoerd waarbij (bodem)biodiversiteit in het gedrang kwam.

Ambitie: We hebben een groene, gezonde en vitale omgeving om in te wonen, te werken en te recreëren

Doel: We voeren de gemeentelijke watertaken (afvalwater, hemelwater en grondwater) duurzaam en doelmatig uit

  • We stellen een nieuw Water en Rioolprogramma (WRP) op.

In 2024 is er een aantal financieringsmethodieken voor het berekenen van de rioolheffing onderzocht. Een financieringsmethodiek is nodig om de rioolheffing te berekenen (samen met de concrete opgave) zodat dit verantwoord kan worden in het WRP.  De raad heeft gekozen om de direct te investeren met een spaarvoorziening. (exclusief de Waalsprong).  
Voor het opstellen van het WRP is er een stakeholdersanalyse en participatieplan opgesteld conform de Omgevingswet. Er is gestart met een reeks werksessies op ambtelijk niveau met zowel interne als externe deelnemers om inhoud te geven aan het WRP. In het WRP geven we aan hoe we de komende jaren invulling geven aan een duurzame en doelmatige uitvoering van de gemeentelijke watertaken (opvolger GRP).

  • We leggen infrastructuur en voorzieningen aan die behoren tot  de gemeentelijke watertaken op nieuwe en bestaande bebouwing.

In de Waalsprong zijn veel nieuwe rioolvoorzieningen aangelegd. Het riool in de Daltonstraat, Weurtseweg (Infiltratieriool), Kanaalstraat is vernieuwd. In de Jeruzalembuurt is het riool omgebouwd naar een duurzaam gescheiden stelsel.

  • We reinigen, inspecteren, beoordelen en voeren onderhoud uit en verbeteren hierdoor het functioneren van rioolstelsels of rioolsystemen.

Wij hebben circa 20 km aan rioolleidingen geïnspecteerd, gereinigd en beoordeeld. Ongeveer 2 km is gerepareerd door te re-linen, dat wil zeggen dat de rioolbuis vanbinnen versterkt wordt, zonder deze op te graven. Daarnaast is een contract aanbesteed om in 2025 1,2 km te re-linen.
Om efficiënter en op een uniforme manier te werken is de beslissing-ondersteunend methodiek RIOBASE geïmplementeerd.
Een verkenning heeft plaatsgevonden om via artificial intelligence (AI) onze riolen te beoordelen. Daarnaast is ook onderzocht hoe innovatieve technieken (bijvoorbeeld werken met drones) ondersteuning kan bieden in het beheer van onze grotere riolen.

Vanwege grondwateroverlast in Nijmegen West  is onderzoek gedaan.
Het hydraulisch model voorspelt wat het effect is van verschillende gebeurtenissen op het rioolsysteen. Dit is in 2024 getest en blijkt tot 50% kloppend. Dat heeft ons meer inzicht gegeven in de werking van het stelsel.

Wij hebben een bijdrage geleverd aan de benchmark rioleringszorg (landelijk)

  • We ondersteunen de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) bij de behandeling van vergunning, toezicht en handhaving (bijvoorbeeld lozingen).

In 2024 zijn er vergunningen getoetst conform de Omgevingswet inclusief vooroverleggen met de aanvrager. Hierdoor is de aanvragende partij eerder op de hoogte van gestelde eisen, wensen en wet- en regelgeving.

  • We voeren de maatregelen uit die voortvloeien uit het Nationaal Bestuursakkoord Water.  Dit zijn maatregelen die uitvoeren geven aan de grote wateropgave voor Nederland.

Voor de drie verschillende NBW-locaties (Nationaal Bestuursakkoord Water) zijn verschillende maatregelen uitgevoerd. De opgave voor Winkelsteeg is overgedragen aan de “Ontwikkeling Winkelsteeg”. Tijdens de ontwerpfase zijn hier gericht maatregelen opgenomen, zoals een piekberging in Kanaalknoop-Noord, optimalisatie van de watergang Serenadestraat en een verbinding van het watersysteem onder de Nieuwe Dukenburgseweg. Tot slot is de duiker tussen de Winkelsteegse vijver en de primaire watergang vergroot en gestuwd.
Voor de NBW opgave Energieweg is een ontwerp gemaakt voor een stuwconstructie in het Westerpark (De Biezen).
Voor de NBW opgave Westkanaaldijk wordt 0,15 ha waterberging gerealiseerd bij de ontwikkeling Kinderdorp Neerbosch.

  • We geven voorlichting en communiceren over een veilig en verantwoord gebruik van de voorzieningen via een waterservicepunt en zoeken samenwerking met de Bastei.

Samen met de Bastei is er gecommuniceerd over veilig en verantwoordelijk gebruik. Ook is gecommuniceerd over de subsidieregelingen voor groene daken en pijpuh kappe. Daarnaast zijn er diverse acties uitgevoerd voor actie Steenbreek.

  • We beheren de verordening rioolheffing en verzorgen de inning van de rioolheffing bij woningen en niet-woningen.

Op 18 december 2024 heeft de raad de verordening rioolheffing vastgesteld voor 2025

  • We beheren de verordening eenmalig rioolaansluitrecht, we verzorgen de inning van de rioolaansluitrechten en realiseren de aangevraagde eenmalige rioleringsaansluitingen.

Op 18 december heeft de raad de verordening 'eenmalig rioolaansluitrecht' vastgesteld voor het jaar 2025

Doel: We zorgen voor een schone omgeving die bijdraagt aan de leefbaarheid van onze inwoners en bezoekers

  • We verlenen opdracht aan Dar om het groen, water en basismeubilair schoon te houden

Dit betreft reguliere werkzaamheden die in 2024 zijn uitgevoerd.

  • We verlenen opdracht aan Dar voor het organiseren en inzetten van Wijkhelden, assistent-wijkvegers en  Stichting Dagloon voor het opruimen van zwerfafval

Dit betreft reguliere werkzaamheden die in 2024 zijn uitgevoerd.

  • We verlenen opdracht aan Dar voor het inzetten van afvalcoaches waarmee we bewustzijn over zwerfafval en het correct aanbieden van afval bij bewoners willen vergroten. Waar nodig zetten wij in op handhaving.

Dit betreft reguliere werkzaamheden die in 2024 zijn uitgevoerd.

  • We zorgen middels een pilot voor een integrale aanpak van illegale graffiti.

Het plan van aanpak wordt volgens de vastgestelde koers uitgevoerd met als doel een schonere stad. Tot nu toe zijn er meer dan 500 meldingen van bewoners ontvangen en is ongeveer 12.500 m graffiti gereinigd of overgeschilderd.

Doel: We hebben een groene omgeving die bijdraagt aan de gezondheid van onze inwoners en bezoekers en uitnodigt tot spelen, bewegen en ontmoeten

  • We gaan verder met het realiseren van groene sociale knooppunten in de wijk.

Afgelopen jaar zijn in de wijken/buurten Bottendaal en Landbouwbuurt groene sociale knooppunten gerealiseerd.

  • We onderhouden sport- en speelvoorzieningen en ontmoetingsplekken in de openbare ruimte.

Zoals ieder jaar zijn alle speelplekken en ondergronden 2 keer per jaar gecontroleerd en is het nodige onderhoud uitgevoerd.

  • We onderhouden en beheren onze speeltuinen en kinderboerderijen.

We hebben bij kinderboerderijen Lindenholt en Kobus veel geïnvesteerd in de hekwerken, dierverblijven en hoofdgebouwen van de kinderboerderijen. Bij de Leemkuil is de entree (inclusief kassa) verplaatst en is een extra groepsfacitiliteit met toilet gebouwd. Bij twee wijkspeeltuinen is een pilot geweest voor 24/7 openstelling. Na evaluatie is besloten dat wijkspeeltuinen Beetsplein en 't Genestetje omgevormd worden tot standaard speeltuinen (zonder hek).

  • We verwerken inspectieresultaten, wijzigingen en toevoegingen van speeltoestellen in onze areaalbestanden.

Het beheersysteem ABS is up to date. In dit beheersysteem wordt alle informatie over speeltoestellen bijgehouden. In 2024 is de koppeling tussen ABS en BGT tot stand gekomen. BGT is een digitale kaart van Nijmegen waarop alle speeltoestellen te vinden zijn. Nu is het dus mogelijk om eenvoudig alle relevante informatie op te halen en op de kaart te zien.

  • We beheren en onderhouden waterobjecten zoals siervijvers, fonteinen en watergeefinstallaties.

We hebben eenden trappetjes geplaatst (ook voor egels die in de vijver vallen) en mosselen en slakken uitgezet in het Kronenburgerpark om groenalg en draadalgen te verminderen. De Vijver Keizerkarelplein is helemaal schoon gemaakt  (ism RAVON) en een gedeelte is waterdicht gemaakt. Ook is de fontein in Hof van Holland opgeleverd.

  • We bewaken en communiceren in samenwerking met het waterschap over de waterkwaliteit van het stedelijke oppervlaktewater in het kader van de volksgezondheid.

Met het waterschap wordt minimaal twee keer per jaar het Afvalwaterakkoord (AWA) besproken. In het AWA staan concrete afspraken tussen gemeente en waterschap. Tijdens het halfjaarlijks overleg is de voortgang van deze afspraken besproken. Naast het AWA was er een goede samenwerking met het waterschap over bijvoorbeeld de Kaderrichtlijn water en is het onderwerp oppervlakte water besproken tijdens de werksessies voor het opstellen van het WRP.

  • We ondersteunen initiatieven om te spelen, te sporten, te bewegen en te ontmoeten in de openbare ruimte zoals onder andere beweegroutes en calisthenics.

In 2024 zijn we gestart met de ontwikkeling van een Freerun-park bij de NYMA en realiseerden we Calisthenics bij sportpark Nieuw Balveren. Daarnaast zijn op verschillende locaties de speeltoestellen vervangen en past de inrichting beter bij het spelen van nu.

  • We werken samen met scholen en wijkbewoners om schoolpleinen buiten schooltijden open te stellen voor de buurt.

Afgelopen jaar zijn er geen nieuwe scholen bijgekomen die hun schoolplein hebben opgesteld voor de buurt. Er heeft wisseling plaats gevonden bij de schoolbesturen waardoor de gezamenlijke aanpak van open schoolpleinen is vertraagd. Daarnaast was er tot september geen capaciteit beschikbaar binnen de gemeente Nijmegen om dit op te pakken.

  • We bouwen aan een netwerk van organisaties en bedrijven op de thema's gezonde voeding en bewegen in de openbare ruimte.

In de beweegvriendelijke openbare ruimte hebben we gewerkt aan steviger netwerk van hardware (faciliteiten), software(activiteiten) en orgware (proces). Voorbeelden hiervan zijn de wijkaanpak BOSS in Bottendaal, project Gezonde Buurten in Grootstal en de speeltuinen speurtocht. Maar ook de inzet van het sportakkoord.
Binnen het netwerk van Groen Gezond en in Beweging zijn er diverse initiatieven van verschillende partijen ondersteund rondom gezonde voeding. Voorbeelden hiervan zijn van Tuin-tot-bord junior, supermarktdirecteur voor één dag en de ondersteuning voor de Blauwe Tomaat.

  • We doen onderzoek naar de kwaliteit van de bodem op speelplaatsen in de aandachtsgebieden waar lood verhoogd voorkomt in de bodem.

We hebben de bodemonderzoeken naar lood in de bodem op speelplaatsen afgerond. We hebben vanaf 2022 alle meer dan 100 speelplaatsen onderzocht. De resultaten en eventuele vervolgstappen zijn nog niet besproken met de betrokken afdelingen en het bestuur.

  • We zorgen voor voldoende hondenvoorzieningen zoals hondenlosloopgebieden en / of hondenuitlaatplaatsen (HUP’s) en onderhouden deze.

Afgelopen jaar zijn alle HUP's en hondenlosloopgebieden gecontroleerd en onderhouden. Daar waar een hondenvoorziening in een projectgebied ligt schakelen we met de projectleider voor behoud en eventueel aanpassing. Voor een verbouwing bevragen we de gebruikers naar hun wensen en zorgen zo voor een voorziening die past bij de gebruikers.

  • We werken aan het financieel gezond maken van de kinderboerderijen.

We zijn kritisch geweest op wat we hebben uitgeven voor de kinderboerderijen en zijn binnen onze jaarlijkse budgetten gebleven. We hebben zoveel mogelijk zelf- of met behulp van handige vrijwilligers gedaan. Het werken met een jaarlijkse planning heeft geholpen bij het maken van keuzes wat er per kinderboerderij onderhouden/vervangen moet worden en wat nog een jaar kan wachten. Daarbij hebben we met het structureel budget voor onderhoud al een eerste start gemaakt met het opknappen van een aantal dierenverblijven. We maken duurzame keuzes (hergebruik) en kiezen zoveel mogelijk voor ecologische materialen. Die zijn vaak in de aanschaf duurder maar gaan ook langer mee.

Doel: We dragen mede zorg voor een goede rustplaats voor onze overleden bewoners

  • We zorgen voor een wettelijk verantwoorde en kwalitatief goede rustplaats voor overleden bewoners.

Er is in 2024 geïnventariseerd hoe groot de begraafcapaciteit is. Er is meer dan voldoende begraafcapaciteit. Mede daarom heeft het college besloten om: Sluiting van de begraafplaats Graafseweg te onderzoeken;
In afwachting van de uitkomst onderzoek sluiting begraafplaats Graafseweg geen begravingen toe te staan op de begraafplaats Graafseweg (met uitzondering van bijzettingen); De mogelijkheid te onderzoeken om een deel van begraafplaats Vredehof uitsluitend en exclusief te bestemmen voor Islamitisch begraven;

  • We onderhouden het vastgoed bij begraafplaatsen.

Onderhoud is (net als voorgaande jaren) gedaan door Stichting begraafplaatsen Nijmegen (SBN).

Doel: We stimuleren natuur-inclusieve stadslandbouw door het ondersteunen van initiatieven

  • We stimuleren initiatieven op het gebied van stadslandbouw, volkstuinen, moestuinen en voedsel die bijdragen aan een duurzame productie van voedsel.

De verschillende stadslandbouw initiatieven hebben ook in 2024 weer financiële ondersteuning kunnen krijgen. Er is een nieuw initiatief gestart in Lindenholt.

  • We onderzoeken de mogelijkheden voor nieuwe voedsellandschappen met omringende gemeenten en kennisinstituten.

Het voedselloket De Streek op Tafel is in 2023 vanuit de gemeente Nijmegen opgezet om onder andere deze rol te vervullen. Vanuit hen is contact gelegd met de gemeenten Lingewaard en Heumen en Park Lingezegen.

  • We nemen deel aan gezondheidsonderzoeken, die de relatie tussen groen, gezondheid en welzijn in beeld brengen.

We zijn in 2024 gestart met twee onderzoeken:
We werken als gemeente samen met de Radboud Universiteit en de Radboudumc over hoe gezondheid kan worden meegenomen in ruimtelijke projecten in Kanaal-zone Zuid.
Daarnaast is er een samenwerking met de Wageningen Universiteit en met onder andere de Broederij over sociale ondernemingen en hun bijdrage aan participatie en groen in de buurt. ’t Heem is daarbij het project waar concreet wordt samengewerkt met inwoners en inrichting en beheer van hun eigen woonomgeving.

  • We bouwen het voedselloket Streek op Tafel verder uit met een nieuwe website.

De nieuwe website van Streek op Tafel is in de lucht en het platform heeft een groot bereik. Zowel binnen Nijmegen als in de omliggende gemeenten. Het voedselloket was in 2024 nog financieel afhankelijk van de gemeente Nijmegen, maar er wordt gewerkt aan een sponsorprogramma om de eigen boekhouding rond te krijgen.

  • We doen onderzoek naar de kwaliteit van de bodem in gemeentelijke moestuinen in de aandachtsgebieden waar lood verhoogd voorkomt in de bodem en nemen waar nodig maatregelen.

We hebben 9 volkstuincomplexen op gemeentelijk eigendom onderzocht. Op twee complexen werden heel lokaal verontreinigingen aangetoond, buiten de daadwerkelijke tuinen. We hebben gebruiksbeperkingen opgelegd voor de verontreinigde grond. Bij het huidige gebruik is er geen sprake van risico’s voor gebruikers.

  • We doen een voorstel voor regels in het omgevingsplan om bij functiewijziging naar moestuin/volkstuin of bij het vergroenen van schoolpleinen bodemonderzoek uit te voeren.

Voor moestuinen groter dan 50 m2 zijn regels opgenomen in het aangepaste omgevingsplan.

Doel: We beheersen, voorkomen en verminderen omgevingslawaai conform vastgestelde normen

  • We stellen nieuw geluidsbeleid vast.

In 2024 is er geen nieuw geluidbeleid ontwikkeld. Wel zijn bestaande beleidstukken geactualiseerd om de koppeling met wijzigende landelijke wet- en regelgeving te behouden.

  • We toetsen plannen aan wettelijke geluid- en trilling normen en aan gemeentelijk beleid.

Betreft regulier werk. Dit betreft op jaarbasis gemiddeld 25 adviezen.

  • We adviseren over geluid bij evenementenvergunningen en ontheffingen bouwlawaai op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Betreft regulier werk. Dit betreft op jaarbasis gemiddeld 200 adviezen.

  • We behandelen geluidklachten en vragen over geluid en trillingen van verkeer, industrieterreinen en laagfrequent geluid.

Betreft regulier werk waarbij Toezicht of de afdeling milieu van de ODRN assistentie nodig heeft bij de afhandeling van een complexe geluidhinder klacht. Dit betreft op jaarbasis gemiddeld 30 klachten. Veel klachten hebben laag frequent geluid als grondslag. Klachten over geluid bij evenementen – op jaarbasis enkele honderden- vallen hierbuiten.

  • We beheren geluidmodellen van de (spoor)wegen en industrieterreinen.

Het beheren van de geluidmodellen betreft regulier werk.

  • We beheren en actualiseren beleidstukken op het gebied van bouwlawaai, evenementengeluid, hogere waarden, festiviteitenregelingen en het geluidbeleid.

Met de invoering van de Omgevingswet op 1-1-2024 zijn de beleidsdocumenten Hogere waarde beleid; Beleidsregels bouwlawaai en beleidsregels bij evenementen in de openlucht opnieuw vastgesteld om aansluiting te houden met de nieuwe wet- en regelgeving

  • We voeren gesubsidieerde gevelisolatieprojecten uit, waarbij we de geluidsisolatie bij oudere woningen verbeteren.

Dit betreft projecten die per jaar in omvang verschillen. De doorlooptijd van de projecten gaat over meerdere jaren. De projecten worden in opdracht van, en met subsidie van het Rijk uitgevoerd. De voorraad woningen die nog moet worden gesaneerd neemt jaarlijks met gemiddeld 50 woningen af.

Doel:  We beheersen, voorkomen en verminderen luchtverontreiniging conform vastgestelde normen

  • We adviseren bij ruimtelijke en stedenbouwkundige plannen, vertalen het luchtbeleid naar de Omgevingsvisie

We hebben in 2024 geadviseerd bij diverse ruimtelijke en stedenbouwkundige plannen, hierbij keken we naar zowel de huidige als toekomstige grenswaarden voor luchtkwaliteit. Daar waar we knelpunten ervaren tussen beleid en de plannen doen we onderzoek vertalen we dit naar de nieuwe omgevingsvisie.

  • We ontwikkelen een visie voor het gebied rondom de Energieweg

We hebben geen visie voor de Energieweg ontwikkeld. Dit zal later gebeuren, na het opleveren van de omgevingsvisie.

  • We nemen actief deel aan het landelijke Schone Lucht Akkoord (SLA)

In 2024 zijn we actief geweest binnen het Schone Lucht Akkoord. We hebben deelgenomen aan bijeenkomsten, werkgroepen en hebben de stuurgroepoverleggen van het SLA voor.

  • We voeren de maatregelen uit het Uitvoeringsprogramma Luchtkwaliteit uit

De vaststelling van de nieuwe grenswaarden voor luchtkwaliteit heeft geleid tot het beoordelen van het Uitvoeringsprogramma. We zijn in 2024 gestart met de voorbereiding op het herzien van Uitvoeringsprogramma zodat het beter aansluit bij de veranderende wetgeving.

  • We zorgen voor een schonere binnenvaart

We nemen deel aan landelijke overleggen om de binnenvaart te verduurzamen, daarnaast ondersteunen we lokale ontwikkelingen om zero-emissie binnenvaartprojecten in Nijmegen mogelijk te maken. Verder hebben we de internationale intentieverklaring voor een duurzame Rijnbinnenvaart ondertekend in Düsseldorf.  

  • We streven naar uitbreiding en optimalisatie van walstroomvoorzieningen aan de Waalkade

Door netcongestie was een uitbreiding van de walstroom aan de Waalkade in 2024 niet mogelijk. De opdracht om binnen de huidige capaciteit de walstroompunten op de Waalkade te optimaliseren door walstroomkasten te verplaatsen is uitgezet.  

  • We nemen actief deel aan landelijke pilots om de overlast door houtstook te verminderen

Vanuit het Schone lucht akkoord hebben we in 2024 niet deelgenomen aan landelijke pilots op het gebied van houtstook omdat er in 2024 geen pilots zijn georganiseerd waaraan gemeenten konden deelnemen.

  • We informeren bewoners over de negatieve effecten van stoken en ontmoedigen dit door voorlichting en bewustwording

In 2024 hebben we gedurende het stookseizoen informatiebrieven verstuurd waarin voorlichting gegeven is over de negatieve gevolgen van houtstook. Hierbij is de slogan: 'denk aan je buur, even geen vuur' gebruikt.  Daarnaast is er een abri-campagne geweest waarin wordt gewezen op de gezondheidseffecten van houtstook. Tot slot is er een subsidieregeling voor het verwijderen van haarden en kachels en het dichtmaken van rookkanalen. De subsidiepot van 50.000 euro was medio maart leeg.

  • We werken aan de invoering van drie zero emissiezones stadslogistiek

De voorbereidingen voor het invoeren van de zero-emissiezones in Nijmegen op 1 januari 2025 zijn gedaan in 2024. Er zijn camera’s en borden voor zowel de milieuzone bromsnor als de zero-emissiezone stadslogistiek geïnstalleerd.

  • We voeren een subsidieregeling uit om schone laadinfra voor bestelbusjes te stimuleren

In 2024 zijn er 5 subsidies verleend binnen deze regeling.

  • We dragen bij aan het verminderen van overlast van verouderde brom- en snor fietsen.

De invoering van de milieuzones voor oude bromsnorfietsen is ingegaan op 1 januari 2025. Hiervoor zijn de voorbereidingen getroffen in 2024.

  • We voeren het meetplan voor de leefomgeving in Nijmegen West uit

We hebben de data die uit het meetplan komen geanalyseerd. We gebruiken dit om de luchtkwaliteit te beoordelen en om prognoses te maken, met name voor het jaar 2030 als de nieuwe grenswaarden voor luchtkwaliteit van kracht worden. We hebben het meetnet uitgebreid door structureel NO2 sensoren te implementeren.

  • We ronden het geuronderzoek rond het industrieterrein af en werken toe naar een Nijmeegs geurbeleid

Het geuronderzoek is in april 2024 opgeleverd. De geuruitstoot van de meeste onderzochte bedrijven wijkt niet of maar weinig af van hetgeen al bekend was. Dit, samen met het geringe aantal geurklachten, maakt dat een nieuw Nijmeegs geurbeleid minder urgent was. Daarnaast zijn we nog in afwachting van of de provincie een nieuw geurbeleid maakt.

  • We dragen bij aan een lokale aanpak met betrekking tot stikstofdepositie

We hebben bijgedragen aan ruimtelijke en stedenbouwkundige plannen met stikstofberekeningen of de beoordeling ervan. We hebben samen met de provincie onderzocht of er mogelijkheden zijn om alle evenementen onder 1 vergunning onder te brengen. We waren actief betrokken bij het implementeren van het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen om de uitstoot stikstof te verminderen.

Doel: We beheersen, voorkomen en verminderen bodemverontreiniging conform vastgestelde norm en zorgen voor een ondergrondse ordening die ontwikkelingen mogelijk maakt

  • We onderzoeken met welk instrument we meer regie op de ondergrond kunnen krijgen

Eind 2024 heeft het bestuur opdracht gegeven voor de opgave "keuzes in de openbare ruimte”, waarin hiermee een start wordt gemaakt.

  • We stemmen processen af met ODRN en hebben afstemming met andere beleidsvelden ten aanzien van klimaatdoelen en behoud van het natuurlijk systeem.

Na inwerkingtreding van de Omgevingswet is intensief met de ODRN samengewerkt om inhoudelijk en procesmatige afstemming te realiseren. Er is samengewerkt met de beleidsvelden klimaat, water en groen bij de voorbereiding van de actualisatie van de Omgevingsvisie.

  • We bereiden ons voor op de Omgevingswet door alle locaties waar bodemverontreiniging tot risico's leidt vast te leggen in een besluit.

Begin 2024 is voor de laatste ons bekende locatie waar bodemverontreiniging mogelijk tot risico's leidt, hierover een besluit over de spoedeisendheid van de sanering genomen (conform Wet bodembescherming).

  • We voeren een gebruikerstoets bouwen uit op bodemgevoelige locaties.

Deze wettelijke verplichting uit de Omgevingswet voeren we uit in het proces voor bouwvergunningen en eventueel voorafgaand daaraan bij de Omgevingstafel.

  • We werken beleid uit in het kader van het omgevingsplan voor actief bodembeheer, bodemsaneringen, toezicht op grondstromen, het vaststellen van bodemgevoelige locaties, de toelaatbare kwaliteit van bodem, de grondwaterkwaliteit, nieuwe stoffen en voor onderzoek naar interferentiegebieden KWO.

In 2024 zijn de regels voor het omgevingsplan voorbereid om het bodembeleid zoveel mogelijk neutraal te laten over gaan.

  • We adviseren en leveren input bij aan- en verkoop van gronden en bij (project)ontwikkeling in de openbare ruimte.

In 2024 hebben we bodemonderzoek laten uitvoeren en adviezen gegeven bij aan- en verkoop en ontwikkelingen.

  • We begeleiden saneringen en saneren als de bodemnorm wordt overschreden.

De saneringen die we hebben voorbereid en begeleid zijn saneringen in het kader van ontwikkelingen, zoals het UWV-terrein, in Winkelsteeg, in de Waalsprong en langlopende saneringen van eigen locaties waar sprake is van verspreidingsrisco's via het grondwater.

  • We beheren de milieuatlas.

In 2024 zijn circa 100 nieuwe bodemonderzoeken opgenomen in de milieuatlas.
We onderzoeken de haalbaarheid van een grondbank.
Hier zijn we in 2024 niet aan toe gekomen wegens andere prioriteiten.

Doel: We voorkomen, beheersen en verminderen schadelijke effecten door bedrijven en industrie

  • ODRN toetst namens ons aanvragen en meldingen milieu van bedrijven met milieubelastende activiteiten.

Deze taak is in 2024 door ODRN uitgevoerd. Meer informatie volgt in het jaarverslag 2024 van ODRN en in het milieujaarverslag Nijmegen 2024.

  • ODRN toetst namens ons regelmatig of vergunningen milieu nog actueel zijn en actualiseert deze zo nodig.

ODRN hanteert een actief actualisatiebeleid. In 2024 zijn diverse actualisatieonderzoeken en actualisaties uitgevoerd. Meer informatie volgt in het jaarverslag 2025 van ODRN en in het milieujaarverslag Nijmegen 2024.

  • ODRN houdt namens ons milieutoezicht op bedrijven en zorgt er voor dat we zicht houden op alle relevante milieubelastende bedrijven en activiteiten.

Deze taak is in 2024 door ODRN uitgevoerd. Bij een inventarisatie op de bedrijventerreinen TPN-West en Winkelsteeg zijn 59 nieuwe milieubelastende activiteiten gevonden en zijn bij 99 bestaande bedrijven wijzigingen aangetroffen. Deze inventarisatie draagt bij aan een actueel en volledig beeld van alle milieubelastende activiteiten en maakt risicogericht toezicht hierop mogelijk. Meer informatie volgt in het jaarverslag 2024 van ODRN en in het milieujaarverslag Nijmegen 2024.

  • ODRN houdt namens ons toezicht op het voldoen aan de informatieplicht energiebesparing en het treffen van alle erkende energiebesparende maatregelen door bedrijven.

Deze taak is in 2024 door ODRN uitgevoerd. Meer informatie volgt in het jaarverslag 2024 van ODRN en in het milieujaarverslag Nijmegen 2024.

  • ODRN voert namens ons de VTH-taken uit

Deze taak is in 2024 door ODRN uitgevoerd. Meer informatie volgt in het jaarverslag 2024 van ODRN en in het milieujaarverslag Nijmegen 2024.

  • Samen met bedrijven en omwonenden willen we de industriële emissies nog verder terugdringen

In 2024 is gestart met het project gezonder vergunnen. In dit project wordt samen met bedrijven en in samenspraak met omwonenden gekeken naar mogelijkheden om de uitstoot door bedrijven van schadelijke stoffen zoals NO2 en fijnstof te verminderen. Het project wordt begin 2025 afgerond. De ervaringen uit het project zijn gebruikt om de omgevingsdialoog te actualiseren.  

  • We treden handhavend op als de kwaliteit van de leefomgeving in het geding is.

Deze taak is in 2024 door ODRN uitgevoerd. Meer informatie volgt in het jaarverslag 2024 van ODRN en in het milieujaarverslag Nijmegen 2024.

  • Samen met ODRN zetten we de aanbevelingen uit het OVV-rapport Industrie en Omwonenden om naar acties en maatregelen.

Op 10 december 2024 heeft het college de uitvoeringsagenda Industrie en Omwonenden TPN-West vastgesteld. Deze agenda is samen met de gemeente Beuningen en de provincie Gelderland, ODRA en ODRN opgesteld. In deze uitvoeringsagenda zijn aanvullende maatregelen opgenomen om omwonenden beter te beschermen tegen industriële emissies. Een deel van deze maatregelen is in 2024 al uitgevoerd. De rest volgt in 2025.

  • Samen met ODRN zetten we de ontwikkeling in naar meer uitkomstgericht werken.

Samen met de andere deelnemers van ODRN is in 2024 een regionaal VTH-uitvoeringsprogramma 2025 opgesteld met regionale inhoudelijke doelen en prioriteiten. Dit is een belangrijke volgende stap in de weg naar uitkomstgericht werken.

Doel: We zorgen voor een verantwoorde en gestructureerde aanpak op het gebied van beheer, beheersing en bestrijding van overlastgevende dieren

  • We zien toe op de naleving van de voorschriften van de bouwverordening over  ongedierte, reinheid en preventie. in geval van overtreding treden we handhavend op.

Naleving van de voorschriften van de bouwverordening waren belegd bij de ODRN. Ingekomen meldingen en signalen over misstanden op een bouwplaats of ongedierte, werden naar deze dienst doorgezet.

  • We stellen een beleidsnotitie beheer van overlastgevende dieren op waarbij omschrijvingen van algemene acceptatiegrenzen de rode draad vormen. De Integrated Pest Management (IPM) definitie en werkwijze ligt hieraan ten grondslag.

Er is een eerste verkenning op dit onderwerp gedaan. Hieruit bleek dat we voornamelijk behoefte hebben aan hoe we omgaan met invasieve exoten.

  • In samenwerking met de belangrijkste stakeholders uit onze stad bestrijden we en voorkomen we de aanwezigheid van overlastgevende dieren  (zoals ratten, kakkerlakken en faraomieren) ten gunste van de volksgezondheid.

Samen met Dar en andere gespecialiseerde partijen hebben we ons ingezet voor het bestrijden en waar mogelijk voorkomen van overlastgevende dieren. Onze aanpak heeft zich primair gericht op preventie in plaats van reactieve bestrijding. Daarbij hebben we ook het gebruik van biociden actief verminderd. In voorkomende gevallen hebben we de aard en oorzaak van de overlast van overlastgevende dieren onderzocht en waar mogelijk bouwkundige en hygiënische adviezen gegeven om structurele overlast te voorkomen. In 2024 zijn we geconfronteerd met het Mediterrane draaigatje, een invasieve exoot, die veel overlast gaf in Neerbosch-Oost. Samen met wetenschappelijk bureau EIS-Naturalis is hier onderzoek naar gedaan en is een aanvang gemaakt met de bestrijding van deze mier. Onze integrale aanpak heeft bijgedragen aan een gezonde en veilige leefomgeving voor onze inwoners.

Ambitie: We zijn een circulaire stad waar we verantwoord omgaan met grondstoffen en deze zoveel mogelijk opnieuw gebruik

Doel: We zorgen voor inzameling van huishoudelijke afvalstromen

  • We organiseren de gescheiden inzameling van restafval, gft, plastic+, oud papier, luiers, grof restafval en vier herbruikbare grof afvalstromen: kringloopgoederen, glas, textiel en medicijnen en injectienaalden bij apothekers.

Deze taak is uitgevoerd door Dar.

  • We exploiteren milieustraten, waar onze inwoners hun huishoudelijk afval gescheiden kunnen afgeven.

Dar voert het beheer over de vier regionale milieustraten. Met name de milieustraat in Nijmegen wordt goed bezocht met ongeveer 225.000 bezoekers in 2024, waarvan ongeveer 200.000 uit Nijmegen.

  • We zetten in op een betere afvalscheiding en het tegengaan van verspilling door communicatie, educatie en de inzet van afvalcoaches. Waar nodig zetten wij in op handhaving.

In samenwerking met Dar hebben wij hier in 2024 uitvoering aan gegeven.

  • We beheren de Verordening reinigingsheffingen en verzorgen de inning van de afvalstoffenheffing.

De Verordening reinigingsheffingen is in 2024 geactualiseerd. De inning is een reguliere activiteit op grond van deze verordening.

  • We bieden Nijmeegse huishoudens de mogelijkheid één keer per jaar gratis het grofvuil aan huis op te laten halen door Dar.

In 2024 hebben ruim 8.500 huishoudens gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

  • We beheren de NEDvang-gelden. Dit is een vergoeding die we ontvangen voor de inzameling van verpakkingsafval.

Dit is een reguliere activiteit.

Doel: We zorgen voor afvalpreventie en verdergaande afvalscheiding bij huishoudens

  • We maken een begin met het invoeren van het nieuwe afvalbeleid met als basis "de vervuiler betaalt" en "omgekeerd inzamelen" als mogelijkheid voor de toekomst.

De ontwikkeling van het nieuwe beleid voor het beheer van de huishoudelijke afval- en grondstoffen vordert, maar is niet volledig afgerond. Als onderdeel van dat beleid is recent een visie en koers op de toekomstige inzameling van fijn restafval recentelijk afgerond. Deze zullen mede richting geven aan de verdere ontwikkeling van het beleid.

  • We onderzoeken nieuwe inzamelmethoden met pilots als de schillenboer en zetten in op inpandige inzameling om de afvalscheiding bij hoogbouw te verbeteren.

We verkennen en onderzoeken in samenwerking met branchevereniging NVRD en grotere Nederlandse gemeenten diverse methoden om de gescheiden inzameling van met name GFT in de hoogbouw nieuwe impulsen te geven. In Nijmegen hebben we in 2024 de pilot schillenboer voortgezet en we continueren de huidige beleidslijn om herbruikbare grondstoffen in nieuwbouwcomplexen inpandig in te zamelen.

  • We volgen nieuwe verwerkingstechnieken voor deelstromen, bijvoorbeeld het nascheiden van plastic afval.

We volgen de landelijke ontwikkelingen op dit gebied, zoals voor plastic+. De laatste jaren zijn er in het bijzonder interessante ontwikkelingen gaande voor de aparte verwerking van groente-, fruit- en etensresten waardoor meer mineralen en voedingsstoffen behouden en herwonnen kunnen worden.

  • We maken de gescheiden inzameling van afval op basisscholen mogelijk en onderzoeken een uitbouw naar middelbare scholen en maatschappelijke organisaties

Aan de verdere doorontwikkeling van gescheiden afvalinzameling op basisscholen en een uitbouw naar middelbare scholen en maatschappelijke organisaties zijn we niet toegekomen.

  • We monitoren de kwaliteit van ingezamelde herbruikbare afvalstromen en zetten acties wijkgericht in ter verbetering van de kwaliteit van gft en plastic+ afval. We organiseren een textielrace tussen basisscholen, waarmee zoveel mogelijk oude kleding en textiel uit de buurt wordt opgehaald.

Ook in 2024 heeft Dar ingezet op het monitoren en bijsturen van de kwaliteit van met name GFT. Tevens hebben het afgelopen jaar 10 basisscholen in de regio met veel succes deelgenomen aan de textielrace in samenwerking met Dar. Dit heeft veel bewustzijn en positieve aandacht en publiciteit gevestigd op het belang om kleding gescheiden in te zamelen en zoveel mogelijk her te gebruiken, te repareren en anders te recyclen.

  • De Ja-Ja brievenbussticker treedt in werking, waarmee bewoners actief kunnen aangeven dat zij ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Hiermee beperken we papierverspilling.

Vanaf 1 februari 2024 mogen reclamefolders zonder adres alleen nog worden bezorgd bij adressen met een ja-ja-sticker op de brievenbus. Huis-aan-huisbladen vallen hier niet onder. Bewoners kunnen de sticker online bestellen of ophalen onder andere bij het Stadshuis.

Doel: We stimuleren een betere afvalscheiding bij bedrijven

  • We onderzoeken de mogelijkheden om het netwerk van ondergrondse restafvalcontainers in de binnenstad open te stellen voor het aanbieden van bedrijfsmatig restafval.

We hebben het netwerk van ondergrondse restafvalcontainers in de binnenstad opengesteld voor klanten van commerciële inzamelbedrijven.  Een commerciële inzamelaar dient daartoe een overeenkomst aan te gaan met de gemeente.

  • We ontwikkelen samen met Huis van de Binnenstad een visie op de gescheiden inzameling in de binnenstad van herbruikbare bedrijfsafvalstromen.

De gemeente en Huis voor de Binnenstad geven in het ‘plan van aanpak bedrijfsafval binnenstad’ (2023) hun visie op de gescheiden inzameling van de verschillende bedrijfsmatige afval- en grondstoffen. In overleg en samenwerking met het Huis voor de Binnenstad bezien wij steeds door het jaar heen waar kansen en verbetermogelijkheden liggen.

  • We werken toe naar een verbod op rolcontainers in de binnenstad en naar venstertijden voor het aanbieden van bedrijfsafval.

Vanaf 2024 geldt er een stadsbreed verbod op het aanbieden van bedrijfsafval buiten de dag van inzameling. Gezien de druk op de openbare ruimte zijn specifiek voor de binnenstad aanvullend venstertijden vastgesteld.

  • We ondersteunen waar mogelijk initiatieven om de gescheiden inzameling van bedrijfsafval te bevorderen.

In de binnenstad ligt de focus primair op het bevorderen van de gescheiden inzameling van de bedrijfsmatige grondstoffen swill (voedselresten), oud papier/karton, plastic verpakkingen en glas. In 2024 is een verkenning gedaan naar een vervolg voor de eind 2023 beëindigde pilot “swill”. Dit heeft nog niet geleid tot een realistisch alternatief.  
De inzameling van bedrijfsmatig oud papier en karton is voor een deel van de binnenstadondernemers gewijzigd. Reden is het einde van de activiteiten van De Coöperatieve Afvalinzameling Binnenstad (CAB). In samenwerking met het CAB/het Huis voor de Binnenstad, Prezero en Dar is deze overgang doorgevoerd.  Het heeft tevens geleid tot een efficiëntere wijze van inzameling met minder druk de openbare ruimte. Op TPN-West is opdracht gegeven voor de verkenning van de haalbaarheid voor het duurzaam verwerken van resthout en het inzamelen en verwerken van verpakkingsfolie.

  • We verzorgen de inning van reinigingsheffingen bij bedrijven en instellingen die afvalstoffen door de gemeente laten ophalen. Hiermee worden de kosten gedekt van deze niet wettelijke taak.

De inning is een reguliere activiteit. Wij voeren deze uit op grond van de Verordening Reinigingsheffingen.

Doel: We willen een circulaire economie in onze regio en stimuleren circulair bouwen

  • We benoemen en toetsen criteria voor circulair bouwen in ontwikkeldocumenten, tenders en aanbestedingen

Het uitgangspunt om eerst te onderzoeken of gebouwen herbruikbaar zijn (getransformeerd kunnen worden) is dit jaar onder meer in het woonbeleid en in de Gebiedsvisie Stationsdistrict opgenomen. Een succesvol voorbeeld van een duurzaam aanbesteed gebouw waarin ook circulariteit een grote impact heeft is het sportcentrum Winkelsteeg. In het winnende ontwerp zullen onder meer de grote houten overspanningen prominent aanwezig zijn.

  • We ontwikkelen kennis over circulair bouwen met onze regionale partners

In 2024 is met de Groene Metropoolregio het Regio Deal project Toekomstbestendig Bouwen (looptijd 2024-2027) gestart. Daarvoor wordt een breed consortium gesmeed van publieke en private partijen die een rol spelen in de circulaire bouweconomie in onze regio. Dat zijn gemeenten, woningcorporaties en provincie, maar dus ook enkele tientallen bouwende partijen, project- en gebiedsontwikkelaars en financiers en investeerders.

  • We investeren in de verbinding met en de totstandkoming van Via-T, het centrum voor vakmanschap, innovatie, circulariteit en duurzaamheid in de bouw-, installatie- en electrotechniek.

Op 12 april 2024 is de nieuwe locatie van VIA-T aan de Streekweg in Nijmegen officieel geopend. Het aantal deelnemers aan Via-T groeit nog steeds, op 10 oktober werden nieuwe leden in het te transformeren Linneausgebouw gebouw van de Radboud Universiteit bijgeschreven. De regiodeal is officieel toegekend. De komende periode bouwen we verder aan het inhoudelijke programma van VIA-T en starten projecten op.

Ambitie: We zijn een duurzame en energie neutrale stad, waarin we inwoners en bedrijven ondersteunen bij de energie- en warmte transitie en duurzame inwonersinitiatieven stimuleren

Doel: We realiseren samen met bewoners en organisaties een energie- en warmtetransitie en verduurzaming in de wijken

  • We stimuleren de ontwikkeling van alternatieve duurzame warmtebronnen en onderzoeken wat in Nijmegen de beste mogelijkheden zijn om energie te winnen uit all-electric, afvalwater, pvt, grondwater, oppervlaktewater en geothermie.

In 2024 hebben we samen met Lingewaard, Overbetuwe en Arnhem (LOAN) geparticipeerd in regionaal onderzoek naar ondiepe geothermie ter voorbereiding op een proefboring bij het glastuinbouwgebied NEXTgarden in Lingewaard. De onderzoeksresultaten kunnen mogelijke zinvolle inzichten geven voor Nijmegen. Daarnaast hebben we met Tellus, de vergunninghouder voor (on)diepe geothermie in Nijmegen, het perspectief en de strategie van geothermie in Nijmegen besproken.

  • Wat betreft waterstof worden landelijke ontwikkelingen gevolgd. Waterstof wordt nu vooral inzet in scheepvaart en mobiliteit.

Wij volgen de landelijke en provinciale ontwikkelingen op het gebied van waterstof continu, zie o.a.Kamerbrief voortgang waterstofbeleid | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl en  5. Projectdetailpagina L_Waterstofnetwerk Nederland - Energieprojecten Nederland. Daarnaast hebben wij begin mei op ambtelijk niveau gesproken met (toen nog) het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Via de GMR hebben we nadrukkelijk verzocht om - gekoppeld aan de hybride waterstofcentrale op Industriepark Waal Energie – aan de westzijde van Nijmegen een aftakking van de landelijke waterstofbackbone op te nemen in de pMIEK (Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat) van provincie Gelderland.

  • We actualiseren de in 2018 vastgestelde warmtevisie om in 2024 een herziene versie vast te kunnen laten stellen als bouwsteen voor de actualisatie van de Omgevingsvisie.

Op 18 december 2024 is de herziene warmtevisie vastgesteld door de gemeenteraad, zodat we deze kunnen integreren de nieuwe omgevingsvisie.

  • We ontwikkelen samen met bewoners, bewonersinitiatieven en andere partners in de wijk uitvoeringsplannen voor de warmtetransitie voor acht concrete projecten, die we ophalen aan de hand van de geactualiseerde warmtevisie.

In de nieuwe warmtevisie zijn 7 wijkoverstijgende aanpakken opgenomen, die we vanaf 2025 nader uitwerken in haalbaarheidsonderzoeken en wijkuitvoeringsplannen. Parallel aan het actualiseren van de warmtevisie is in 2024  gewerkt aan vier concrete projecten. Zo zijn diverse stappen gezet in de ontwikkeling van het warmtenet in Zwanenveld/Lankforst-Noord. BES Bomenbuurt-Oost (Hengstdal) is in 2024 voor onbepaalde tijd 'on hold’ gezet en er is een evaluatie van deze proeftuin gestart. Voor de herontwikkeling van het Stationsdistrict  is een collectief warmtenet vanaf de ARN de meest geschikte energiestructuur gebleken. Tot slot is onderzoek gedaan naar een ‘warmte- en koudestrategie Winkelsteeg’. Twee proefboringen hebben bevestigd dat de bodem in Winkelsteeg goed geschikt is voor het toepassen van bodemenergiesystemen – Warmte en Koude opslag (WKO) - die duurzaam warmte en koeling kunnen leveren aan de nieuwbouw.

  • Via het stadsbrede management overleg met de warmte partijen zetten we in op kennisdeling, ontwikkeling en uitwisselen van projecten in de stad.

Het Stedelijk Management Overleg (SMO) is in 2023 verbreed en gaat nu over de hele energietransitie. Het SMO is in 2024 drie keer bijeengeweest. De partners hebben kennis en ideeën gedeeld en van gedachten gewisseld over warmteprojecten, een onderzoeksproject van de HAN en RU, netcongestie en de concept-Lokale Energie Strategie.

  • Per project onderzoeken we samen met betrokken partners wat er mogelijk is en leggen dit als concrete businesscase voor aan de gemeenteraad, zodat we maatwerk kunnen leveren.

In 2024 zijn geen businesscases voorgelegd aan de gemeenteraad vanwege de fase waarin (warmte)projecten zich bevonden.  In nieuwbouwprojecten (Stationsdistrict, Winkelsteeg) zijn businesscases niet aan de orde, omdat de energievoorzieningen worden opgenomen in tenders.

  • We richten een Nijmeegs Klimaatberaad op en maken gebruik van hun inzichten en ervaring bij het zoeken naar oplossingen in hun wijk, buurt of stad.

Afgelopen jaar zijn voorbereidingen getroffen voor de oprichting van een inwonersberaad, zoals we het klimaatberaad inmiddels noemen. Onderdeel van de voorbereidingen betrof een sessie met de raad over het mandaat en de vraagstelling van het inwonersberaad.

  • We zetten vaart achter het aanleggen van warmtenetten door samen met andere publieke partners te investeren in collectieve transportnetten. Hiervoor stellen we budget beschikbaar. We starten in de wijken Dukenburg en Stationsgebied.

In 2024 is aan Firan een subsidie van €2.500.000 verleend voor de aanleg van de infrastructuur voor het warmtenet in Dukenburg.  Eind 2024 is gestart met de aanleg van de infrastructuur voor de zogenaamde inloopoplossing voor flatcomplexen in Zwanenveld en Lankforst-Noord, waarop in een later stadium het warmtenet kan worden aangesloten. Voor de herontwikkeling van het Stationsdistrict en de warmtetransitie van de stad, is een collectief warmtenet vanaf de ARN de meest geschikte energiestructuur gebleken en voor de nieuwbouw in de Winkelsteeg Warmte en Koude opslag (WKO).

  • We ondersteunen bewonersinitiatieven die zelf een andere duurzame warmteoplossing vinden.

In Nijmegen zijn zeven duurzame bewonersinitiatieven actief. Zij hebben zich verenigd in het Steunpunt Energietransitie dat we financieel ondersteunen. Het Steunpunt organiseert onder andere Klimaatborrels, heeft in november 2024 voor het eerst een drukbezochte Energie4daagse georganiseerd in de nationale klimaatweek en heeft de cursus ‘Nieuwe energie in de buurt’ gegeven om nieuwe bewonersinitiatieven tot stand te brengen en bestaande initiatieven te versterken.

  • We volgen innovatieve ontwikkelingen en voeren een actieve lobby om kansen uit nationale en Europese programma’s en netwerken te benutten.

We hebben in 2024 met name de ontwikkelingen op het gebied van de warmtetransitie (o.a. Wgiw, Wcw) en netcongestie (actieplannen, Energiewet) en landelijke energieplannen (o.a. NPE) actief gevolgd en waar nodig beïnvloed via bijvoorbeeld de ondertekening van gezamenlijke lobbybrieven.

  • We stemmen de uitvoering van het realiseren van het warmtenet in Waalsprong en Waalfront af met Vattenfall en projectontwikkelaars (concessie-overeenkomst Vattenfall).

We houden Vattenfall bij de nieuwbouwplannen in de Waalsprong en het Waalfront aan de concessie voor het warmtenet.

  • We zetten vervolgstappen in de verdere voorbereiding van de oprichting van een publiek integraal warmtebedrijf.

In 2024 zijn veel stappen gezet, zoals het uitvoeren van de verkenning of de taak van warmtelevering opgepakt kan worden door publieke partijen en het voeren van gesprekken met Gelders Warmte Infrabedrijf (GWIB)/Firan. Ook hebben we een participatietraject doorlopen met diverse bewonersbijeenkomsten om inzicht te krijgen in de rol die inwoners willen en kunnen nemen binnen een toekomstig publiek integraal warmtebedrijf.

  • We voeren de actielijnen 1, 3 en 4 uit het Programma Energie besparen Woningen uit, om zo te blijven inzetten op energiebesparing.  

In 2024 hebben we de aanpak voorbereid voor actielijn 1 voor een wijkgerichte isolatie-aanpak van goedkope koopwoningen (vaak van eigenaren met een lager inkomen). In deze aanpak heeft de gemeente de regie en ondersteunen we woningeigenaren vergaand met subsidie en ontzorging in de voorbereiding en uitvoering van een of twee grote isolatiemaatregelen zoals dak- of vloerisolatie, muurisolatie en isolerend glas. Actielijn 3 is gericht op woningeigenaren met een hoger inkomen van koopwoningen met een hogere WOZ-waarde die individueel en op eigen initiatief  aan de slag gaan met isoleren. De rol van de gemeente is vooral een faciliterend door het geven onafhankelijke informatie en advies via het Energieloket en de Doe het zelf-aanpak. Woningeigenaren  voeren de maatregelen onder eigen regie uit.
Alle woningeigenaren kunnen gebruik maken van de doe-het-zelf subsidie en het onafhankelijk advies van ons ons  Energieloket. Het Energieloket geeft advies aan over isolatie en subsidiemogelijkheden. In het loket is ook aandacht voor monumenteigenaren. In totaal zijn 331 adviesgesprekken gevoerd. De Doe het zelf-aanpak biedt ondersteuning in de vorm van een doe het zelf advies door een coach aan huis en een subsidie (in de vorm van een cadeaukaart) voor de aanschaf van isolatiemateriaal. In 2024 zijn circa 600 doe-het-zelf adviezen (adviesgesprek, advies-op-maat) gegeven en 207 cadeaukaarten voor isolatiemateriaal verstrekt, waarvan 67 voor biobased materiaal. Vanwege het succes van deze regeling is het subsidieplafond voor de cadeaukaarten in 2024 verhoogd
Via actielijn 4 ondersteunen we inwoners bij het nemen van kleine maatregelen en energiebesparend gedrag. Met de inzet van energiecoaches, e energiefixers  en de witgoedregeling willen we vooral energiearmoede beperken. De energiecoaches geven tips over energiebesparing via gedragsverandering en hebben 627 huisbezoeken afgelegd. De energiefixers hebben in 2024 1398 woningen bezocht en daar energiebesparende. maatregelen (tochtstrips, radiatorfolie, etc.) uitgevoerd. Via de bijzondere bijstand kunnen huishoudens vanaf mei 2023 een vergoeding krijgen voor de aanschaf van energiezuinig witgoed. In 2024 zijn 610 energiezuinige apparaten (wasmachines en koelkasten) verstrekt.

  • We breiden onze inzet uit om daarmee de energiearmoede aan te kunnen pakken en inwoners tegelijkertijd zoveel mogelijk te stimuleren actief te worden op het gebied van besparen.

Naast het aanbod van energiefixers aan inwoners van de wijken die het meest door energiearmoede  zijn getroffen, was er het stadsbrede aanbod van energiecoaches (zie hiervoor). In 2024 is een Energy Race georganiseerd met als doel om basisschoolleerlingen en hun directe omgeving bewust te maken van deze thematiek en te stimuleren om energie te besparen. 9 basisscholen hebben deelgenomen.

  • We zoeken betere aansluiting bij inwoners die moeite hebben om de verduurzaming van de eigen woning zelfstandig aan te pakken.

Dit hebben we in 2024 gedaan via de actielijnen van het energiebesparingsprogramma en via de wijkgerichte warmteprojecten

  • We gaan integraal programmeren om daarmee in kaart te brengen welke knelpunten en kansen er ontstaan in het koppelen van opgaves van de gemeente.

Op regionaal niveau is door de GMR in samenwerking met Liander het Regionaal Uitvoeringsplan Energiesysteem (RUP) opgesteld, waar wij actief aan mee hebben gewerkt. De toekomstige elektriciteitsvraag is per sector (woningbouw, mobiliteit, bedrijven) in kaart gebracht ten behoeve van de programmering van de investeringen van de netbeheerders (Liander en TenneT). Om knelpunten aan te pakken, zijn tevens voorstellen gedaan voor congestieverminderende maatregelen, zoals netbewuste nieuwbouw.

  • We blijven inzetten op het verkrijgen van Rijksmiddelen om inwoners  in Nijmegen te stimuleren bij het nemen van energie en warmte besparende maatregelen.

 Afgelopen jaar hebben we bovenop de reeds verkregen Rijksmiddelen met succes de tweede tranche van de SpUk LAI (Lokale Aanpak Isolatie) middelen aangevraagd.

Doel: We realiseren samen met ondernemers en organisaties een energie- en warmtetransitie en verduurzaming bij bedrijven

  • Wij blijven bedrijven controleren op hun verantwoordelijkheid om energie te besparen.

Eind 2024 hebben we 598 niet-vergunningplichtige en alle 22 vergunningsplichtige bedrijven op de energiebesparingsplicht gecontroleerd.
Afgelopen 2 jaar heeft de ODRN 249 van de 408 kantoorpanden in de gemeente Nijmegen gecontroleerd op de energielabel C-verplichting. De stand van zaken per 1 november 2024 was dat op zijn minst 80% van het totale kantooroppervlak in de gemeente Nijmegen dat energielabel-C-plichtig is, voldoet.

  • We blijven bedrijven onafhankelijk en pro-actief benaderen voor versnelling in de energie- en warmtetransitie.

Binnen de GMR is het Regionaal Energie Expertiseteam (REE) opgericht om bedrijven te helpen bij hun vragen over energie. Via het REE kunnen Nijmeegse bedrijven een subsidie van € 1.500 aanvragen voor het verkrijgen van een energieadvies of het nemen van energiemaatregelen. In het afgelopen jaar zijn een paar subsidies verstrekt. We verwachten een verbetering nu de bekendheid en toegang van het REE toeneemt.
Tegelijkertijd ondersteunen we de ontwikkeling van een Smart Energy Hub (SEH) voor een aantal bedrijven op en rond de Handelsweg (TPN West).  In afwachting van de resultaten van pilots met Smart Energy Hubs in Duiven en Ermelo, hebben bedrijven op TPN West afgelopen jaar gebruikt om de energieprofielen in kaart te brengen, de juridische constructie uit te werken en om onderzoek te doen naar deelprojecten, zoals een mobiele batterij.

Doel: We benutten kansen voor het opwekken en gebruiken van duurzame energie

  • We werken samen met de regio aan de realisatie, update en monitoring van de Regionale Energiestrategie.

De GMR heeft samen met 16 betrokken gemeenten gewerkt aan een update van de RES 1.0 in de vorm van de RES 2024, die eind 2024 voor wensen en bedenkingen aan de raad is voorgelegd. RES 2024 vormt de opmaat naar RES 2.0 in 2025.

  • We onderzoeken de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat op alle daken van nieuwe gebouwen in onze stad zonnepanelen komen en stellen hiervoor extra geld beschikbaar.

In de Lokale Energie Strategie hebben we een plan van aanpak aangekondigd voor grootschalige opwek van zon op daken van bestaande en nieuwe gebouwen.

  • We realiseren een energie neutrale en aardgasvrije vastgoedportefeuille voor gemeentelijke gebouwen.

De cijfers van 2024 zijn nog niet bekend, maar in 2023 heeft gemeente Nijmegen 2913 ton CO2 uitgestoten. Dit is 82% minder ten opzichte van het referentiejaar 2019, zie (https://www.nijmegen.nl/over-de-gemeente/plannen/plan-minder-co2/footprint-vergelijking/ )’
 Deze daling is te danken aan onder andere de inkoop van groene stroom en groen gas, het plaatsen van warmtepompen, het nemen van isolatiemaatregelen en het verduurzamen van het wagenpark.

  • In de periode 2022-2035 maken we kernportefeuille energieneutraal en aardgasvrij.

Voor het gemeentelijk vastgoed is een plan opgesteld om in 2035 energievriendelijk en aardgasvrij te zijn. In dit kader is in 2024 wederom geïnvesteerd in duurzaamheid. Wij hebben, voor zover de netcongestie dat toe heeft gelaten, tot nu toe alle natuurlijke momenten aan kunnen grijpen voor verduurzaming. Daar was ook voldoende budget voor. We blijven dit samen met onze onderhoudspartij monitoren, zodat wij dit kunnen voortzetten en er in gezamenlijkheid alles aan doen om onze (meerjaren) doelstelling te behalen. Door het uitvoeren van de duurzaamheids- en klimaatvoorzieningen, het aanbrengen van LED verlichting en diverse vormen van isolatie, zijn de gebouwen duurzamer geworden en neemt het gasverbruik af. Tevens is daarmee invulling gegeven aan de wettelijke eisen ten opzichte van energie-labels.

  • We sporen sportclubs, onderwijsinstellingen en andere eigenaren van maatschappelijk vastgoed aan om te verduurzamen.

Een deel van het maatschappelijk vastgoed valt onder de label C-verplichting voor kantoren groter dan 100m2. Daarnaast hebben we eind 2024 de scope van het Regionaal Expertiseteam Energie (REE) en de bijbehorende subsidieregeling verbreed naar scholen, culturele instellingen, sportverenigingen en zorgorganisaties. Omdat in het verleden energiescans en – adviezen zijn gegeven aan sportverenigingen met accommodaties in eigendom, hebben we dat in 2024 niet meer gedaan. Verenigingen konden nog wel een beroep doen op ondersteuning van NOCNSF. Bij nieuw te ontwikkelen sportaccommodaties is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt.
We voeren jaarlijks gesprekken met de schoolbesturen over de doordecentralisatie van de onderwijshuisvesting. Doordecentralisatie betekent dat de schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor het vernieuwen, renoveren en onderhouden van de schoolgebouwen. In deze gesprekken komt ook het verduurzamen van de schoolgebouwen aan bod. Het streven is te verduurzamen op een natuurlijk moment in de onderhoudscyclus van een schoolgebouw.    

  • We verkennen samen met woningbouwcorporaties welke mogelijkheden er zijn om te verduurzamen, zodat ook huurders het verbruik van gas en elektriciteit kunnen verminderen.

We hebben samengewerkt met de woningcorporaties over de inzet energiefixers (welke buurten) en in de warmteprojecten in Hengstdal en Dukenburg. Waar mogelijk stemmen we renovatie- en verduurzamingsprojecten af met vernieuwing van de openbare ruimte, zoals in de Spoorbuurt. Tot slot zijn we eind 2024 gestart met de voorbereiding van de meerjarige prestatie-afspraken 2026-2030 met de woningcorporaties over onder meer duurzaamheid in het algemeen en de energietransitie in het bijzonder.

  • We ondersteunen schoolbesturen in hun lobby bij het rijk om voldoende middelen te verkrijgen voor een duurzame onderwijshuisvesting.

We hebben alle moties, brandbrieven en oproepen naar het kabinet van de VNG, PO-raad (Primair Onderwijs) en VO-raad (Voortgezet Onderwijs) met betrekking tot meer middelen voor onderwijshuisvesting ondersteund.

  • We nemen deel aan het project van firma ZES (Zero Emission Services) waarbij duurzaam opgewekte energie opgeslagen wordt in batterijcontainers

Met het vaststellen van het bestemmingsplan voor het Engie-terrein is ook het ZESproject voor batterijcontainers  ruimtelijk mogelijk gemaakt.  De voorbereidingen hiervoor zijn nog niet afgerond in 2024.

  • We benutten mogelijkheden voor groene waterstof als deze zich voordoen en ondersteunen initiatieven voor waterstoftankstations op of omgeving De Grift, Bijsterhuizen en het Engie-terrein.

In 2024 hebben we actief deelgenomen aan waterstofprojecten en (mee)betaald aan onderzoek in het kader van de ontwikkeling van smart energy hubs op De Grift, Bijsterhuizen en TPN West. Er is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van lokaal gebruik en opslag (waterstof en/of batterijen) van zonne- en windenergie ten behoeve van (in eerste instantie) uitbreiding van De Grift en Bijsterhuizen. De afronding van deze onderzoeken vindt in 2025 plaats.
Op 5 december 2024 heeft Fountain Fuel een Omgevingsvergunning voor een waterstoftankstation op het Engie terrein (heet inmiddels Industriepark Waal Energie) gekregen. De werkzaamheden voor de aanleg zijn inmiddels gestart.

Lasten & baten

58

5,1%

29

2,5%

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 11:52:46 met de export van 04/16/2025 09:54:02