Wat hebben we dit jaar bereikt
Ambitie: We zijn een aantrekkelijke stad om te wonen, met goede werklocaties, openbare ruimtes en voorzieningen
Doel: We behouden en versterken de ruimtelijke kwaliteit van onze stad, door zorg te dragen voor een goede ruimtelijke ordening
- We gaan verder met de actualisatie van de omgevingsvisie en de voorbereiding voor het opstellen van het nieuwe Omgevingsplan in het kader van de Omgevingswet na 1 januari 2024.
In 2024 hebben we de gebiedsuitwerkingen van de omgevingsvisie opgesteld en zijn we in gesprek gegaan met inwoners in de stadsdelen. Daarnaast hebben we de contouren van het beleid voor de omgevingsvisie aan de gemeenteraad voorgelegd.
- We werken aan een Bouwsteen Binnenstedelijk Bouwen. Deze bouwsteen wordt gebruikt bij het actualiseren van de omgevingsvisie.
Oktober 2023 hebben we de gemeenteraad geïnformeerd over de opbrengst van het onderzoek naar binnenstedelijk bouwen.
- We maken bestemmingsplannen (inclusief kosten juridische procedures).
In 2023 zijn in aanloop naar de invoering van de Omgevingswet veel bestemmingsplannen in procedure gebracht. In 2024 lag de focus op het afronden van lopende procedures, de eerste wijziging van het omgevingsplan en het inrichten van nieuwe werkprocessen onder de Omgevingswet.
Dit heeft tot het volgende geleid:
- 21 bestemmingen werden onherroepelijk
- 17 bestemmingsplannen zijn vastgesteld door de gemeenteraad
- Er lopen nog 8 procedures bij de Raad van State
- Er is één buitenplanse omgevingsplanactiviteit (bopa) verleend met bindend advies door de gemeenteraad en 1 bopa geweigerd.
- Het omgevingsplan is gewijzigd
- We handelen planschadeverzoeken af.
In 2024 zijn twee verzoeken tot nadeelcompensatie ingediend. Geen van beide zijn toegekend.
- We actualiseren het welstandsbeleid.
Door capaciteitsgebrek zal de actualisatie in 2025 starten.
- We beheren en onderhouden de Basis registratie Grootschalige Topografie (BGT).
Het beheren en onderhouden van de BGT is een doorlopend proces.
- We gaan de BRIKS taken weer in eigen huis organiseren.
In 2024 is er overeenstemming gekomen met ODRN over de overdracht van de zogenaamde BRIKS-taken naar de gemeente Nijmegen. Per 1 januari 2025 voert de gemeente deze taken weer zelf uit.
Doel: We verbeteren de ruimtelijke kwaliteit van onze stad door nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen te ondersteunen dan wel zelf te initiëren en te (laten) realiseren om zo de ambities uit de Omgevingsvisie te kunnen realiseren
- We voeren verkenningen uit, of geven opdracht hiertoe.
Er zijn in 2024 geen aparte verkenningen uitgevoerd, maar er is wel gewerkt aan diverse ruimtelijke producten (zie volgend punt).
- We voeren gebiedsvisies, ambitiedocumenten, quick scans, locatieonderzoeken, stedenbouwkundige plannen en beeldkwaliteitsplannen uit, of geven opdracht hiertoe.
In 2024 zijn gebiedsvisie Stationsdistrict en gebiedsvisie Koers voor de Binnenstad vastgesteld door de gemeenteraad. Gebiedsvisie Campus Heijendaal is in december door het college behandeld en wordt in 2025 aan de gemeenteraad voorgelegd voor vaststelling. Voor de verdere uitwerking van de gebiedsvisie zijn met de drie campuspartners afspraken gemaakt, die zijn vastgelegd in een intentieovereenkomst. We hebben in 2024 geen nieuwe quick scans opgesteld voor nieuwe initiatieven. Deze aanvragen worden voortaan aan de omgevingstafel behandeld. Aan de omgevingstafel zijn in 2024 150 initiatieven behandeld. Er is een locatieonderzoek uitgevoerd voor de locatie van basisscholen in Dukenburg. Daarnaast lopen er trajecten voor ruimtelijke initiatieven op diverse locaties.
Binnenstad en Valkhofkwartier
In 2024 is de Koers voor de binnenstad vastgesteld en vormt daarmee het kader voor ontwikkelingen en herinrichting van de openbare ruimte.
Voor de herontwikkeling van passage Molenpoort is het bestemmingsplan vastgesteld. Daartegen is echter beroep ingesteld. Voor de transformatie van het voormalige V&D pand is de omgevingsvergunning verleend en inmiddels onherroepelijk. De ontwikkelaar is gestart met het verstevigen van de funderingen. Zowel voor de herontwikkeling van Molenpoort als het voormalig V&D pand hebben wij een Rijksubsidie verkregen (respectievelijk 1,3 en 1,4 miljoen).
We zijn gestart met het vormen van plannen voor de herinrichting van onder meer Burchtstraat, Augustijnenstraat, (bus)Plein 1944, en het Joris Ivens plein.
Alle vergunningen die nodig zijn voor de renovatie van Park het Valkhof (3-voudig beschermd rijksmonument) zijn in 2024 verleend. Voor de verandering van Kelfkensbos is het Definitief Ontwerp gereed en zijn de voorbereidingen voor een vergunningaanvraag gestart.
Kanaalzone Zuid
Winkelsteeg verandert de komende jaren in een gebied waar inwoners fijn kunnen leven, werken en wonen. Zo zijn in 2024 de verplaatsbare woningen op de voormalige ‘Compaq-locatie’ (NDW21) opgeleverd. Daarnaast heeft de gemeenteraad de bestemmingsplannen voor de Kanaalknoop-Noord en -Zuid, en stationsomgeving Nijmegen Goffert vastgesteld. Het bestemmingsplan Kanaalknoop-Zuid is inmiddels onherroepelijk geworden. Hiermee gaat het project steeds meer richting de uitvoering. Ook is in 2024 gestart met het verleggen van de Neerbosscheweg en Graafseweg en met de voorbereidingen voor de onderdoorgangen voor fietsers en voetgangers. Tevens zijn de aanbestedingen gestart voor de stationsomgeving Goffert en de Kanaalknoop-Zuid. Ook heeft de raad een investerings- en exploitatiebesluit Parkeergarages Winkelsteeg genomen in 2024.
Voor de transformatie van winkelcentrum Dukenburg en omgeving is eind december 2024 een samenwerkingsovereenkomst door het college vastgesteld. Het doel is de plannen verder uit te werken en in 2025 tot een anterieure overeenkomst (een overeenkomst die in een vroeg stadium wordt gesloten om de afspraken tussen de gemeente en de particuliere partijen over de ontwikkeling vast te leggen) te komen. Het bestemmingsplan voor het ROC-terrein in Dukenburg is in juni onherroepelijk geworden. Hierna wordt gewerkt aan de aanvraag voor een omgevingsvergunning. In Lankforst zijn 24 maisonnettes gesloopt en daarvoor zijn in 2024 31 nieuwe appartementen opgeleverd.
In 2024 zijn in Neerbosch-Oost de voorbereidingen gestart voor de intentieovereenkomst van de gemeente met de corporaties Talis en Woonwaarts. Deze is begin 2025 vastgesteld. De corporaties hebben hun bewoners geïnformeerd over de plannen om de buurt te verbeteren.
Stationsdistrict Nijmegen
In 2024 zijn veel stappen gezet voor de plannen om het station en de omgeving te verbeteren.
Zo stelde de gemeenteraad de gebiedsvisie Stationsdistrict vast en ging de eerste schop in de grond voor Het Nieuwe Metterswane. In december 2024 werd het diepste punt bereikt.
Het verkeersknooppunt de Vijfknoop werd opnieuw ingericht zodat verkeer nu en in de toekomst beter en veiliger kan doorrijden. Het voormalige UWV-gebouw werd gesloopt en de grond bouwrijp gemaakt.
Verder is grootschalige sanering en archeologisch onderzoek aan de westzijde van het station uitgevoerd en is een deel van de perronkappen van het station verwijderd voor restauratie.
Er is een start gemaakt met de planontwikkeling Talislocatie aan de Van Schaeck Mathonsingel, en er is verder gewerkt aan de planontwikkeling Woo locatie, ook aan de Van Schaeck Mathonsingel.
Bewoners, ondernemers, belangengroepen en andere belanghebbenden waren betrokken bij projecten zoals de renovatie van de schouwburg, woontoren Duet, de Groene Corridor en de fietsstraat Koninginnelaan. Soms op inloopavonden, soms via klankbordgroepen of het Omgevingsberaad Westerkwartier.
Samen met het Zelfregiecentrum is een pilot gestart om de toegankelijkheid nu, tijdens de bouw en in de toekomst te borgen, en om vroegtijdig ervaringsdeskundigen in projecten in te zetten.
Waalfront
In het Waalfront zijn in 2024 gronden geleverd aan het Ontwikkelingsbedrijf Waalfront (OBW). Het OBW heeft de gronden doorverkocht aan ontwikkelaar BPD. Er is een start gemaakt met de ontwikkeling van de parkeergarage die ook de fundering gaat vormen voor de woningen maar ook de functioneert als waterkering. De parkeergarage wordt uiteindelijk terug geleverd aan de gemeente en zal een openbaar karakter krijgen die naast de behoefte van de bewoners ook toegankelijk is voor bezoekers in het gebied. De start van de verkoop in het gebied is ook begonnen en loopt voorspoedig.
Ook de laatste blokken 1, 2 en 3 zijn verkocht aan het OBW. Het OBW heeft de gronden verkocht aan Lingotto en BPD. De gronden zijn nog niet geleverd. De laatste plannen worden op dit moment uitgewerkt waarbij ook het plan van de oude Honig gebouwen een mooie plaats krijgen in het gebied. De levering van de gronden staat gepland in juli 2005.
Nijmegen-Noord
In de Waalsprong is in 2024 grond voor 136 kavels uitgegeven. In de grondexploitatie Waalsprong was voor 2024 het aantal kavels geraamd op 229. Het verschil zit met name in een latere fasering van Hof van Holland en het plateau in de Stelt. Het is momenteel lastig om de productie op peil te houden. Belangrijkste redenen zijn:
- Het gaat om complexe gebiedsontwikkelingen die meer tijd vergen om tot een haalbaar plan te komen.
- De Waalsprong wordt van een uitbreidingsopgave meer een inbreidingsopgave. Inspraak en participatie van bestaande bewoners leidt in de regel tot langere doorlooptijden en toename van de plankosten.
- Maar ook de krapte op de arbeidsmarkt, de onzekere markt van dit moment maakt dat de ontwikkelaars voorzichtiger zijn met het aangaan van nieuwe contracten, onzekerheid over stikstof, netcongestie, leveringsproblemen van bouwmaterialen, sanering van de Japanse duizendknoop, etc. leiden tot vertragingen in de planvorming en tot extra kosten.
Naast uitgifte van kavels zijn er in 2024 diverse plannen verder uitgewerkt, met name in Zuiderveld-Oost, Vossenpels-Noord, Studentenhuisvesting Spoorstraat, Koudenhoek Noord, Hof van Holland, De Grift en infrastructuur (Dorpensingel, Griftdijk en Afslag 38).
- Na vaststelling van de geactualiseerde omgevingsvisie ontwikkelen we een visie voor het gebied rondom de Energieweg.
De geactualiseerde omgevingsvisie is nog niet vastgesteld. De visieontwikkeling voor het gebied rondom de Energieweg is dan ook niet opgestart in 2024.
- We kopen en verkopen gronden.
In 2024 zijn voor 620 woningen gronden verkocht en 1596 m2 aan bedrijventerrein.
- We beheren tijdelijk gronden / opstallen.
Het beheren van tijdelijke gronden en opstallen is een doorlopend proces.
- We vestigen voorkeursrecht.
In 2024 is er geen voorkeursrecht gevestigd.
- We starten onteigeningsprocedure(s).
In 2024 is een onteigeningsprocedure gestart die nog niet is afgerond.
- We maken gronden bouw- en vervolgens woonrijp (bijvoorbeeld de aanleg openbare ruimte).
In 2024 is voor projecten in o.a. Winkelsteeg, Stationsdistrict, Waalsprong en Waalfront gronden bouwrijp gemaakt of in ieder geval gestart met de voorbereidingen daarvoor.
- We sluiten anterieure overeenkomsten of gaan overeenkomsten aan, bestaande uit intentie- of samenwerkingsovereenkomsten, realisatieovereenkomsten en uitvoeringsovereenkomsten.
Het sluiten van diverse soorten overeenkomsten voor projectontwikkelingen is een doorlopend proces.
- We gaan samenwerkingsovereenkomsten aan met verbonden partijen.
Gemeente heeft bijvoorbeeld voor de gebiedsontwikkeling Waalfront en Stationsdistrict samenwerkingsovereenkomsten met verbonden partijen.
- We begeleiden de uitvoering van de overeenkomsten, of geven opdracht hiertoe.
Het geven van opdracht en het begeleiden van overeenkomsten bij de uitvoering is een doorlopend proces.
- We dragen beheer van gronden en objecten over aan partijen. Marieke
Voor het beheren van gronden en objecten geven wij opdrachten aan externe partijen, dit is een doorlopend proces.
- We gaan mensen met een plan voor gezamenlijk wonen helpen bij hun initiatief
We ondersteunen mensen door het geven van informatie via een loket, ondersteuning van het CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) platform en via informatieavonden. We hebben in 2024 twee kavels uitgegeven voor collectief particuliere ontwikkelaars. Op dit moment werken we aan zes projecten voor gezamenlijk wonen.
- We gaan verder met de verkoop van gemeentelijke panden
We kunnen de verkoopopgave bijna afronden. Er is nu een realisatie van ruim 11 miljoen euro. Enkele panden zijn al verkocht, maar nog niet geleverd, of komen bijna te koop. Met de verkoopopbrengst daarvan verwachten we de opgave in het eerste kwartaal 2025 te behalen.
Ambitie: We zijn een stad met een gevarieerd woningaanbod dat aansluit bij de vraag van alle nieuwe en bestaande bewoners
Doel: We realiseren onze woningbouwopgave uit de Omgevingsvisie en uitvoeringsagenda wonen
- We voeren de afspraken in de Woondeal 2.0 met het Rijk en provincie uit, en participeren daartoe in de afstemmings- en overlegvormen in de Groene Metropoolregio.
We hebben de afspraken uit de Woondeal 2.0 uitgevoerd en zijn de actualisatie hiervan met de samenwerkingspartners aan het voorbereiden. In 2024 zijn circa 1.500 woningen (voorlopige cijfers) in Nijmegen toegevoegd, meer dan afgesproken in de Woondeal 2.0.
- We zetten het woonfonds in, om zo betaalbare koop- en huurwoningen, flexwoningen en studentenhuisvesting, gemeenschappelijk wonen en/of wonen voor bijzondere doelgroepen financieel haalbaar te maken.
De kaders voor het woonfonds zijn vastgesteld en daarna is de subsidieregeling woonfonds Nijmegen uitgewerkt en vastgesteld. De regeling is klaar voor uitvoering. Ook zijn de criteria en de werkwijze vastgesteld voor de maximale jaarlijkse storting vanuit de financiële ruimte van de grondexploitaties in de reserve woonfonds.
- We leggen de principes voor de beoordeling van woningbouwplannen vast in ons beleid.
We hebben de volkshuisvestelijke criteria voor de beoordeling van woningbouwplannen vastgelegd in de Nijmeegse Woonagenda 2024-2029.
- We hanteren de uitgangspunten van de doelgroepenverordening bij projecten en passen deze indien nodig toe om zo te kunnen sturen op voldoende betaalbare woningen van goede kwaliteit.
In 2024 is de Nijmeegse Woonagenda 2024-2029 vastgesteld waarin de volkshuisvestelijke criteria vastgelegd. De definities uit de huidige doelgroepenverordening passen we aan op basis van deze woonagenda.
- We gaan verder met de uitvoering van de zelfbewoningsplicht en de opkoopbescherming.
We hebben uitvoering gegeven aan de zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw en de opkoopbescherming bij aankoop van bestaande koopwoningen. In 2024 hebben we 16 vergunningaanvragen opkoopbescherming ontvangen en afgehandeld.
- We creëren woonruimte door woningsplitsing en transformatie van panden en benutten daarmee de bestaande woningvoorraad beter.
Van de circa 1.500 gerealiseerde woningen in 2024 is circa 25% door splitsing en transformatie toegevoegd (voorlopige cijfers CBS). Een mooi voorbeeld waarbij veel woonruimte is gerealiseerd, is het voormalige Canisiuscollege aan de Berg en Dalseweg. In 2024 is daarnaast de aanpak notitie woningsplitsing en woondelen vastgesteld door het college van B&W.
- We gaan door met de samenwerking met woningcorporaties en provincie voor de inzet van de verhuiscoach.
De verhuiscoach was een pilot van de provincie, die is - zoals aangekondigd - in 2024 beëindigd. In 2024 heeft de gemeenteraad een amendement op de begroting aangenomen waardoor er financiële dekking is om de verhuiscoach samen met de corporaties vanaf 2025 door te zetten.
- We bevorderen de doorstroom van senioren naar passende seniorenhuisvesting.
De verhuiscoach draagt bij aan Van Groot naar Beter Wonen. In 2024 zijn er twee verhuiscoaches ingezet. Eén in samenwerking met de corporaties die zich richt op sociale huur en één in samenwerking met welzijnsorganisatie Sterker die zich richt op middeldure huur en goedkope koop. Ook via labeling – mogelijk door de huisvestingsverordening – kunnen we maatwerk leveren.
- We gaan meer (flexibele) woonruimte realiseren voor spoedzoekers, daklozen, statushouders en andere doelgroepen. In 2024 is het grootste deel van de circa 500 verplaatsbare woningen bij NDW21 opgeleverd. Een deel hiervan wordt ingezet voor de huisvesting van aandachtsgroepen.
- We geven uitvoering aan het in 2021 vastgestelde plan voor studentenhuisvesting.
In 2024 zijn het Landelijke Actieplan Studentenhuisvesting en de Landelijke Monitoring Studentenhuisvesting leidend voor gesprekken met studenten, studentenhuisvesters (SSH& en marktpartijen), onderwijsinstellingen en andere relevante partijen. In de Nijmeegse Woonagenda 2024 – 2029 is de opgave van toevoeging van 2.500 studenteneenheden tot en met 2030 vastgesteld met het doel dat de SSH& hiervan minimaal 50% realiseert. In 2024 heeft SSH& 150 studentenwoningen gerealiseerd.
- We actualiseren de visie op wonen en zorg, waarin we de opgave voor huisvesting van verschillende aandacht groepen vaststellen en we dragen bij aan de uitvoering hiervan.
De Nijmeegse Woonzorgvisie 2025 - 2030 is vastgesteld met een bijbehorende uitvoeringsagenda. Deze visie richt zich op het creëren van passende woningen met ondersteuning en zorg die aansluiten bij de groeiende vraag van ouderen en kwetsbare inwoners. Bij de ontwikkeling van de visie hebben partners en inwoners uit de stad ook bijgedragen aan de uitvoeringsagenda.
- We leggen onze ambities en doelen vast in gebiedsvisies, ambitiedocumenten en stedenbouwkundige plannen, gericht op realisatie van ambities in projecten.
De ambities uit het woonbeleid zijn meegenomen bij de opstelling van deze documenten.
- We beheren en onderhouden de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
Hier is invulling aan gegeven. De data vanuit de BAG gebruiken we ook voor monitoring van gerealiseerde woningen in de nieuwbouw en in de bestaande bouw en voor hoeveel woningen er een vergunning is verleend, en waar deze woningen zijn gelokaliseerd.
- We sluiten een dienstverleningsovereenkomst met de ODRN voor het afhandelen en handhaven van vergunningen op basis van Omgevingswet en Huisvestingswet.
Het college heeft, na het horen van de gemeenteraad, de aanvulling op de Dienstverleningsovereenkomst gemeente Nijmegen en Omgevingsdienst Regio Nijmegen vastgesteld. Ook de Ontvlechtingsovereenkomst voor de overdracht van de BRIKS-taken is in dezelfde collegevergadering vastgesteld. Beide documenten zijn door gemeente Nijmegen en ODRN ondertekend.
- We dragen bij aan uitvoering van het woonwagenbeleid en de uitbreiding van het aantal standplaatsen.
De voorbereidingen zijn en worden getroffen voor de realisatie van 32 nieuwe standplaatsen voor woonwagens op de locatie Teersdijk. Deels sociale huur en deels koop. In lijn met de wensen van bewoners worden de bestaande standplaatsen ook te koop aangeboden aan de zittende huurders.
- We ondersteunen initiatieven voor gemeenschappelijk wonen.
We ondersteunen woonverenigingen die moeite hebben om hun financiering bij de bank te verlengen om in contact te komen met de juiste partijen. Daarnaast ondersteunen we woonverenigingen bij het organiseren van een koepelnetwerk en het bundelen van informatie.
- We komen medio 2024 in het kader van de woonzorgopgave samen met inwoners(organisaties), woningcorporaties, ontwikkelaars en een scala aan (zorg)instellingen en organisaties tot een Nijmeegse woonzorgvisie met uitvoeringsagenda.
In 2023/2024 is een breed participatieproces doorlopen wat heeft geleid tot vaststelling van de Nijmeegse Woonzorgvisie 2025-2030 en bijbehorende uitvoeringsagenda.
- Als koploperregio maken we in 2024 een regionale woonzorgvisie met daarin o.a. concrete afspraken over een evenwichtige spreiding (fair share) van aandacht groepen over de Groene Metropoolregio.
In 2024 is het regionaal afsprakenkader aandachtsgroepen vastgesteld in de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. In het afsprakenkader zijn afspraken gemaakt over de evenwichtige toewijzing van woningen in de regio, het toevoegen van woningen door nieuwbouw en in de bestaande bouw, en het organiseren van goede ondersteuning en zorg van senioren en aandachtsgroepen.
- We gaan verder met vergunningverlening en handhaving van het kamerverhuurbeleid
Hier is uitvoering aan gegeven. Verder zijn in 2024 voorbereidingen getroffen voor de overheveling van deze taken van de ODRN naar de gemeente Nijmegen.
Doel: We hebben voldoende beschikbaar en betaalbaar aanbod van sociale woonruimte
- We geven samen met de woningcorporaties en huurdersorganisaties uitvoering aan de Samenwerkingsagenda Wonen 2021-2025 (prestatieafspraken).
Er is uitvoering gegeven aan deze samenwerking. Uit de jaarlijkse monitoringsbrief blijkt dat de corporaties in het algemeen op schema liggen voor de uitvoering van de prestatieafspraken. In 2024 hebben we samen met de woningcorporaties en huurdersorganisaties een kaderdocument vastgesteld dat leidend zal zijn voor de in 2025 te maken nieuwe meerjarige prestatieafspraken.
- We monitoren de gemaakte afspraken met de woningcorporaties over productie, betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huur en middeldure huur.
Uit de jaarlijkse monitoringsbrief blijkt dat de corporaties in het algemeen op schema liggen voor de uitvoering van deze prestatieafspraken. Medio 2025 volgt de nieuwe monitoringsbrief die terugkijkt op 2024.
- Op basis hiervan bepalen we in overleg met de woningcorporaties in hoeverre we op koers liggen dan wel bijstelling van de afspraken nodig is.
Uit de jaarlijkse monitoringsbrief blijkt dat de corporaties in het algemeen op schema liggen voor de uitvoering van deze prestatieafspraken. Medio 2025 volgt de nieuwe monitoringsbrief die terugkijkt op 2024 en in 2025 maken we nieuwe meerjarige prestatieafspraken.
- We gaan met de woningcorporaties afspraken maken dat ouderen die verhuizen naar een kleinere woning geen hogere huur gaan betalen.
In 2024 zijn hiervoor geen extra middelen gereserveerd in de stadsbegroting. In 2025 maken we nieuwe meerjarige prestatieafspraken met de woningcorporaties en huurdersorganisaties waarin dit onderwerp ook terugkomt.
Doel: We hebben voldoende goede woningen voor studenten en starters, we zorgen ervoor dat de leefbaarheid in wijken op orde is
- We voeren de afspraken met de SSH& uit over voldoende huisvesting voor studenten. We verkennen met de SSH& de mogelijkheden om de productie te versnellen en te verhogen.
We voeren de gesprekken met de SSH& over invulling van hun huisvestingsopgave (50%). Hieruit blijkt dat dit financieel veel vraagt van de SSH&. De landelijke kaders zijn in 2024 veranderd. Op basis hiervan kijkt de SSH& naar de mogelijkheden. We blijven hierover in gesprek.
- Bij nieuwbouw maken we ook met particuliere verhuurders van studentenhuisvesting afspraken over de hoogte van de huur voor een aantal jaren en de kwaliteit.
We hebben in 2024 het contact met de particuliere verhuurders geïntensiveerd en zijn aan het verkennen hoe particuliere verhuurders tot een haalbare business-case kunnen komen en hoe zij meer woonheden kunnen realiseren (nieuwbouw, of binnen bestaande woningen). In 2024 hebben we geen afspraken over concrete nieuwbouwprojecten gemaakt.
- We voeren een kamerverhuurbeleid gericht op het tegengaan van overlast en maken daarover afspraken met de ODRN.
De werking van het kamerverhuurbeleid is geëvalueerd in 2024. Uit deze evaluatie blijkt dat het beleid effect heeft gehad op het tegengaan van overlast. Per 1 januari 2025 ligt de uitvoering van de handhaving bij de gemeente Nijmegen.
- We rapporteren over de resultaten van de Huurteams, en implementeren proces en organisatie van handhaving van de Wet goed verhuurderschap.
Stichting Huurteams Nijmegen heeft in april haar resultaten gerapporteerd, die gedeeld zijn met de gemeenteraad. Toezicht & handhaving van de Wet goed verhuurderschap is georganiseerd.
- Voor een goede huisvesting van arbeidsmigranten participeren we in de regionale aanpak van deze problematiek.
In de GMR is het rapport huisvesting arbeidsmigranten van Companen/Decisio besproken. In het nieuwe RPW 2025-2028 worden regionale afspraken over huisvesting voor arbeidsmigranten gemaakt. Er is binnen de GMR een kwartiermaker aangesteld voor de huisvesting van arbeidsmigranten.
- We verstrekken startersleningen aan koopstarters.
In 2024 is nieuw budget vrijgemaakt voor startersleningen. Er zijn 242 aanvragen voor startersleningen ingediend in december 2024 waren er hiervan 181 verstrekt en stonden er nog 60 aanvragen open.
Doel: We hebben een rechtvaardige en evenwichtige verdeling van de vrijkomende schaarse sociale woonruimte
- We houden de huisvestingsverordening actueel en handhaven deze verordening.
We volgen de ontwikkelingen van de Wet versterking regie volkshuisvesting, die naar alle waarschijnlijkheid vraagt om een actualisatie van de huisvestingsverordening.
- We maken regionaal afspraken over een andere wijze van kostenverdeling in de woonruimteverdeling zodat meer balans ontstaat in de verdeling tussen gemeenten en corporaties
De kostenverdeling heeft plaatsgevonden: 50% voor gemeenten, 50% voor corporaties.
- We monitoren de effecten van de nieuwe verordening
Entree geeft namens de woningcorporaties uitvoering aan de huisvestingsverordening en gemeenten en corporaties monitoren gezamenlijk de effecten. De gemeenteraad is geïnformeerd over het jaarverslag van Entree.