Paragrafen

Verbonden partijen

GR Omgevingsdienst Regio Nijmegen

Actualiteiten en risico's

Alle deelnemende gemeenten hebben hun VTH[1]-milieutaken ingebracht (verplichting vanuit het rijk). Daarnaast heeft elke deelnemer aanvullende taken ingebracht. Zo hebben de deelnemers enkele BRIKS-taken (bouw, reclame, inritten, kap en sloop) ingebracht. Ook geeft ODRN invulling aan de regionale crisisorganisatie omgevingszorg (milieubeheer) en voert ODRN in landsdeel Oost de VTH-taken uit bij Seveso-bedrijven. Dit zijn bedrijven die werken met zeer grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen.

Het VTH-speelveld van ODRN is aan constante verandering onderhevig. ODRN werkt daarom aan de implementatie van deze veranderingen en het optimaliseren van haar eigen organisatie. Jaarlijks legt ODRN via de eigen jaarrekening ook zelfstandig verantwoording af over de uitgevoerde activiteiten en financiële situatie.

De belangrijkste punten in 2024 waren:

  1. De realisatie 2024 is door ODRN in financiële zin achtergebleven op de bij het werkplan afgesproken opdracht. Oorzaken hiervoor waren vooral een lager tijdsbesteding aan juridische procedures en projecten.
  2. ODRN heeft de reguliere werkzaamheden conform opdracht 2024 uitgevoerd.
  3. ODRN heeft uitvoering gegeven aan de aandachtspunten genoemd in de opdracht 2024. Onder andere door een inventarisatie uit te voeren van onbekende milieubelastende activiteiten en zeer zorgwekkende stoffen, door energietoezicht bij bedrijven en kantoren uit te voeren en door extra aandacht te hebben voor het beschermen van de omgevingsveiligheid bij sloop- en bouwplaatsen.
  4. Eind 2022 is regionaal gezamenlijk VTH-beleid vastgesteld waarin de prioriteiten en doelen voor de komende vier jaar zijn vastgelegd. ODRN heeft in 2024 een belangrijke stap gezet in de implementatie hiervan door dit beleid te vertalen naar een gezamenlijk regionaal uitvoeringsprogramma VTH voor de jaren 2025-2026.
  5. In 2024 is de ODRN-organisatie overgestapt op een aantal nieuwe systemen. Naast een nieuw VTH-systeem is een nieuw HRM-systeem en een financiële applicatie in gebruik genomen.
  6. In 2024 heeft ODRN een Plan van Aanpak Robuustheid opgesteld. Uit dit plan blijkt dat met een aantal aanvullende maatregelen ODRN op 1 april 2026 kan voldoen aan de vastgestelde robuustheidscriteria voor omgevingsdiensten.
  7. Parallel aan dit traject hebben de besturen van ODRN en Omgevingsdienst regio Arnhem (ODRA) eind 2024 ingestemd met een vervolgonderzoek naar een mogelijke juridische fusie tussen de ODRA en ODRN. De fusie draagt bij aan een robuuste VTH-taakuitvoering en is gericht op het versterken van expertise, het verhogen van efficiency en het vergroten van innovatiekracht in de gehele Groene Metropool Regio.
  8. ODRN is in 2024 gevisiteerd. ODRN heeft naar aanleiding hiervan een verbeterplan opgesteld. Dit verbeterplan vastgesteld door het bestuur en vormt een strategische en integraal document dat aanstuurt op zowel interne optimalisatie als het versterken van externe relaties. Centraal staan maatregelen, die gericht zijn op het vergroten van organisatorische robuustheid, het ontwikkelen van medewerkers en een outcome-gerichte werkwijze.

In het coalitieakkoord heeft het college van Nijmegen de ambitie uitgesproken de BRIKS-taken weer in eigen huis uit te willen voeren. In 2024 heeft ODRN mede uitvoering gegeven aan de ontvlechting van deze taken. Dit heeft onder andere geleid tot een kleine reorganisatie binnen ODRN. Vanaf 2025 worden de BRIKS-taken in eigen huis uitgevoerd.   

[1] VTH = Vergunningverlening Toezicht en Handhaving. Met de komst van de Omgevingswet wordt hiervoor ook wel de term Uitvoering en handhaving gehanteerd.

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 11:52:46 met de export van 04/16/2025 09:54:02