Paragrafen

Verbonden partijen

GR Milieusamenwerking en Afvalverwerking RvN (MARN)

Actualiteiten en risico's

Afvalverwerking
De gemeenschappelijke regeling MARN is namens de deelnemende gemeenten verantwoordelijk voor de verwerking van onder andere huishoudelijk restafval, groente-, fruit- en tuinafval (GFT), alsmede luiers en incontinentiemateriaal bij ARN BV. Hiervoor hebben genoemde partijen een langdurige samenwerkingsovereenkomst waarbij marktconformiteit van de tarieven een belangrijk uitgangspunt is. Een in 2024 uitgevoerd onafhankelijk tarievenonderzoek heeft aangetoond dat de door ARN bij de deelnemende gemeenten in rekening gebrachte tarieven marktconform zijn.

Per 1 januari 2023 is de Wet versterking decentrale rekenkamers van kracht geworden. Naar aanleiding van deze wetswijziging zijn de controle- en financiële verordeningen van de GR MARN aangepast. Voor de gemeenschappelijke regeling MARN houdt dit in dat het Dagelijks Bestuur in 2024 voor het eerst een rechtmatigheidsverantwoording over het verslagjaar 2023 heeft afgelegd.

Energietransitie
Daarnaast werkt MARN samen met de aangesloten gemeenten en ARN BV mee aan de energietransitie in de regio. Afgelopen jaar heeft een extern adviseur in opdracht van de MARN-gemeenten een rapport opgesteld met aanbevelingen op basis van de wensen van betrokken gemeenten voor de ontplooiing van kansrijke innovaties door de ARN op het gebied van energie.

Risico’s
De risico’s van de MARN zijn beperkt dan wel afgedekt. Daarnaast is MARN aandeelhouder in ARN B.V.. Tevens heeft MARN met ARN B.V. een vast tarief met indexering voor het door de deelnemers in de MARN aangeleverde afval. De MARN heeft op dit moment een lening uitstaan bij ARN BV die  afgedekt is met een eerste recht van hypotheek. Daarnaast loopt MARN een risico van ten hoogste de waarde van de aandelen die MARN heeft in ARN.

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 11:52:46 met de export van 04/16/2025 09:54:02