Wat hebben we dit jaar bereikt
Ambitie: We willen dat alle Nijmegenaren kunnen participeren, bij voorkeur door werk
Doel: We willen uitkeringsgerechtigden met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt meer kans geven op duurzaam betaald werk
- We bieden intensieve en integrale begeleiding.
Dit deden we door de samenwerking van Inkomen, Zorg & leerrecht met WerkBedrijf te intensiveren en o.a. op elkaars locatie te werken met kandidaten, casussen te bespreken etc. Ook hebben de participatiecoaches bij IZ&L een belangrijke rol gehad voor uitkeringsgerechtigden die (nog) niet bij WerkBedrijf konden worden aangemeld. Het resultaat hiervan is dat uitkeringsgerechtigden een passendere en meer integrale ondersteuning krijgen. Daardoor kunnen zij beter participeren en in sommige gevallen doorstromen naar (vrijwilligers)werk.
- We zorgen voor de uitvoering van het regionaal arbeidsmarktbeleidsplan en de uitvoering van de Dienstverleningsovereenkomst met WerkBedrijf.
We monitorden de resultaten via de kwartaal- en halfjaarrapportage en de jaarrekening van WerkBedrijf en bespraken deze in diverse gremia. WerkBedrijf en wij hebben bijgestuurd waar dat mogelijk was. Het ging in het eerste halfjaar van 2024 bijvoorbeeld om de resultaten van de arbeidstoeleiding van statushouders en de realisatie van beschutte werkplekken. Gemeenten vragen hier in hun beleid en zienswijzen extra aandacht voor. Ook hebben we in de begroting van de MGR doelstellingen vastgesteld. Wanneer deze niet behaald worden, stellen we daar vragen over en roepen we bijvoorbeeld op tot extra inspanningen. NB De jaarcijfers van WerkBedrijf waren op het moment van schrijven nog niet bekend.
- We continueren de Maatwerkbanen.
Er is slechts één Maatwerkbaan ingevuld in 2024. Eind 2024 heeft het college een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd om te stoppen met deze lokale werkgelegenheidsmaatregel. Daar zijn meerdere inhoudelijke argumenten voor. Op 19 februari 2025 neemt de raad hierover een besluit.
- We geven meer aandacht en begeleiding aan inwoners die langdurig afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.
Dat hebben we gedaan door onder andere de uitvoering van het project Doe je mee en de vervolgaanpak van de adviezen door Doe je mee bij IZ&L. Resultaat is dat inwoners goed in beeld zijn, we daarmee weten welke ondersteuning zij nodig hebben en we die ook kunnen gaan inzetten. Daardoor wordt participatie en soms ook werk mogelijk.
Doel: We bieden mensen perspectief op zinvol werk en leggen verbinding tussen werk, inkomen, onderwijs, welzijn en zorg
- Wij zetten het Regionaal MobiliteitsTeam Rijk van Nijmegen voort en ontwikkelen deze verder door.
WerkBedrijf participeerde in het Mobiliteitsteam Rijk van Nijmegen namens de gemeenten in de regio en werkte hierin samen met sociale partners, UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Iedereen kan bij het mobiliteitsteam terecht met vragen over werk. Inwoners kijken samen met een van de adviseurs naar de vraag, wensen en mogelijkheden rondom werk. Vanaf de start in september 2021 tot en met oktober 2024 zijn 674 inwoners uit de regio ondersteund via de RMT-dienstverlening. Het gaat vooral om werknemers die met ontslag worden bedreigd (342) en om mensen met een WW-uitkering die aanvullende ondersteuning nodig hebben om duurzaam aan het werk te komen (173). Dit sluit aan bij wat we wilden bereiken.
- We coördineren de regionale aanpak jeugdwerkgelegenheid en ontwikkelen deze verder door.
We hebben het loopbaanteam MBO verder doorontwikkeld en uitgebreid. Hierdoor zijn 159 kwetsbare jongeren geholpen met de stap van onderwijs naar de arbeidsmarkt en/of is er extra andere hulp gerealiseerd. We hebben het professionele netwerk rondom kwetsbare jongeren verder versterkt door middel van verschillende nieuwsbrieven (inmiddels 214 geabonneerden) en een groot netwerkevent (62 deelnemers).
We hebben daarnaast een groot netwerkevent georganiseerd, waarbij 32 bedrijven en 435 jongeren kennis hebben gemaakt met elkaar en de eerste contacten voor werk zijn gelegd. Door inzet van de Stagemakelaar zijn er 64 studenten van Yuverta en 39 van het ROC Nijmegen extra begeleid tijdens hun stage, zodat ze hun opleiding positief konden vervolgen of afronden. Ook zijn werkgevers extra ondersteund.
- We bevorderen de regionale samenwerking in de arbeidsmarktregio.
In deze netwerksamenwerking Regionale Tafel Arbeidsmarkt (RTA) kwamen wethouders Werk & Inkomen en Economische Zaken, onderwijsinstellingen, sociale partners, SBB, UWV en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen samen om uitdagingen en kansen op de arbeidsmarkt te bespreken én aan te pakken. Dit leidde tot diverse activiteiten die regionale partners uitvoeren op de arbeidsmarkt in Rijk van Nijmegen. Voorbeelden hiervan zijn regionale netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers, en het stimuleren van (mkb-)ondernemers om te komen tot een leercultuur voor ontwikkeling en behoud van medewerkers. Deze activiteiten vormen een aanvulling op de reguliere dienstverlening van de partners en zorgen voor een nauwere samenwerking in de regio.
Doel: We bestrijden de financiële risico’s die samenhangen met een slechte gezondheid voor huishoudens onder de Nijmeegse armoedegrens
- We dragen bij aan het verkleinen van gezondheidsverschillen.
We hebben de volgende initiatieven financieel ondersteund: de ontbijtwinkel van de Vincentius Vereniging, gezonde lunches vanuit Huis van Compassie, goedkope groente en fruit via de Blauwe Tomaat, de sociale supermarkt van de Voedselbank en het uitdelen van boodschappenkaarten door het Rode Kruis. Met deze initiatieven hebben we inwoners gestimuleerd om gezond te eten. Ook hebben we extra gezondheidsmakelaars ingezet, net als sleutelpersonen vanuit Pharos. We bieden voor de Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering drie verschillende dekkingspakketten aan.
- We breiden de samenwerking met huisartsen uit.
Wegens uitval bij NEO Huisartsenzorg is het in 2024 niet gelukt om webinars te organiseren. We hebben wel een bijdrage geleverd aan de Tolkentelefoon, die huisartsen en anderstalige patiënten helpt om elkaar te verstaan.
Doel: We willen intergenerationele werkloosheid doorbreken
- We bestrijden kinderarmoede door het aanbieden van kindregelingen via onze partner Stichting Leergeld Nijmegen en inzet op meer en betere financiële educatie, zo dragen we bij aan het tegen gaan van kansenongelijkheid.
In 2024 heeft Stichting Leergeld 4.354 kinderen geholpen in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar ( vrijwillige ouderbijdrage primair onderwijs, schoolreis of excursie voortgezet onderwijs, laptop, zwemles en activiteit op het gebied van sport, cultuur of educatie). Hiermee zijn 2.413 gezinnen geholpen. MoneyWays en MoneyStart hebben aan respectievelijk 40 en 19 klassen lesgegeven over financiën. We zijn dit jaar gestart met geldlessen op het speciaal en praktijkonderwijs.
Doel: We bieden aanvullende gemeentelijke regelingen die participatie bevorderen aan inwoners vanaf 18 jaar
- We gaan door met het vereenvoudigen van de toegang tot de inkomensondersteunende regelingen en ontwikkelen de digitale Meedoen-pas verder door.
Er is één digitale toegangspoort tot alle inkomensondersteunende regelingen: vergoedingen.nijmegen.nl. Alle regelingen via één formulier aanvragen is helaas nog niet mogelijk. Wel hebben we er in 2024 voor gezorgd dat een grote groep rechthebbenden van de individuele inkomenstoeslag deze voortaan automatisch uitgekeerd krijgt. Het gaat om inwoners die langer dan 36 maanden een bijstandsuitkering ontvangen. Daarnaast hebben we alle ontvangers van de energietoeslag die nog geen gebruikmaken van het busvoordeelabonnement of de meedoenregeling een briefkaart toegestuurd. Naar aanleiding hiervan hebben zo’n 7.000 inwoners de tool van BerekenUwRecht doorlopen, waarmee ze kunnen zien op welke landelijke en lokale regelingen ze recht hebben.
- We werken samen met een om meer werkende armen te bereiken.
In 2024 hebben we een onderzoek uitgevoerd met de Hogeschool van Amsterdam over het bereik onder werkende armen. Daarvoor hebben we een Marktplaatscampagne uitgevoerd voor de Meedoenregeling. Daaruit blijkt dat Marktplaats een goede vindplaats is voor inwoners van Nijmegen, maar niet specifiek voor de groep werkende armen. Het onderzoek heeft dus niet geleid tot een andere aanpak.
Ambitie: We willen dat alle Nijmegenaren kunnen voorzien in hun levensonderhoud
Doel: We verstrekken uitkeringen en individuele toeslagen op basis van wettelijke regelgeving
- We bereiden ons voor op de wijziging van de Participatiewet en passen waar nodig onze uitvoering aan.
In het voorjaar van 2024 zijn we begonnen met verschillende projectgroepen. Door de voortvarende start van de projectgroepen hebben wij goed in beeld wat de impact is voor de gemeente Nijmegen. Ook hebben we een start gemaakt met het vormen van beleidsregels. De verschillende projectgroepen hebben hun bevindingen na het zomerreces opgeleverd op basis van de informatie die toen beschikbaar was. Wij hebben op dit moment alle mogelijke voorbereidingen getroffen. In 2025 gaan we hiermee verder. We verwachten dat het wetsvoorstel op 1 januari 2026 in werking zal treden.
Doel: We bieden aanvullende gemeentelijke regelingen voor inwoners die daarvoor in aanmerking komen
- We steunen de Voedselbank in hun pilot met een supermarktmodel.
De Voedselbank heeft op 5 november 2024 de deuren geopend van de eigen winkel in winkelcentrum Dukenburg. Klanten kunnen hier één keer in de week zelf boodschappen doen, waar ze voorheen een krat met boodschappen kregen. Ook kunnen ze hier terecht voor een kopje koffie. De traditionele uitgiftepunten in Dukenburg, Goffert, Hatert en Lindenholt sluiten hierdoor. Veel klanten zijn positief over de nieuwe formule.
Doel: We voorkomen dat er (problematische) schulden ontstaan en/of dat schulden onnodig hoger worden door het bieden van preventieve ondersteuning, vroeg signalering en nazorg
- We proberen armoede- en schuldensituaties zoveel mogelijk te voorkomen.
We hebben onze inzet voortgezet en uitgebreid, met onder andere een pilot van de Financieel Expert in de Wijk. In de wijken Heseveld en Biezen krijgen financieel experts meer ruimte om met inwoners en partners in de wijk contact te leggen. Zo brengen we de aandacht voor geldzorgen bij meer wijkprofessionals onder de aandacht. Hierdoor komen inwoners die we eerder niet in beeld hadden, nu wel terecht bij de Financieel Expert in de Wijk.
Daarnaast hebben we in 2024 door de regeling ‘Noodfonds eindafrekening blokverwarming’ voorkomen dat bij 605 huishoudens potentieel problematische schulden zijn ontstaan. Woningcorporaties Portaal en Talis hebben voor hun huurders met blokverwarming gebruik gemaakt van deze regeling. De energielasten voor deze Nijmegenaren waren zeer hoog en er bestond geen toereikende ondersteuning. Met dit fonds heeft de gemeente de kosten voor de eindafrekening (op de eerste € 100 na) betaald. De woningcorporaties hebben daarnaast extra ingezet op goede dienstverlening en warme doorverwijzing naar de Financieel Expert in de Wijk.
Doel: We bieden dienstverlening aan huishoudens met financiële problemen en begeleiden huishoudens met problematische schulden en kleine ondernemers (MKB-ers/ZZP-ers) om duurzaam uit de schulden te komen
- We continueren het Jongerenperspectieffonds.
In december 2023 zijn we begonnen met een intaketafel van het Jongerenperspectieffonds (JPF). Daar zitten de begeleiders en schuldhulpverleners bij elkaar. In 2024 hebben we verder gebouwd aan deze intaketafel en partners in de stad gesproken om het JPF onder de aandacht te brengen. In het jaar 2024 hebben we 12 jongeren laten starten met een traject in het JPF. Zij krijgen intensieve ondersteuning bij het volgen van een opleiding, het zoeken naar werk en/of het vinden van passende woonruimte. Jongeren die eerder niet konden studeren en tegelijk schulden aflossen, kunnen met gebruik van het fonds wél studeren en tegelijk aflossen.
- We zetten het Ondernemerspunt Geldzorgen voort.
In 2024 hebben we de dienstverlening van het Ondernemerspunt Geldzorgen voortgezet. We hebben in 2024 zo'n 200 ondernemers geholpen. De medewerkers van het Ondernemerspunt Geldzorgen zijn verder getraind, wat leidt tot minder doorverwijzingen. Daarmee verhelpen we geldzorgen sneller en beter voor deze doelgroep. Ook hebben we in 2024 een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Ondernemers geven de ontvangen hulp gemiddeld een 7,3 en zijn vooral tevreden over de snelheid en bereikbaarheid van het loket.