Economie en toerisme

Wat hebben we dit jaar bereikt

Wat hebben we dit jaar bereikt

Ambitie: We dragen bij aan het creëren en behouden van meer en passende banen en zijn als stad aantrekkelijk voor werkgevers en werknemers  

Doel: We stimuleren de start en groei van bedrijven in een sterk economisch ecosysteem, met name in de kansrijke Nijmeegse sectoren  

  • Aan het uitvoeringsprogramma van de Economische Visie hebben we  uitvoering gegeven met een vijftigtal van projecten en bijeenkomsten binnen de actielijnen van de Economische Visie. Het gaat om grote projecten als bijvoorbeeld het CITC en Ondernemersfonds.  Ook hebben we kleine projecten gesteund als bijvoorbeeld  events in de Health & High Tech en de Impactawards.  Daarnaast is de actualisatie van de Economische Visie 2.0 ingezet, waarbij de stad betrokken is in gesprekken via verdiepingscafé ’s en inspiratiebijeenkomsten.   
  • We blijven inzetten op het organiseren van "toevallige" ontmoetingen. We hebben twee grote netwerk- en inspiratiebijeenkomsten met rond de 300 deelnemers georganiseerd voor Nijmeegse ondernemers, onderwijs en instellingen. Daarnaast is er een themabijeenkomst georganiseerd, gericht op ondernemers uit de binnenstad. 
  • In 2024 hebben  de accountmanagers 244 werkbezoeken aan bedrijven afgelegd, waarvan 31 samen met de wethouder Economie. Daarnaast zijn door de accountmanagers ook 170 externe bijeenkomsten bezocht.
  • De werkbezoeken worden door ondernemers gewaardeerd. De onderwerpen die tijdens de werkbezoeken worden besproken zijn zeer gevarieerd en mede afhankelijk van de economische positie van het bedrijf, technologische ontwikkelingen waar het bedrijf (in de wet- en regelgeving) tegen aanloopt en de toekomststrategie. Ook komt vaak de (Nijmeegse) ontstaansgeschiedenis  aan bod.   
  • Door de werkbezoeken krijgen we signalen binnen die worden doorgegeven aan onze beleidsafdelingen. Daardoor komen praktische, realistische situaties op de kantoorvloer terecht, waardoor beleid voor iedereen wordt verbeterd. Er worden verbindingen gelegd met andere bedrijven, met onderwijs, met andere overheden of instellingen en met andere collega’s van de gemeente.  
  • RvN@ heeft zich gericht op het organiseren van het ecosysteem tussen Ondernemers, Onderwijs als Overheid. Daarnaast heeft RvN@ projecten opgezet voor het mkb, waarbij studenten worden ingezet om transities in gang te zetten. De eerste stappen zijn gezet naar een opschaling van Rijk van Nijmegen naar  Lifeport niveau  (het innovatienetwerk rond Arnhem en Nijmegen).  
  • Met onze actieve bijdrage aan Logistics Valley regio Nijmegen hebben we bijgedragen aan verdere versterking van de logistieke sector. Dit doen we samen met het bedrijfsleven en het onderwijs (ROC/HAN). Er is gewerkt op thema's zoals duurzaamheid en arbeidsmarkt. 
  • We hebben actief deelgenomen aan de stuurgroep Port of Nijmegen (onderdeel van TPN West) en geïnvesteerd in een economisch sterke en toekomstbestendige haven.  De voorgenomen samenwerking tussen de havens Tiel – Arnhem en Nijmegen wordt uitgelicht bij het doel over duurzame werklocaties.  
  • Binnen de regionale opgave Productieve regio is gewerkt aan een uitgangspuntennotitie voor het nieuwe Regionaal Programma Werklocaties 2025-2028. Met ingang van 2024 is het speerpunt Internationale clusters (health, high tech en energy). De uitwerking van het Human Capital Akkoord is de verantwoordelijkheid van The Economic Board.
  • Met een jaarlijkse subsidie aan StartUp Nijmegen hebben we een uniek concept voor ondernemers ondersteund. StartUp Nijmegen heeft zich ingezet voor iedere starter en verbindt starters ook met heel ondernemend Nijmegen en de gemeente Nijmegen. Het is een werk- en ontmoetingsplek.  
  • Met het stimuleren van Impact first ondernemers hebben we bijgedragen aan de versnelling van transities op de arbeidsmarkt, gericht op het behoud én uitbreiding van werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie. We stimuleren hiermee ook de start van een meer impactvol MKB brede beweging .   
  • Met de onderwijsinstellingen en ondernemers hebben we samengewerkt om studenten tijdens hun studie met elkaar in contact te brengen. Hiermee werken we aan verbinding tussen talent en werkgevers. 
  • Het in 2023 gestarte programma Scale & Grow voor scale-ups is in 2024 verder uitgebouwd.  Binnen dit programma worden startups en jonge scale-ups geholpen met hun groei-ambities. Daarnaast zoeken we scale-up bedrijven op en geven we ze met gericht accountmanagement ondersteuning bij hulpvragen.   

Doel: We versterken de bedrijvigheid en innovatiekracht van de clusters health & high tech  

  • In 2024 hebben we samen met Briskr de ontwikkeling van Chiptech Gelderland ondersteund. Binnen dit initiatief hebben bedrijven uit Nijmegen (waaronder NXP, Ampleon en Nexperia) samen met OostNL gewerkt aan een actieplan. Dit om Nijmegen en de regio beter te positioneren als een toonaangevend Europees knooppunt voor chipontwerp, chipproductie en geavanceerde packaging. 
  • In samenwerking met The Economic Board is gewerkt aan een verdere aanscherping van onze strategie en werkwijze gericht op versterken van de brede welvaart en de maatschappelijke opgaven in de regio. Prioritaire dossiers betroffen onder meer de uitvoering van de Human Capital Agenda gericht op het versterken van onze regionale arbeidsmarkt. Ook is het Versterkingsplan voor Microchiptalent ontwikkeld dat in het kader van het Beethoven programma is opgesteld. 
  • Via de regionale opgave Productieve Regio is gewerkt aan de versterking van onze werklandschappen door regionale afspraken te maken in het kader van het Regionaal Programma Werklocaties. Daarnaast draagt de GMR financieel bij aan de uitvoering van de Human Capital Agenda diezich (ook) richt op de versterking van de arbeidsmarkt in de clusters health en high-tech.  
  • Dit jaar leverden we, samen met andere lokale en regionale partners, zoals Radboud Universiteit, Radboudumc, OostNL en provincie Gelderland, een bijdrage aan het uitvoeringsprogramma Briskr. Naast activiteiten om (startende) bedrijven binnen de clusters health & high tech te ondersteunen, richt Briskr zich ook op het aantrekken van bedrijven (acquisitie) en project- en programmaontwikkeling. Bijvoorbeeld door workshops te geven, bedrijven te begeleiden naar financiering of de samenwerking en agendaontwikkeling van bedrijven die werken aan de ontwikkeling van chips (chip tech) te ondersteunen. 
  • Om de verdere groei van onze campussen te ondersteunen, is in het kader van de Ontwikkelvisie Winkelsteeg gewerkt aan plannen voor de doorontwikkeling van Noviotech Campus. Dit in samenwerking met onder meer OostNL en Noviotech Campus. Ook is in 2024 de gebiedsvisie voor Campus Heijendaal gereedgekomen. De gebiedsvisie is het eerste gezamenlijke toekomstbeeld van Radboud Universiteit, Radboudumc, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en gemeente Nijmegen op de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden van Campus Heijendaal. 
  • Ook hebben we samen met de provincie Gelderland een bijdrage geleverd aan het CITC. Binnen het CITC werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan onder meer het opleiden en aantrekken van talent en innovaties op het gebied van chipontwikkeling. 
  • We hebben samen met bedrijven, onderwijsinstellingen, de provincie Gelderland en The Economic Board gewerkt aan het Regionaal Versterkingsplan voor Microchiptalent. Het plan is ontwikkeld in het kader van het Beethoven programma en richt zich op het verhogen van de arbeidsparticipatiegraad, het verhogen van het aantal afgestudeerden in techniek opleidingen, het behouden van talent voor techniek, het verhogen van de arbeidsproductiviteit en het aantrekken en het behouden van internationaal talent. 

Doel: We dragen bij aan de kwalitatieve match tussen de Nijmeegse beroepsbevolking en banen  

  • Door het uitgevoerde werklocatie-onderzoek is inzichtelijk gemaakt wat de vraag en het aanbod op de verschillende werklocaties zijn.  Hieruit is gebleken dat de werklocaties een belangrijke bron van banen zijn voor de praktisch geschoolden én theoretisch geschoolden. Dat onderstreept het belang om te blijven werken aan toekomstbestendige, kwalitatief goede en bereikbare werklocaties. Daarnaast willen we zoveel mogelijk passende werkgevers op de diverse locaties laten vestigen. Extra aandacht is uitgegaan naar: de Grift, het Stationsdistrict, campus Heijendaal, Winkelsteeg, NTC, TPN- West en binnenstad. 
  • We hebben gewerkt volgens de speerpunten vanuit de HCA (- Aantrekken en behouden van Talent, - Leven Lang Ontwikkelen, - Ongezien (onbenut) Talent. Concrete voorbeelden van het aantrekken en behoud van talent zijn het Lifeport Welcome Centre, het Ondernemerslab en On Stage. Het Leven Lang ontwikkelen hebben we vorm gegeven door bijeenkomsten te organiseren in samenwerking met het UWV, Werkbedrijf en het ROC. Dit om ondernemers te inspireren tot een andere kijk op de arbeidsmarkt en door een andere manier van matchen en opleiden. Met het ecosysteem van impactondernemers hebben we passende werkgelegenheid voor Ongezien talent gecreëerd. 
  • De tijdelijke huisvesting voor ViaT is gerealiseerd. In juli 2024 heeft het college akkoord gegeven voor de cofinanciering van de Regiodeal.  In augustus is de nieuwe directeur gestart. In oktober is de kick-off van VIA-T gevierd in het Linnaeus gebouw. Er zijn plannen gemaakt voor een oriëntatie- en ontwikkelcentrum voor statushouders en anderstaligen door een aangesloten partner. Talloze leerlingen en omscholers maken kennis met duurzame bouwtechniek. 
  • De ontwikkeling van het Regionaal Werkcentrum is nog in oprichting. Daarbij worden geleerde lessen van HONK1 meegenomen, zoals het actief betrekken van werkgevers. 
  • We hebben Techniek als interessant vakgebied gepromoot bij jongeren. We hebben dat gedaan door het faciliteren van diverse evenementen rondom techniek. Via een Techlokaal maakt iedere jongere kennis met verschillende vormen van techniek. Ook VIA-T levert deze ervaring met de diverse leerstations. We promoten Werken in de Techniek nu nog via TECH Gelderland, en hebben regionaal besloten dit op een andere manier vorm te geven. Het bereik van de doelgroepen waarop Tech Gelderland inzet is niet groot. Andere middelen kunnen meer bereik en bijdrage leveren aan de profilering. Regionaal vonden andere partijen dit ook. Daarom wordt er gewerkt aan een beter alternatief.
  • Met de HAN en het ROC zijn samenwerkingen en verbindingen gelegd om opleidingen op elkaar aan te sluiten en meer aandacht te hebben voor stagemogelijkheden. 

Doel: We ondersteunen ondernemers en bedrijven, waarbij we kansen benutten om ondernemerschap en innovatie te stimuleren  

  • Onze accountmanagers hebben zich proactief opgesteld en hebben bedrijven gevraagd en ongevraagd bezocht. Bedrijven met meer dan 20 banen waren gekoppeld aan een accountmanager. We  hebben steeds ingespeeld op actualiteiten en hadden daarbij steeds aandacht voor bedrijven met de zes actuele actielijnen van de Economische Visie op ons vizier.  
  • We hebben snelgroeiende bedrijven ondersteund bij het realiseren van betere toekomstperspectieven. We hebben de 50 snelstgroeiende bedrijven in beeld gebracht en actief benaderd. Juist snelle groeiers hebben extra uitdagingen. We hebben een bijdrage geleverd met onze kennis en netwerkoplossingen voor management, HR, financiële en huisvestingsvraagstukken. 
  • We hebben de dienstverlening via het OndernemersPunt verzorgd. De medewerkers van het OndernemersPunt zijn het 1e aanspreekpunt voor ondernemers. Zij informeren en beantwoorden vragen over regels, vergunningen en procedures.  
  • We hebben Start Up Nijmegen ondersteund als stichting en bij diverse projecten, zoals het partnernetwerk, StartUp junior, Pitch for the future , ‘StartUpper van het jaar en Word je eigen baas’. 
  • We hebben projecten van ondernemers ondersteund die bijdragen aan het versterken van ondernemerschap en innovatie in de Economisch Visie. Zo stimuleerden we ondernemerschap, vooral met de projecten die door ondernemers zelf zijn aangedragen. We hebben daarbij met nadruk ook gelet op sociaal/impact/inclusief ondernemerschap en projecten in de creatieve sector.  
  • We hebben ondernemers aangezet om  meer duurzaam te ondernemen en mogelijkheden voor circulair ondernemen te benutten.  Samen met de omgevingsdienst ODRN streven we naar verhoogde bewustwording en beter inzicht in rest- of materiaalstromen. Ook kijken we samen met de ODRN of een reststroom kan worden ingezet als grondstof. Circulair ondernemen leidt tot nieuwe businessmodellen maar ook nieuwe vergunningentrajecten bij de Omgevingsdienst. Met de ODRN is afgesproken dat we vanaf het begin, ofwel bij de initiatiefase, betrokken zijn bij gesprekken met circulaire initiatiefnemers. Zo kunnen we tijdig aangeven of een initiatief kansrijk is, of aanpassing of sturing nodig is.    

Doel: We zorgen voor goede en duurzame werklocaties  

  • Het subsidieplafond van het Ondernemersfonds is met €1 ton opgehoogd. Ook met deze ophoging is het subsidieplafond voor 2024 weer overvraagd. Dit laat zien dat de werklocaties hier gretig gebruik van maken. Wij voorzien met deze subsidie in kwaliteit voor de werklocaties en hebben de gelden ook gebruikt voor verduurzamingsmaatregelen op de werklocaties. 
  • We hebben besloten elke twee jaar het Ondernemersklimaat te monitoren door middel van een beknopte enquête en elke vier jaar door middel van een uitgebreide enquête. Wij gebruiken deze informatie en andere informatieverzameling om ons beleid aan te scherpen waar nodig en funderen hiermee de Economische Visie 2.0.
  • De aanbevelingen uit het kantorenmarktonderzoek zijn vertaald in de concept gebiedsuitwerkingen van de Omgevingsvisie. In de gebiedsvisie voor het Stationsdistrict en campus Heijendaal is ruimte opgenomen voor het realiseren van kantoren. 
  • De aanbevelingen uit het werklocatie-onderzoek worden gebruikt voor de gebiedsuitwerkingen van de Omgevingsvisie. Daarnaast maken de resultaten onderdeel uit van de Economische Visie 2.0 in wording. 
  • De operationele samenwerking tussen de havens van Arnhem en Nijmegen is verstrekt en voortgezet. Movares onderzocht wat de havens Tiel, Nijmegen en Arnhem op strategisch niveau bindt. Conclusie is dat de havensamenwerking ook op strategisch niveau vorm moet krijgen. Oost NL is in opdracht van partijen als kwartiermaker aangesteld om de samenwerking verder vorm te geven.  
  • Voor Winkelsteeg, het Engie-terrein en de Grift zijn de bestemmingsplannentrajecten grotendeels afgerond. De plannen zijn nog niet allemaal onherroepelijk. Hier wordt specifieker op ingegaan in het programma Stedelijke ontwikkeling. 
  • Voor Winkelcentrum Dukenburg is dit jaar gestart met het vastleggen van de samenwerkingsovereenkomst. Hierbij wordt het economisch belang nauw betrokken bij de gebiedsontwikkeling om te zorgen voor een goede en duurzame inbedding van de economische functies.  
  • De uitgangspuntennotitie voor het Regionaal Programma Werklocaties 2025-2028 omvat de basisuitgangspunten voor de koers in het nieuwe RPW. Deze uitgangspuntennotitie is naar alle raden van gemeenten gestuurd voor zienswijzen. Ook zijn stakeholders (ondernemersverenigingen, parkmanagers, belangenorganisaties en marktpartijen) geïnformeerd over de uitgangspuntennotitie. Wij hebben op hoofdlijnen ingestemd met de uitgangspuntennotitie. Alle zienswijzen en het gesprek met stakeholders vormen input voor het definitieve Regionale Programma Werklocaties dat in het voorjaar 2025 aan de raad voor besluitvorming wordt voorgelegd. 
  • Afgelopen jaar is onderzocht welke wensen en behoeften er leven bij het bedrijfsleven op de werklocatie de Grift. Nu ook het vraagstuk rondom energievoorziening urgent is geworden, wordt bekeken of de revitalisering van de Grift in breder perspectief kan worden geplaatst. Er zijn gesprekken gevoerd om de organisatiegraad van bedrijven op deze werklocatie via het Economisch Collectief Nijmegen  te gaan vergroten. Daar wordt mee doorgegaan. 
  • We werken aan de realisatie van het nieuwe terrein de Grift als een aantrekkelijke vestigingslocatie voor logistieke dienstverleners die passen bij ons lokale en regionale DNA. Daarnaast biedt de Grift ruimte voor vestiging/uitbreiding van lokale bedrijven. 
  • Met ondernemers en ondernemersverenigingen hebben we diverse invullingen van verduurzaming van de bedrijventerreinen in beeld gebracht. Afgelopen jaar is het initiatief genomen voor verdere uitwerking van de Smart Energy Hubs op TPN –West en Bijsterhuizen. Er is gesproken met bedrijven voor aansluiting op het warmtenet van de de afval- en energiecentrale ARN, meer zonnepanelen op bedrijfsdaken voor zover teruglevering op het stroomnet dat toelaat en vergroening van de Novio Tech Campus. TPN-West heeft menukaarten gemaakt waarmee kansrijke locaties zijn geïdentificeerd die als voorbeeld dienen voor vergroening en biodiversiteit op het bedrijventerrein. Dit is vertaald in de actualisatie van de omgevingsvisie en uitwerking in de gebiedsvisies. TPN-West heeft de potentie om een nog grotere bijdrage te leveren aan de circulaire economie en de energietransitie. Op de Winkelsteeg en De Grift wordt de nieuwbouw aardgasvrij en ook zo netneutraal mogelijk ontwikkeldom netcongestie te vermijden. 
  • Samen met bedrijvenvereniging TPN-West hebben we uitvoering aan de circulaire economie verder vorm gegeven door businesskansen te onderzoeken en pilots uit te voeren. Opdracht is gegeven voor de verkenning van de haalbaarheid voor het duurzaam verwerken van resthout en het inzamelen en verwerken van verpakkingsfolie. Met de Circulaire Raad Rijk van Nijmegen hebben we een platform opgericht waar MKB-bedrijven op circulair gebied van elkaar kunnen leren, ervaringen uitwisselen en waardevolle relaties aangaan met samenwerking met bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen. 

Doel: We investeren in onze aantrekkelijke en gastvrije binnenstad  

  • We hebben diverse projecten in de openbare ruimte aangepakt.  Vergroening, klimaatadaptatie en kwaliteitsverbetering staan hierbij voorop. Deze projecten bevinden zich in diverse stadia. Met 1.3 miljoen euro verbeteren we de publieke ruimte rondom het Vlaamskwartier. Op het Joris Ivensplein hebben we, na verwerving van de horecavoorziening, de herinrichtingskansen van het plein en directe omgeving opgepakt. Voor de Burchtstraat, Augustijnerstraat, (bus)Plein 1944 is een schetsontwerp in de maak. 
  • We hebben een Koers voor de binnenstad opgesteld met een visie en kader voor vernieuwing. We hebben acties rond ondernemerschap, groen, bereikbaarheid, levendigheid en een schone binnenstad uitgevoerd.  
  • De vergroening van de binnenstad is samen met bewoners en ondernemers opgepakt in het project Verblijfsvriendelijke binnenstad. Hiervoor is nodig dat het straatparkeren verplaatst wordt naar de parkeergarages. Eind 2024 is besloten dit verder uit te werken in een uitvoeringsplan. Verder gaan we door met het perkjes aanleggen via het project Hartje binnenstad. 
  • We hebben het Huis voor de Binnenstad gesteund om tot een nog betere samenwerking te komen met ondernemers, vastgoedeigenaren en anderen in de binnenstad. We hebben reclamebelasting geïnd ten gunste van het Binnenstadsfonds. De opbrengsten hebben we doorgezet naar het Huis voor de Binnenstad. 
  • We hebben een “aanpak leegstand” opgesteld. We versterken de acties uit het plan, het verblijfsklimaat en ondersteunen zo de economische en maatschappelijke functies van de binnenstad. Vanaf 2025 starten we met de uitvoering van deze acties. We hebben vastgoedeigendom globaal in kaart gebracht. Ook hebben we onderzocht welke kansen en belemmeringen bestemmingsplannen bieden op het gebied van wonen, retail en horeca op de begane grond . 
  • Voor een schone en prettige binnenstad met een prettig verblijfsklimaat hebben kleine ingrepen als bankjes, toiletten en verlichting plaats gevonden.  Via Hartje Binnenstad hebben we deze kleine projecten ondersteund.  
  • We hebben de samenwerking met vastgoedeigenaren verbeterd. We zijn van start gegaan met een vraag en kennis gestuurd overleg met de intermedia i rs van zakelijk vastgoed in onze stad. 
  • Voor bezoekers is het belangrijk om snel op de plek van bestemming te komen. Dit vraagt om een “logische binnenstad”. We hebben geïnvesteerd in reeds bestaande wegbewijzering en routes en verbeteren deze, daar waar dat nodig is. We geven fietsers- en scooters de ruimte om zich goed te kunnen bewegen in de binnenstad. Ook stellen we de bewaakte fietsenstallingen ruimer open en voeren we publieksacties uit om mensen hier beter op te wijzen. 
  • De Stadshopper heeft in 2024 gereden met als doel te onderzoeken of deze vorm van kleinschalig vervoer een haalbare oplossing is. Op 1 juli 2024 is de pilot gestopt. Lessen uit de pilot: er werd weinig gebruik van gemaakt en de  kosten zijn in verhouding hoog. Geleerde lessen passen we toe in de uitwerking van de OV-visie. 

Ambitie: We dragen de stad met trots uit en hebben een krachtig (inter)nationaal profiel  

Doel: We profileren de unieke kracht van health & high tech  

  • Samen met Arnhem, Provincie Gelderland, OostNL, de Groene Metropool Regio en The Economic Board werken we aan een krachtige nationale en internationale regioprofilering. Zoals gebruikelijk bij profileringstrajecten is dit een proces van de lange adem wat ook de komende jaren focus, doorzettingsvermogen en vasthoudendheid zal vragen. De positionering en profilering van de regio hebben ook in het kader van de chiptech ontwikkelingen bijzondere aandacht gehad. 
  • We hebben aansluiting gezocht bij het landelijke initiatief van NBTC  en RVO om de innovatieve kant van Nijmegen nationaal en internationaal te profileren via de campagne New Dutch. 
  • Met het Health & High Tech spoor op IntoNijmegen werkten we aan een bredere bekendheid voor de innovaties van onze clusters Health en High Tech. Dit is gedaan door het creëren van aansprekende content rond deze thema's. 
  • We hebben congressen op de thema's Health of High Tech gestimuleerd, zoals het Health Valley event en het Dondrite Symposium, een internationaal event georganiseerd door de studievereniging van het Donders Instituut. 
  • In navolging van het Parkinson weekend hebben we ingezet op een groter event, waarbij de Health & High Tech innovaties op beide campussen centraal stonden. Dit event is ingezet om de stakeholders binnen de sectoren Health & High tech elkaar te laten ontmoeten en de community te versterken.  
  • Door een subsidie aan INNOVATE hebben we de verbinding tussen wetenschap en ondernemerschap rondom urgente en relevante thema’s, zoals AI gestimuleerd en deze ontsloten voor een breder publiek. Ook hebben we INNOVATE het publieksprogramma rond de Vrede van Nijmegen Penning 2024 laten maken wat een groot succes werd. 
  • We hebben samen met partners het Health & High Tech plein en de pitstops tijdens de Vierdaagse invulling gegeven, waardoor de sectoren Health & High tech een breder podium hebben gekregen. 

Doel: We profileren Nijmegen als oudste stad van Nederland met een jong en bruisend karakter

  • We hebben samen met Arnhem en omliggende gemeenten gewerkt aan diverse projecten om de vrijetijdseconomie te versterken, onder andere op het gebied van duurzaamheid. We deden dit steeds op drie schaalniveaus: Arnhem-Nijmegen, Rijk van Nijmegen en Nijmegen.  
  • We hebben in 2024 een uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie opgesteld. Diverse projecten zijn uitgevoerd of in uitvoering. Het gaat bijvoorbeeld om het UrbanTourismLab en Nijmegen Wandelstad. Ook hebben we een bijdrage geleverd aan de Nijmeegse Winterweken, Green Destinations en de Via Romana. We evalueren de Uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie en kijken vooruit. 
  • We hebben het hotelonderzoek uit laten voeren en dit verbreed naar verblijfsrecreatie samen met de gemeenten uit het Rijk van Nijmegen. Op basis daarvan actualiseren we de beleidslijn rond hotels en andere horeca. Deze actualisatie levert bouwstenen op voor de nieuwe Omgevingsvisie.  
  • In het kader van 80 jaar Vrijheid werd de EO documentaire De middag van ‘44 gelanceerd, Ooken organiseerden we een indrukwekkende Sunset March, een eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland.  
  • We werkten samen met evenementen die bijdragen aan de profilering van Nijmegen als oudste stad en jonge bruisende stad, zoals de Vierdaagsefeesten, st. DE4DAAGSE, de concerten van Mojo in het Goffertpark en de Zevenheuvelenloop. We zorgden ervoor dat rond de NEC bekerfinale de stad in rood, groen en zwart kleurde en de trots op de successen van NEC werd uitgedragen.
  • We hebben succesvolle projecten voortgezet en hebben de zevende Vrede van Nijmegen Penning uitgereikt aan Eliot Higgins, oprichter van Bellingcat. We hebben nieuwe schrijfopdrachten voorbereid en de schrijfopdracht aan schrijver Thomas Olde Heuvelt bekend gemaakt.  
  • We hebben IntoNijmegen als DE online etalage van de stad verder uitgebouwd met meer content. Door de toenemende bekendheid en campagne rond Old City Young Vibe altijd direct te koppelen aan IntoNijmegen, nam het aantal bezoekers van de website dit jaar ten opzichte van vorig jaar met 15% toe tot ruim 1,2 miljoen unieke bezoekers. 
  • We hebben met de Rijk van Nijmegen gemeenten aan Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) opdracht gegeven om de regionale toeristische promotie voor het Rijk van Nijmegen verder aan te scherpen en beter aan te laten sluiten op onze Uitvoeringsagenda Citymarketing 2030.  

Doel: We versterken ons evenementenklimaat en stimuleren evenementen die bijdragen aan het profiel van onze stad

  • We hebben uitvoering gegeven aan de convenanten die zijn afgesloten met de organisatoren van de Zevenheuvelenloop, MOJO/EDH, Stichting de Vierdaagsefeesten en Stichting DE 4DAAGSE. 
  • We hebben (meerjarige) subsidierelaties met organisatoren van evenementen, te weten Stichting de Vierdaagsefeesten en Stichting DE 4DAAGSE. Met beide stichtingen waren en zijn we in gesprek over de inhoud van deze subsidierelatie en de toekomstige uitdagingen voor grootschalige evenementen in de stad. 
  • We zijn opdrachtgever voor de kermis en hebben hiermee uitvoering gegeven aan de jaarlijkse voorjaars- en najaarskermis.  
  • We beheerden de evenementen in onze stad via een evenementenkalender. Zo voerden we regie over ons evenementenaanbod volgens de in het evenementenbeleid vastgelegde voorrangscriteria. 
  • We hebben het locatiegebonden evenementenbeleid geactualiseerd. Ook  hebben we nieuwe evenementenlocaties in de openbare ruimte gevonden (o.a. Kersenboomgaard) en mogelijkheden in de Winkelsteeg geïnventariseerd. 
  • Na het succesvolle, circulaire bekerproject tijdens de Vierdaagse zijn we aan de slag gegaan met nieuwe manieren om evenementen te verduurzamen.Voorbeelden hiervan zijn een pilot voor herbruikbaar servies, meer vaste stroompunten en betere richtlijnen in ons locatiegebonden evenementenbeleid. 
  • We stimuleerden evenementenorganisatoren om hun evenement toegankelijk te houden voor iedereen en organiseerden hierover een inspiratiebijeenkomst toegankelijkheid. 
  • De Nijmeegse Winterweken hebben wederom in de stad plaatsgevonden. Daarbij is het buitenprogramma, met de bekende lichtobjecten, straattheater en de projectie op het stadhuis, een voorname pijler onder deze weken. 
  • We onderzochten de economische en toeristische impact van onze evenementen door middel van effectmetingen bij de Dag van het Levenslied, Iconic en de Zevenheuvelenloop. 

Lasten & baten

7

0,7%

2

0,2%

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 11:52:46 met de export van 04/16/2025 09:54:02