Paragrafen

Bedrijfsvoering

Onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid

213 a doelmatigheid frauderisicoanalyse 
Het doelmatigheidsonderzoek naar frauderisicoanalyses is in Q3 2024 afgerond. Doelmatigheid gaat over het bereiken van maximale prestaties met minimale middelen, of het verhogen van de kwaliteit zonder extra kosten. Dit onderzoek had als doel inzicht te verkrijgen in de opvolging van de aanbevelingen uit de frauderisicoanalyse van 2022, mogelijke nieuwe frauderisico’s te identificeren en te werken aan structurele borging van frauderisicomanagement. 
Uit de analyse blijkt dat we maatregelen hebben genomen om externe en interne fraude te beperken, waarmee de frauderisico’s grotendeels beheersbaar werden gehouden. Vooral op het gebied van direct burgercontact hebben we expliciete stappen gezet om externe fraude tegen te gaan en aanvullende maatregelen getroffen om interne fraude te voorkomen.

We moeten daarnaast constateren dat het bewustzijn over interne frauderisico’s beperkt is gegroeid. De focus ligt vooral op externe fraude, terwijl het onderlinge vertrouwen hoog is. Hoewel dit vaak terecht is, blijft extra kennis en aandacht voor zowel interne als externe fraude essentieel om de organisatie weerbaarder te maken. 
De resultaten bieden inzicht in hoe de frauderisicoanalyse functioneert als hulpmiddel. De frauderisicoanalyse is een belangrijk instrument om risico’s te identificeren en passende maatregelen te treffen. Maar de echte waarde ligt in de juiste toepassing, bespreking van de uitkomsten en de opvolging van aanbevelingen. Om dit te verbeteren, is het essentieel om te blijven investeren in een risicobewuste cultuur, betere communicatie en risicogestuurd werken. 

Voor 2025 zijn een aantal interventies gepland om verbeterpunten op afdelingsniveau in samenwerking met de afdelingen uit te werken en te implementeren. Het onderwerp wordt daarnaast expliciet gekoppeld aan toezichthoudende rollen binnen de organisatie, met actieve monitoring van de voortgang. Dit moet op termijn bijdragen aan een verdere versterking van de weerbaarheid tegen fraude. 

213a doeltreffendheid basisvaardigheden Volwassenen 
Het doeltreffendheidsonderzoek naar basisvaardigheden Volwassenen is in het vierde kwartaal 2024 afgerond. Het onderzoek richtte zich op de mate waarin gemeentelijke activiteiten en subsidiestromen bijdragen aan het behalen van de beoogde beleidsdoelen op het gebied van basisvaardigheden voor volwassenen. 

Uit de analyse blijkt dat de activiteiten en subsidieverlening op het gebied van volwasseneneducatie een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van beleidsdoelen rondom basisvaardigheden, participatie en de gezondheid van inwoners. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een divers en betrokken netwerk van partners, die samen een breed en toegankelijk aanbod realiseren. Het professionele karakter van dit netwerk en de sterke samenwerking, zowel onderling als met de gemeente, vormen een solide basis voor verdere ontwikkeling. 
Er is echter ruimte voor verbetering. Heldere gemeentelijke doelen, een duidelijk beleidskader en meer inhoudelijke sturing kunnen zorgen voor een effectievere inzet van middelen. Het waarborgen van continuïteit in de bekostiging en het maken van prestatieafspraken met meetbare resultaten zijn daarbij essentieel. Dit stelt de gemeente in staat om haar partners nog beter te ondersteunen en de impact van volwasseneneducatie verder te vergroten. 

Een belangrijke vervolgstap is om de aanbevelingen te vertalen naar concrete verbeteracties en maatregelen om de effectiviteit van de subsidiestroom voor basisvaardigheden verder te versterken. 
 

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 11:52:46 met de export van 04/16/2025 09:54:02