Veiligheid

Wat hebben we dit jaar bereikt

Wat hebben we dit jaar bereikt

In onze jaarlijkse veiligheidsbrief rapporteren wij uitgebreid over de ontwikkelingen in het veiligheidsdomein en blikken daarbij onder andere terug op wat we in het afgelopen jaar hebben bereikt. Hieronder geven wij op hoofdlijnen een aantal resultaten weer.

Ambitie: We willen een actieve burger die verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen veiligheid en die van zijn omgeving

Doel: We respecteren de autonomie van de burger en treden op als wet- en regelgeving ons daartoe verplicht of als de vrijheid en zelfbeschikking van anderen in het gedrang komt

  • We blijven de burgemeester adviseren over zijn aanpak van de openbare orde

Het aantal demonstraties is verder gestegen naar meer dan 90 demonstraties in 2024. We hebben ons hierbij ingezet om deze demonstraties volgens de wettelijke kaders op een veilige manier te faciliteren.
Daarnaast heeft de burgemeester enkele woningen gesloten op basis van de Wet Victoria. Ook is een horeca-inrichting gesloten na aanslagen.
Ten slotte hebben we rondom de jaarwisseling ingezet op een preventieve aanpak in combinatie met een repressieve aanpak. Daarbij is de handhaving van het samenscholingsverbod geïntensiveerd en zijn verblijfsontzeggingen ingezet.

Doel: We sturen op een integrale programmering van Omgevingsdienst (ODRN) en regionale brandweer (VRGZ) in relatie tot fysieke veiligheid, waarbij de eigen verantwoordelijkheid van de burgers en ondernemers expliciet tot uitdrukking komt

  • We zetten in op een betere vertaling van beleid naar beleidsuitvoering op het gebied van fysieke veiligheid

De inzet op de eigen verantwoordelijkheid van eigenaars, gebruikers en organisatoren om de brandveiligheid en constructieve veiligheid van bouwwerken en activiteiten hebben we gecontinueerd. Risicogericht, doelmatigheid en kosteneffectiviteit staan hierbij centraal.

Ambitie: We zijn een lokaal bestuur dat binnen het veiligheidsdomein regie neemt, kaders stelt en partijen bij elkaar brengt

Doel: We spannen ons in om georganiseerde criminaliteit zoveel als mogelijk uit Nijmegen te weren, waarmee we ondermijning van de rechtsorde tegengaan en voorkomen dat kwetsbare burgers misbruikt worden

  • We bouwen de aanpak van ondermijning uit

Door vroegtijdig signaleren en interveniëren willen we voorkomen we dat we (bewuste of onbewuste) criminele inmenging faciliteren. We hebben daarom afgelopen jaar interne voorlichtingsactiviteiten voortgezet. Er zijn 55 meldingen gedaan bij het interne Meldpunt Ondermijning. Dit is een stijging ten opzichte van 2023. De binnengekomen signalen zijn geanalyseerd en indien nodig opgepakt.
We hebben een themaweek georganiseerd waarbij we op alle weekmarkten voorlichting hebben gegeven over het herkennen van drugsproductie. Ook is een online campagne gestart om de meldingsbereidheid op bedrijventerreinen te verhogen.
Verder hebben we onder meer ingezet op de inzet van de Wet Bibob in het zorgdomein. Er zijn ongeveer 100 Bibob-toetsen uitgevoerd in vier aanbestedingen.

  • We besteden meer aandacht aan de preventie van digitale criminaliteit

Om bewustwording van de kansen en gevaren van internet onder jongeren te vergroten hebben we de eerste campagne van de online game 'HackShield' uitgevoerd. Daarnaast hebben we tijdens preventiebijeenkomsten voor ouderen, zorgverleners en ondersteuners tips gegeven om de kans op digitaal slachtofferschap te verkleinen. Ook zijn ondernemers op laagdrempelige wijze geïnformeerd en geadviseerd over het voorkomen van digitale criminaliteit.

Doel: We nemen regie bij de persoonsgerichte aanpak door de samenwerking en afstemming tussen zorg- en strafrechtinterventies in het Veiligheidshuis te organiseren

  • We blijven werken aan (nieuwe) oplossingen voor problematiek op het raakvlak van zorg en veiligheid

De domeinoverstijgende samenwerking aan complexe problematiek ter bevordering van de maatschappelijke veiligheid in de stad hebben we gecontinueerd. We hebben, gelet op de toename van de gemelde overlast door personen met verward of onbegrepen gedrag, bovenop de persoonsgerichte aanpak extra aandacht voor deze doelgroep. Er zijn afspraken gemaakt met GGZ, politie, GGD en woningbouwcorporaties om nog beter maatwerk te kunnen leveren in een aantal zeer complexe gevallen. Ook is, in samenwerking met Pro Persona, gestart met de planvorming voor een maatwerkvoorziening voor deze complexe doelgroep.
Bij woonoverlast veroorzaakt door personen met ernstige psychiatrische problematiek en verslavingsproblematiek zorgen de regieteams voor een goede integrale samenwerking tussen betrokken instanties. Ook in 2024 hebben we hierop weer ingezet.

  • We verbreden de doorbraakaanpak

De verbreding van de doorbraakaanpak is in gang gezet. Zo zijn de Buurtteams Volwassenen getraind in de methodiek van de doorbraakaanpak en zijn respectievelijk de buurtteams Jeugd en Gezin, het MBZ en de financieel experts in de wijk gedeeltelijk getraind.

  • We verbreden de nazorg aan ex-gedetineerden

Het nazorgteam ex-gedetineerden is verder ontwikkeld. Door vroegtijdig en frequent gedetineerden te bezoeken, bestaanszekerheid te vergroten en maatwerkoplossingen te bieden, zijn de leefomstandigheden van 102 ex-gedetineerde  inwoners verbeterd. Hiermee leveren we een bijdrage aan succesvol terugkeer in de samenleving, vermindert het recidiverisico en nemen maatschappelijke kosten af.

Doel: We nemen regie bij veiligheidsvraagstukken op straat-, buurt- en wijkniveau door de inzet van de Veiliger Wijkteams

  • We blijven inzetten op de aanpak van overlasthotspots

In 2024 zijn we verder gegaan met de (verbetering van de) integrale aanpak van overlasthotspots. In aanloop naar de jaarwisseling hebben we geïnvesteerd in een preventieve aanpak voor probleemlocaties, zoals rond De Klif, in Lindenholt en in Meijhorst. Zo zijn daar extra activiteiten door jongerenwerk en jeugdcoaches georganiseerd en zijn sleutelfiguren ingezet. Afhankelijk van de situatie is contact gezocht met (overlastgevende) jongeren en hun ouders. Ook is op deze locaties extra toezicht gehouden en gecontroleerd door politie en boa's.
Daarnaast hebben we extra geïnvesteerd in de aanpak van overlasthotspots in het centrumgebied, zoals de omgeving Ringstraten en Plein 1944. Zo hebben we op Plein 1944 ingezet op actieve handhaving van het samenscholingsverbod (artikel 2:1 APV) en extra cameratoezicht ter ondersteuning van de aanpak. Deze aanpak heeft geresulteerd in afname van het aantal meldingen, vermindering van de overlast en meer zicht op overlastgevers en hun motieven.

  • We betrekken bewoners meer bij de aanpak van veiligheidsproblematiek in hun wijk

Bewonersbetrokkenheid is essentieel bij de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Afgelopen jaar hebben de regisseurs uit de wijkteams weer regelmatig contact met bewoners en ondernemers georganiseerd. Hiermee wordt de kern van ervaren leefbaarheids- en veiligheidsproblemen achterhaald. Daarnaast zijn bewoners en ondernemers betrokken bij het maken van een passende aanpak en is met hen samen aan de leefbaarheid en veiligheid gewerkt. Dit gebeurde afgelopen jaar bijvoorbeeld in Lankforst, bij de kop van de Willemsweg, in Grootstal rondom basisschool de Kleine Wereld en rondom de Klif in Oosterhout.

Doel: Wij kijken bij interventies en maatregelen altijd of ze te verantwoorden zijn zowel met het oog op de kosten voor de burger als gelet op de opbrengst in termen van daadwerkelijke veiligheidswinst

  • We blijven inzetten op risicobewustzijn van bewoners, ondernemers en partners

We merken dat rond het thema risicogestuurd werken veel spanningen blijven ontstaan door diverse, tegengestelde belangen en verwachtingen. Ook in 2024 hebben we daarom bij de organisatie van onder andere evenementen, horeca en markten in contact met bewoners, ondernemers en partners aandacht gevraagd voor dit thema.

Ambitie: We zorgen voor een sterke informatiepositie en voor de samenwerking die hierbij nodig is, zodat tijdig en gericht optreden mogelijk is alvorens een veiligheids- probleem ontstaat of escaleert

Doel: We versterken de strategische en tactische informatiepositie van de gemeente en zijn partners om zo fenomenen en achtergronden in beeld te brengen

  • We blijven inzetten op het tegengaan van jonge aanwas in de criminaliteit

In 2024 zijn we gestart met de uitvoering van ons plan om risicojeugd en kwetsbare jongeren eerder in beeld te krijgen en te komen tot een passende aanpak. We zetten in op laagdrempelige interventies om strafbaar gedrag te voorkomen. Speerpunt in 2024 was de versterking van de informatie-uitwisseling met  partners (politie, jongerenwerk, jeugdcoaches, (jeugd)boa's). Ook is de groepsaanpak van jeugdoverlast herijkt en zijn samenwerkingsafspraken met ketenpartners geïmplementeerd. Daarnaast hebben we ingezet op versteviging van de samenwerking met onderwijs, gericht op vroegsignalering. Ten slotte is begonnen met een aantal interventies gericht op preventie en het voorkomen van strafrechtelijke inzet. Bijvoorbeeld met Halt in de wijk (voor 12-/12+) en Kansrijk (voor 10-18 jaar) vanuit de Gecertificeerde instellingen (jeugdbescherming/jeugdreclassering) is begonnen.

Lasten & baten

27

2,4%

2

0,2%

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 11:52:46 met de export van 04/16/2025 09:54:02